2024. április 24. szerda
More

    “Amikor a pórusaim egyre nagyobbak lettek a korral, küldetésem volt, hogy összezsugorítsam őket”

    Pórusok: Mindannyiunknak vannak. Sokunknak vegyes érzései vannak velük kapcsolatban. De annak ellenére, hogy a saját pórusaimat is megnéztem már extrém közelről – mellékes megjegyzés: már nem használok nagyítós tükröt -, fogalmam sem volt, mit kezdjek az arcomon lévő pórusokkal, amelyek mintha egyik napról a másikra szaporodtak és nőttek volna… és értetlenül álltam a kérdés előtt, hogy a kor előrehaladtával miért válnak egyre hangsúlyosabbá.


    „A pórusok a bőr felszínén lévő nyílások – az olajok és az izzadság útja, amikor kilépnek a bőrből -, méretét a genetika határozza meg, de a pórusok megnagyobbodhatnak a rugalmasság elvesztése, az életkor, valamint a körülöttük lévő támaszték és szövetek károsodása miatt” – mondja Dr. Rachel Nazarian, New York-i bőrgyógyász. “Ez származhat napkárosodásból, illetve a bőr piszkálásából vagy összenyomásából” – mondja. „És a pórusok, mint minden lyuk, megtelhetnek, és megnyúlhatnak, ha túl sok anyaggal vagy túl sokáig töltik meg őket – mint a bőr többi része, megereszkedhetnek a túl sok naptól.”

    Most itt van valami, ami igazán meglepett: A pórusaid az év különböző időszakaiban másképp nézhetnek ki. Nyáron hajlamosak nagyobbnak tűnni (amikor a meleg időjárás kitágítja az ereket), télen pedig kisebbnek (amikor az erek összeszűkülnek).

    És most a jó hír: A tengerparton töltött nyarak vagy az arcmosás nélkül eltöltött éjszakák nem jelentik azt, hogy a pórusok sorsa már megpecsételődött. „A pórusokkal kapcsolatban az az érdekes, hogy ha feloldod a dugulásukat, és gondoskodsz róluk, akkor valóban kisebbnek tűnnek és kisebbek lesznek” – mondja Dr. Nazarian. „Tehát a legjobb, ha ezt a témát úgy közelítjük meg, hogy a két kezelési módot tárgyaljuk: Az egyik az, hogy a pórusok kisebbnek tűnjenek. A másik az, hogy valóban kisebbé tegyük őket.”

    Ajánló   Ha kezdő vagy a retinol használatában…

    Használj naptejet

    „A nap teljesen megnöveli a pórusok méretét” – mondja Dr. Nazarian. „A kollagén segít a kisebb pórusok támogatásában, és dúsabbá teszi a bőrt – a nap lebontja ezt, és nagyobbá, bizonyos értelemben „táskásabbá” teheti a pórusokat.” Minden bőrtípusnak használnia kell fényvédő krémet a pórusok méretének kezelése és az egészséges bőr megőrzése érdekében.”

    Összetevőlisták elolvasása

    A niacinamid és a kumarin két antioxidáns, gyulladáscsökkentő összetevő, amelyek idővel megakadályozhatják a pórusok megnagyobbodását. A Mele Pore Minimizing Serum mindkettőt tartalmazza. “Szeretem a Charlotte Tilbury Charlotte’s Magic Serum Crystal Elixir szérumát is, és azóta használom, amióta Ginger King kozmetikai vegyész elmondta, hogy a benne lévő niacinamid segíthet a pórusok minimalizálásában (azt is mondta, hogy legalább négy-hat hétbe telik, mire a szérum összességében eredményt hoz, szóval ez egy folyamatos kísérlet…)”.

    Egy újabb győzelem a retinol számára

    „Ugyanúgy, ahogyan a retinolok – az A-vitamin alapú helyi hatóanyagok – a ráncok esetében is működnek, a kollagén növelésével a bőr feltöltésével minimalizálhatják a pórusokat.” A retinolok irritálhatják az érzékeny vagy száraz bőrt, de a zsíros vagy pattanásos bőrre különösen alkalmasak.

    Tonizálásra fel

    A faggyú szerepet játszik az egészséges bőrben, de az is igaz, hogy a bőrön megmaradó felesleges faggyú megnagyobbodott pórusokhoz vezethet. „A tisztítás után használjunk gyengéd tonikot, hogy kiegyensúlyozzuk a bőrgát pH-értékét, és eltávolítsuk az elhúzódó zsírt” – mondja Dr. Dendy Engelman, New York-i bőrgyógyász. Ő a Humphreys Witch Hazel Toner-t szereti.

    Ajánló   A 21. század csodaszere

    Keresd a savakat

    A glikolsav, a szalicilsav és a tejsav – tisztítószerekben, krémekben vagy kémiai hámlasztásban – idővel mind csökkenthetik a pórusok megjelenését. „A kémiai hámlasztások segítenek a bőrfelszínt simává tenni, ami minimalizálja a pórusok megjelenését, de ki is tisztítják azokat, és lehetővé teszik, hogy ténylegesen összezsugorodjanak, mivel segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, amelyek felhalmozódhatnak és eltömíthetik azokat” – mondja Dr. Nazarian. „Vannak gyengéd otthoni hámlasztások – amelyek működnek, de következetességet igényelnek – és vannak irodai hámlasztások, amelyek erősebbek, de még mindig többszöri kezelést igényelnek. Néhány otthoni kémiai hámlasztás hetente elvégezhető, míg a legtöbb bőrtípus esetében a hivatali kémiai hámlasztást havi egy alkalomra kell korlátozni.”

    Ha a kémiai hámlasztás vagy a savas arclemosó nem a te ízlésed, akkor cseréld ki egy gyengéd bőrradírra. Ez segíthet felszínre hozni a bőröd, és megakadályozni, hogy az elhalt sejtek eltömítsék a pórusaidat, ráadásul naponta elvégezhető. Győződj meg róla, hogy a bőröd előzetesen meleg vízzel és enyhe tisztítószerrel történő lemosással elő van készítve.

    Tedd, amit a bőrgyógyász csinál

    Ha egy bőrgyógyász saját pórusfinomító rutinját szeretnéd megismerni, akkor el kell töltened néhány órát a rendelőben… „A saját pórusaimra az én kezelésem egyszerű: antioxidánsok és fényvédő reggel, retinoidok este, és gyakran járok kezelésekre és eljárásokra” – mondja Dr. Nazarian. „Néhány havonta lézerrel kezelem magam (általában Fraxel) – ez frissen és megújulva tartja a kollagénemet, és mélyebben új kollagénrostokat épít, miközben hámlasztja a felszínt. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a pórusok minimalizálásának, de néhány napos regenerálódást igényel.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!