2023. március 29. szerda
More

  7 szokás, amely segít visszasodródni álomországba, amikor egyszerűen nem tudsz aludni

  Milyen az ideális éjszakai alvás? Mindenkinél más és más, de az egyetlen dolog, amiben mindannyian egyetértünk, hogy a jó alvási szokások elengedhetetlenek a jó egészséghez.


  Az alvás minősége a legfontosabb, és az, hogy kipihenten és feltöltődve ébredjünk az új napra, nem természetes dolog, különösen az életkor előrehaladtával.

  Mindannyian tudjuk, hogy a pihentető alvás csökkenti a stresszt, segít fenntartható a megfelelő testsúly, élesen tartja az agyunkat, és támogatja az immunrendszerünket – és ez csak néhány módja annak, ahogy a minőségi alvás befolyásolja egészségünket.

  De mi van, ha egyszerűen nem tudunk aludni? Vagy mi van, ha felébredünk az éjszaka közepén, és nem tudunk visszasodródni az álomországba?

  Vannak olyan egyszerű dolgok, amelyeknek idővel halmozott hatása lesz, és éjszakáról éjszakára mély, regeneráló alvást eredményez.

  Hogyan lehet jól aludni?

  Íme egy lista azokról a szokásokról, amelyek biztosítják a kiváló alvást:

  1. Tisztítsd meg az elmédet, és a tested követni fogja

  Közvetlenül elalvás előtt eltölteni a csendet, meditálni, imádkozni vagy a hálára összpontosítani, felbecsülhetetlen értékű. Lassan lélegezz mélyeket, hogy ebbe az ellazult állapotba kerülj. Kövesd finoman a lélegzeted, miközben be- és kilélegzel, és ez megnyugtatja a tested, elméd és az egész éned, és felkészít a mély, pihentető alvásra.

  Ha a gondolatok megpróbálnak behatolni, engedd el őket, és koncentrálj vissza a légzésedre. Ha ezt legalább 5-10 percig képes vagy megtenni, sokkal nyugodtabbnak érzed magad és készen állsz az alvásra.

  2. Egyél és igyál okosan

  Ügyelj arra, hogy mit eszel lefekvés előtt, és hagyj két-három órát vacsora után a lefekvésig. A túl sok vagy túl késői étkezés zavarja az alvást, mert a szervezet az emésztésre fordítja az energiáját. Az is nagy különbséget jelent, hogy mit választasz utolsó étkezésként. A teljes, természetes ételek fogyasztása rendkívül sokat segít a nehéz, gazdag és feldolgozott élelmiszerekhez képest.

  Csökkentsd a keményítőtartalmú szénhidrátokat és a cukrot esténként, ami felpörgeti az agyat, megnehezítve a kikapcsolódást és az ellazulást. A túl sok alkohol az ellenkező hatást váltja ki, mint gondolnád, ezért ideális esetben legfeljebb egy-két felnőtt italt igyál meg.

  Végül az egyik legfontosabb irányelv, hogy mikor kell bevezetni a koffein kijárási tilalmát. Ez személytől függ, de egy jó hüvelykujjszabály az, hogy dél után nincs koffein. Végül, ha túl éhesnek találod magad lefekvés előtt ahhoz, hogy elaludj, gondolj valami természetes és könnyen emészthető dologra, például egy almára, esetleg egy kis mandulavajjal az oldalán.

  És az alvás előtti tej fogalma általában nem jó. A folyékony tejtermékek arról híresek, hogy gyulladást okoznak az orrjáratokban, ami akadályozhatja a légzést és fokozhatja a horkolást.

  3. Az vagy, amit az álomországban nézel

  Bölcsen válasszd ki, mikor nézel tévét, különösen azt, amit közvetlenül lefekvés előtt nézel. Számít, hogy mit viszel magaddal a tudatalattidban ahhoz, hogy milyen típusú álomélményeid lesznek. Manapság annyi lehetőség áll rendelkezésre, hogy az éjszaka végén túl sok konfliktust, erőszakot vagy feszültséget tartalmazó filmek/műsorok megtekintése túl sok adrenalint termelhet.

  A testnek kihívásokkal teli időszaka lesz, hogy méregtelenítsen a feszültségből, hogy időben átállj a békés elalváshoz. Mentsd el az ilyen típusú tartalmat estére, vagy akár hétvégére napközben.

  A legutoljára elfogyasztott tartalomhoz a jobb választás egy megváltó értékű valami, amely pozitív természetű, és jó érzéssel tölti el az életet. Ugyanez a fogalom vonatkozik az olvasmányokra is.

  4. A nap későbbi szakaszában csökkentsd a testaktivitást

  Vegyél részt erőteljes tevékenységben, és gyakorolj vagy eddz a nap lehető legkorábbi szakaszában. Nyilvánvaló okokból, ha ezeket későbbre tolod a nappal vagy este, megnehezíti a pihenést. Ha az esti időpont az egyetlen szabad mozgási idő, akkor jobb, mintha egyáltalán nem tennéd, de minél korábban, annál jobb, hogy még időben ellazult állapotba kerülj.

  5. Keresd meg a hideg zónát

  Aludj a megfelelő hőmérsékleten azáltal, hogy szabályozod a hőmérsékletet a hálószobádban és az ágyadban az optimális kényelem érdekében. Ha túl melegben vagy túl hidegben próbálsz elaludni, az nem segít az ügyön, és az sem, hogy az éjszaka közepén kell felkelned, hogy beállítsd a hőt vagy a légkondicionálót.

  Készülj fel a sikerre, mielőtt lefekszel, hogy egész éjszaka kényelmesen érezd magad, és rétegezd be a huzatot, hogy kéznél legyen, ha szükséges, felteheted vagy leveheted.

  6. Üdvözöld a mélységet, tedd a hálószobádat a lehető legsötétebbé

  Vannak, akik érzékenyebbek a fényre, mint mások, de általában a sötét szoba a belső bioritmusra utal, hogy eljött az alvás ideje, és segít tovább aludni. Ez pedig azt jelenti, hogy távol kell maradnod a mesterséges fényt kibocsátó készülékektől.

  7. Csendesítsd el, és helyezd a mobiltelefonod legalább 10 méterre az alvási helyedtől

  Ha valamire ébredsz, ami várhat reggelig, kisiklathatja az erőfeszítéseidet. Idő előtt beindíthatja az agyat, hogy ideje felkelni, és megnehezíti és néha lehetetlenné teszi a visszaalvást. Ezenkívül, ha a telefont túl könnyen elérheted, csábítóbbá teszi a felvételt, és ez arra késztet, hogy görgess, amikor aludnod kellene.

  Ha követed ezeket az iránymutatásokat, akkor hosszabb ideig álomországban maradhatsz.

  Ha jobban alszol, exponenciálisan javítja általános egészségi állapotod és jóléted. Kipihenten és felfrissülten ébredve lesz energiád, tiszta elméd és magabiztosságod, hogy a lehető legélénkebb módon fogadd az új napot.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!