2024. április 20. szombat
More

    A hajhullás okai – mit tegyünk ellene?

    A hajkorona a fej legmagasabb pontja, és bár nem teljesen világos, hogy miért ritkul a haj ezen a helyen, mind a férfiak, mind a nők itt veszítenek hajat, magyarázza Dr. Kimberly Lee, Beverly Hills-i arcplasztikai és rekonstrukciós sebész. „Elhelyezkedése miatt a korona az egyik legnehezebben látható terület, ezért az itteni hajhullást gyakran figyelmen kívül hagyják, és egy ideig előrehaladhat, mielőtt a páciensek segítséget kérnének”.


    A koronánál történő elvékonyodás végül is bárkivel megtörténhet – de ettől még nem lesz kevésbé frusztráló, ha veled történik. Ha mostanában lófarokba fogtad a hajad, és észrevettél egy vékonyabb foltot vagy bosszantó babahajszálakat, akkor lehet, hogy hajhullás tapasztalható ezen a területen. Ha igen, akkor valószínűleg azon tűnődsz, hogy mi okozta ezt – és hogyan előzheted meg és kezelheted a hajszálak elvékonyodását a koronánál a továbbiakban.

    A haj elvékonyodásának okai a koronánál

    Nőknél a haj elvékonyodása a hajkoronánál az alopecia jele lehet. Leggyakrabban kétféle alopecia létezik: androgén (vagy hormonális eredetű hajhullás) és alopecia areata (autoimmun betegség), mondja Deanne Mraz Robinson, az Ideal Image vezető orvosigazgatója. A hajhullás ezen a területen bizonyos gyógyszerekkel, egészségügyi állapotokkal és – akár hiszed, akár nem – az általad választott frizurával is összefüggésbe hozható.

    Ajánló   A haj változása terhesség alatt

    Hormonális változások

    Dr. Lee szerint a haj növekedési ciklusának három fázisa van: anagén (növekedési fázis), katagén (átmeneti fázis) és telogén (nyugalmi fázis). „Az androgének magas szintje, például a dihidrotesztoszteron (DHT) lerövidíti az anagén ciklust és zsugorítja a szőrtüszőket, ami miatt a haj vékonyabbá és törékenyebbé válik. A haj gyorsabban kihullik” – mondja, megjegyezve, hogy a hajkorona gyakran érintett. „A DHT azt az időt is megnövelheti, amíg a szőrtüszők új hajszálakat növesztenek”.

    Más szóval, amikor a hormonok megbolondulnak, a szervezet többi része is reagál. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) szintén okozhat hormonális eredetű hajhullást a hajkoronánál; ez akkor következik be, amikor a petefészkek a szokásosnál több férfi nemi hormont (androgént) termelnek. Ami az egyéb hormonális okokat illeti? Sok újdonsült anya tapasztal valamilyen szintű hajhullást a hajkoronán és a halántékon a szülés utáni időszakban, amely általában négy hónapos korban éri el a csúcspontját.

    Szoros lófarok vagy kontyok

    Bár lehet, hogy szeretsz magas lófarkat vagy kontyot hordani, ezek a stílusok komoly károkat okozhatnak a fejbőröd koronájának területén. A túl feszes frizura töréshez és hajhulláshoz vezethet, amit trakciós alopeciának neveznek. Szerencsére ez jól kezelhető, állítja Dr. Robinson. „Ha változtatsz a stílusodon, és kíméletes vagy az érintett hajszálakkal, akkor azok valószínűleg visszanőnek és teljesen helyreállnak” – mondja.

    Fontos azt is szem előtt tartani, hogy hajunk nedvesen sérülékenyebb, ezért a legjobb, ha száraz állapotban manipuláljuk, amikor az állások rugalmasabbak – teszi hozzá Dr. Robinson.

    Ajánló   Hogyan lehet megelőzni a haj elvékonyodását a koronánál?

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!