2023. március 25. szombat
More

  Most, hogy kezelem a fülzúgásomat, mit tehetek még?

  Kérjük, vedd figyelembe – az ebben a részben kínált technikák célja a kezelés hatékonyságának fokozása; ne vedd át a kezelés vezetését.


  Ha elkezdted a fülzúgás közvetlen kezelését, és hallásgondozó szakember felügyelete alatt állsz, fontos, hogy megbeszéld mindkettőt:

  • életmódbeli tényezők, amelyek kiválthatják a fülzúgás visszaesését, és
  • további gondoskodás a fülzúgás további kezeléséhez.

  A fülzúgást kiváltó okok elkerülése

  Sok kezelés alatt álló betegnél a csengés gyakorlatilag észrevehetetlen lehet, amíg egy bizonyos „trigger” fel nem emeli a hang hangerejét. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakoribb kiváltó tényezőket, amelyekről a betegek beszámoltak, mint amelyek befolyásolják fülzúgásukat:

  Hangos zaj

  Ez mindenkire vonatkozik, még azokra is, akiknek nincs fülzúgása – minden áron kerüld a hangos hangokat! Az elektromos kéziszerszámok, fegyverek, motorkerékpárok, zajos porszívók használata, vagy akár egy hangos étteremben vagy banketten eltöltött éjszaka is kiválthatja a csengést.

  Szerencsére a legtöbb fülzúgás és halláskárosodás kezelésére használt technológia ki tudja szűrni a háttérzaj egy részét – de szükség esetén a hallásvédelem sokat segíthet a csengés elkerülésében!

  Alkohol és koffein

  Az alkohol és a koffein (a kávéban, teában, csokoládéban és néhány kóla italban található) szintén kiválthatja a fülzúgást. Mint a legtöbb dolog az életben, mérsékelten semmi sem olyan rossz számodra; a túl sok azonban a fülzúgás káros mellékhatásával járhat. A koffein, egy idegrendszeri stimuláns, könnyen felpörgeti az idegi aktivitást, és az agy hangérzékeléséhez vezethet.

  Dohányzás

  A nikotin közvetlen hatással van érrendszerünkre, és befolyásolhatja a fül véráramlását – ami fülzúgást okozhat.

  Bizonyos gyógyszerek

  Az aszpirin, a kinin, néhány antibiotikum és több száz egyéb gyógyszer fülzúgást okozó szerek, és ronthatják a már meglévő fülzúgást.

  Feszültség

  A stressz kezelése minden bizonnyal a legtöbbünk számára könnyebb mondani, mint megtenni, de ez nem veszi el annak fontosságát, hogy megtanuljuk kezelni és csökkenteni a stresszt, ami a fülzúgás kiugrásához vezethet.

  Az elme működésének megértése és a belső béke megtalálásának megtanulása csak pozitív eredményeket hozhat!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!