2024. március 29. péntek
More

    Az önsajnálat jobb emberré tesz – Így gyakorold! (1. rész)

    „Jaj, ne!” gondoltam, amikor kitöltöttem egy online tesztet, hogy megmérjem az együttérzésem szintjét, és megláttam a pontszámomat. „Átlag alatti vagyok!” Azonnal késztetést éreztem arra, hogy szidjam magam az alkalmatlanságom miatt – ezzel persze a teszt lényegét bizonyítva.


    A teszt megalkotója, Kristin Neff pszichológus két évtizeddel ezelőtt úttörő szerepet játszott az önsajnálat tudományos vizsgálatában. A terület azóta robbanásszerűen fejlődött, és folyamatosan jelennek meg új kutatások a témában. Nemcsak a kutatók körében forró téma, a nagyközönség körében is népszerű.

    Idén 10 éve, hogy Neff kollégájával, Chris Germerrel együtt létrehoztak egy tanfolyamot, amely az emberek önsajnálatát tanítja. A nyolchetes tanfolyamon már jóval több mint 100 000 ember vett részt, és a klinikai vizsgálatok igen pozitív hatást mutattak ki a mentális egészségi állapotokra, például a depresszióra és a szorongásra, valamint a fizikai egészségre. Figyelemre méltó, hogy ezek a hatások még egy évvel a tanfolyam után is fennmaradnak.

    Neff azzal kezdte, hogy kidolgozott egy modellt arról, hogy mi is az önsajnálat. Három összetevőt határozott meg: az önjóságot, a közös emberséget és az odafigyelést.

    Az önbarátság azt jelenti, hogy melegszívű vagy magaddal szemben, amikor szenvedsz vagy elrontasz valamit, ahelyett, hogy keményen elítélnéd magad (ahogyan azt fentebb tettem). A közös emberség azt jelenti, hogy emlékezteted magad arra, hogy néha mindenki szenved vagy elszúr valamit, ahelyett, hogy megadnád magad annak az érzésnek, hogy te vagy az egyetlen, aki ilyen nehéz dolgokon megy keresztül. Az odafigyelés itt azt jelenti, hogy sem alul-, sem túlságosan nem azonosulsz a fájdalmas gondolataiddal – elismered, hogy fájdalmasak, de azt is felismered, hogy ezek csak gondolatok, nem az egész lényed.

    Ha hozzám hasonlóan gondolkodsz, akkor már most szkeptikusan állsz az egészhez. Talán azt gondolod, hogy önkritikára van szükséged ahhoz, hogy motiváld magad a fejlődésre. Talán aggódsz, hogy az önsajnálat önmagad elnézését szülné, ami arra késztetne, hogy túl könnyen elengedd magad.

    Nos, kiderült, hogy a kutatás eloszlatja ezeket a tévhiteket. Ássuk bele magunkat, hogy miért nem csak a mentális szorongás enyhítésére szolgáló hatékony beavatkozás az önsajnálat – amire nagy szükségünk van -, hanem egy hatékony módja annak is, hogy jobb emberré váljunk, és hogy ezt te magad is elérheted.

    Ajánló   Az önsajnálat jobb emberré tesz – Így gyakorold! (2. rész)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!