2024. április 19. péntek
More

    Hogyan tisztítsuk meg a koszos zuhanyrózsát 5 egyszerű lépésben?

    Lehet, hogy a zuhanyrózsa tisztítása nem szerepel a teendőid között, de jó okod van rá, hogy a következő fürdőszobatakarításkor ezt a feladatot prioritásként kezeld. Az idővel kialakuló ásványi lerakódások csökkentik a víznyomást, miközben táptalajul szolgálnak a baktériumok számára. Bőröd érdekében legalább havonta egyszer tisztítsd meg a zuhanyrózsát.


    Hogyan szennyeződik és dugul el a zuhanyrózsa?

    A zuhanyzó lefolyója eltömődik, így karbantartás céljából rendszeresen tisztítani kell. Hasonlóképpen a zuhanyfejben is vízkő képződik, amely gátolja a megfelelő működést, és bőrproblémákat okozhat.

    „A dugulás oka valószínűleg a rajta átfolyó vízből származó ásványi lerakódások felhalmozódása” – mondja Kathy Cohoon, a Two Maids & A Mop takarítási szakértője. A szennyeződések pedig még nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel a zuhanyfejben, ha minden nap hosszan és forrón zuhanyozol.

    Minél hosszabb és forróbb a zuhanyzás, annál nagyobb kárt okoz, és annál gyorsabb a felhalmozódás. A zuhanyrózsában lévő fémanyag nagyobb valószínűséggel rozsdásodik, ha hőnek van kitéve – különösen, ha hosszú ideig és minden használat során ki van téve.

    A másik ok, amiért a szennyeződés megrekedhet a zuhanyrózsában, a rossz tisztítási szokások, azaz a zuhanyrózsa nem megfelelő tisztítása. Ha nem tisztítod elég gyakran a zuhanyrózsát, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a zuhanyrózsa eltömődik a mészlerakódások, a kosz és másfajta szennyeződések felhalmozódása miatt.

    Ráadásul a piszkos zuhanyfej még a bőr és a haj egészségére is pusztítást végezhet a baktériumok, a kemény víz és a penész miatt, amelyek mind ott lapulhatnak a zuhanyfejben, és bőrfertőzésekhez és kiütésekhez vezethetnek, hacsak nem ellenőrzik és kezelik megfelelően.

    Bár egy eldugult zuhanyrózsa frusztráló lehet, az egyes ásványi részecskék kicsik, így elég könnyű lebontani őket, feltéve, hogy a megfelelő megoldást használod a leghatékonyabb eredmény érdekében. Ha azt reméled, hogy megelőzheted a dugulást és a szennyeződések felhalmozódását (valamint elkerülheted a bőrproblémákat), akkor rendszeresen tisztítsd meg a zuhanyfejet. De ez egyszerűbb, mint gondolnád. Kövesd az alábbi lépéseket.

    Hogyan kell tisztítani a zuhanyrózsát?

    Amire szükséged lesz:

    • csavarhúzó
    • desztillált ecet
    • műanyag zacskó
    • gumiszalag (vagy zippzár)
    • műanyag súrolókefe
    • penész- és rothadásgátló (opcionális)
    Ajánló   Hogyan tisztítsuk meg az üveg sütőajtót? – Szódabikarbóna használatával csíkmentes felületet kapunk

    1. Először is csavard ki a zuhanyrózsát egy csavarhúzóval vagy csavarkulccsal, és vedd ki a tartóból.

    2. Önts ecetet egy műanyag zacskóba, amely elég nagy ahhoz, hogy a zuhanyrózsa beleférjen.

    3. Egy gumiszalaggal vagy zippzárral rögzítsd a zacskót a zuhanyrózsa köré, úgy, hogy a fej teljesen a víz alá kerüljön. Hagyd a zuhanyrózsát legalább egy órán át vagy egy éjszakán át víz alatt, ez utóbbit akkor, ha valóban mélytisztításra van szükséged. Az ecetnek idővel természetes módon kell fellazítania az ásványi lerakódásokat.

    4. Miután hagytad, hogy a fej beázzon, és az ecetes oldat fellazítsa a lerakódásokat és egyéb szennyeződéseket, vedd ki az ecetes zacskóból, és súrold le a fellazult anyagot egy műanyag súrolókefével (vagy egy tartalék fogkefével). Folytasd a tisztítást és a súrolást, amíg el nem távolítod a lerakódások minden jelét és a dugulást okozó, a zuhanyfejben megrekedt trutymót.

    5. Hagyj egy kis vizet folyni, hogy megtisztítsd a zuhanyrózsát, és eltávolítsd az ecetmaradványokat. Az ecet tisztítóoldatként való használata elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy megszabadulj a zuhanyfej belsejében lévő felgyülemlett szennyeződéstől, valamint a vízkő és a penész jelenlétének megszüntetéséhez. Ha azonban túl sok a penészes elszaporodás, és úgy találod, hogy az ecetes áztatáshoz és a keféhez képest túl erős ahhoz, hogy eltávolítsd, akkor végső lépésként penész- vagy penészeltávolítót kell alkalmaznod, hogy valóban jól végezhesd el a munkát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!