2024. március 29. péntek
More

    A koffeinfüggőség magyarázata és az árulkodó jelek, ha túl sokat iszol – 1. rész

    A kávé a legtöbb ember reggeli rutinjának egyik alapköve, egyesek azt állítják, hogy a reggeli csésze nélkül nem tudnak szembenézni a nappal.


    Ez azért van így, mert a népszerű ital a természetben előforduló koffeint tartalmaz, amely a teában is megtalálható. Mindkét ital koffeintartalmú, ami már az első reggeli órákban jóleső energialöketet adhat.

    A „felpörgetés” is folyamatosan elérhető, akár egy déli főzetet iszol, akár egy koffeintartalmú energiaitalt, hogy sokáig fennmaradj.

    Hozzáférhetőségével és energetikai tulajdonságaival nem csoda, hogy annyira függünk a koffeintől.

    De végső soron mégiscsak egy drogról van szó, és a drogok függőséget okozhatnak, és aki túl sokat fogyaszt belőlük, az az egészségét kockáztatja.

    Íme minden, amit a koffeinfüggőségről tudni kell, beleértve a jeleket is, amelyek arra utalnak, hogy vissza kell venned a koffein fogyasztásból – írja a Mirror.

    Mi a koffeinfüggőség?

    Ahhoz, hogy valaki „függőnek” minősüljön, nap mint nap túlzott és káros mennyiségű koffeint kell fogyasztania, méghozzá olyan mennyiségben, hogy az negatív hatással van a társas kapcsolatokra, az egészségére és az élet egyéb területeire.

    A gyors energialökethez sokan a koffeinre támaszkodnak, amely mértékkel fogyasztva ártalmatlan.

    Az egészségtelen mennyiségek fogyasztása azonban nagyon veszélyes lehet, és vérnyomás-emelkedést okozhat.

    Ha nagy mennyiségben szoktál fogyasztani ebből az élénkítőszerből, óvatosnak kell lenned a túl gyors csökkentéssel, mivel az NHS Tayside szerint ez elvonási fejfájáshoz vezethet, amely általában körülbelül 18 órával később jelentkezik.

    Ajánló   Lehet túladagolni a koffeint?

    Csak enyhe stimuláns – tényleg veszélyes lehet a koffein?

    Természetesen igen, de csak akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A Mayo Clinic orvosi szervezet szerint indokolatlanul megterhelheti a szívet és megemelheti a vérnyomást.

    Egyéb mellékhatások:

    • álmatlanság
    • szorongás
    • emésztési problémák
    • izomlebomlás.

    A koffein számos hólyag- és béltünetet súlyosbít, míg a szer különösen veszélyes lehet a terhes, szoptató vagy fogamzással próbálkozó nők számára.

    Az NHS szerint: „A magas koffeinszint alacsony születési súlyú csecsemőket eredményezhet, ami növelheti az egészségügyi problémák kockázatát a későbbi életben.

    „A magas koffeinszint vetélést is okozhat. Ellenőrizd az energiaitalok címkéjét, mivel gyakran szerepel rajtuk, hogy az ital nem alkalmas gyermekek vagy terhes nők számára”.

    Ajánló   A koffeinfüggőség magyarázata és az árulkodó jelek, ha túl sokat iszol – 2. rész

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!