2024. március 29. péntek
More

    Depresszió vagy Alzheimer-kór? A tünetek tükrözhetik egymást, ezért itt van, hogyan lehet megkülönböztetni őket – 2. rész

    Ajánló   Depresszió vagy Alzheimer-kór? A tünetek tükrözhetik egymást, ezért itt van, hogyan lehet megkülönböztetni őket – 1. rész


    Miért okozhat az Alzheimer-kór depressziót utánzó tüneteket?

    Amellett, hogy sok Alzheimer-kóros beteg depresszióban is szenved, az átfedő tüneteknek lehet egy másik oka is. A Molecular Psychiatry című szaklapban idén megjelent tanulmány szerint az Alzheimer-kór az agy egy bizonyos régióját érinti.

    A tanulmány szerzői a nucleus accumbensre, a motivációt feldolgozó agyi régióra összpontosítottak. (Érdekes módon ezt a területet az Alzheimer-kutatók nem gyakran tanulmányozzák. Inkább azok a tudósok tanulmányozzák, akik a motivációs és érzelmi folyamatokat akarják megérteni).

    A Molecular Psychiatry tanulmány szerzői észrevették, hogy az Alzheimer-kóros betegeknél a nucleus accumbens olyan receptorokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kalcium bejutását az idegsejtekbe. Ez kalcium-túlterhelést okozhat, ami lebonthatja a neuronok kötőszerveinek szerkezetét. Végső soron ez a nucleus accumbensben bekövetkező változás negatív változásokat okozhat a motivációban és az érzelmekben, ami miatt a korai Alzheimer-kórban szenvedő betegek apatikusnak és érdektelennek érzik magukat olyan tevékenységek iránt, amelyek korábban izgalomba hozták őket.

    Ajánló   Cukorral töltött fehérje a kulcs az Alzheimer-kórhoz és annak lehetséges gyógyításához – 1. rész

    Mit jelent ez a te számodra?

    E két állapot megértése segíthet azonosítani a tüneteidet, és a szükséges segítséget kérni. Akár úgy gondolod, hogy depresszióban, Alzheimer-kórban vagy mindkettőben szenvedsz, beszélj az orvosoddal.

    Ha nálad az egyiket vagy a másikat diagnosztizálták, vannak olyan otthoni terápiák, amelyeket kipróbálhatsz (az orvos által javasolt kezelési terv mellett) az egymást átfedő tünetek, például az elszigeteltség, az apátia érzése és a memóriazavarok enyhítésére:

    • Legyél társasági ember. Dave Farrow, a legjobb memória Guinness-rekorder és memóriaszakértő elmondta: „A társas érintkezés a legélénkítőbb és legfontosabb szellemi feladat… és egyben a legnehezebb kognitív feladat. Ezért van az, hogy azoknál az embereknél, akik aktív társadalmi életet élnek, sokkal kisebb az Alzheimer-kór kockázata”. Tehát keress módot arra, hogy új kapcsolatokat teremts. Barátkozz a szomszédokkal, kirándulj a szabadba, és kezdeményezz beszélgetést egy ismerőssel, vagy magyarázd el a problémádat a szeretteidnek. Ők talán több lehetőséget találnak arra, hogy új barátokkal találkozz.
    • Próbáld ki Farrow trükkjeit a memória javítására, például a „memóriapalota” létrehozását, a gyorsolvasást és a fogmosást a nem domináns kezeddel.

    Mindenekelőtt ne hagyd figyelmen kívül a tüneteket. A kezelés nemcsak a tünetek, hanem az életminőség javulásában is segíthet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!