2024. április 20. szombat
More

    A laktóztolerancia az európaiaknál az éhínségnek és a betegségeknek köszönhetően alakult ki (1. rész)

    Széleskörű evolúciós tanulmány megdönti azt a sokáig uralkodó elképzelést, hogy a laktóztolerancia génje azért terjedt el, mert lehetővé tette a tejtermelő emberek számára, hogy több tejet fogyasszanak.


    Az őskori európaiak már több ezer évvel azelőtt tejet ittak felnőttként, hogy többségükben kifejlődött volna a laktóz megemésztéséhez szükséges gén – derült ki a University College London és a Bristoli Egyetem tanulmányából.

    A kutatók 9000 évre visszamenőleg DNS-t és régészeti feljegyzéseket vizsgálva úgy vélik, hogy a laktózérzékenyeket időnként elpusztító éhínség és betegségek okozták a védőgén evolúcióját. Nem egyszerűen az, hogy az európaiak tejtermelésének megkezdése után kialakult egy olyan gén, amely lehetővé tette számukra, hogy felnőttkorukig betegeskedés nélkül fogyasszanak tejet, ahogyan azt korábban gondolták.

    Ajánló   Tejallergia vagy laktózérzékenység?

    A laktóz megemésztéséhez egy laktáz nevű enzimet kell termelnünk a beleinkben. Szinte minden csecsemő képes erre, de a képesség a felnőtté válás során a világ népességének többségénél csökken.

    Az enzim további termelődésének képessége laktázperzisztenciának nevezhető, és a világon a felnőttek körülbelül egyharmadánál, köztük Európa lakosságának nagy részénél is fennáll.

    Amikor az enzim nélkül élők tejet isznak, a laktóz a vastagbélbe jut, ahol görcsöket, hasmenést és puffadást okozhat – ez a laktózintolerancia néven ismert állapot.

    Bár ez az állapot kellemetlen, ritkán halálos kimenetelű. A kutatók szerint azonban hatásai felerősödhetnek azoknál, akik éhínség vagy betegség idején alultápláltak. Valószínűleg ez vezette a laktóztolerancia kialakulását.

    Ajánló   A laktóztolerancia az európaiaknál az éhínségnek és a betegségeknek köszönhetően alakult ki (2. rész)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!