2024. április 23. kedd
More

    A fejfájás 13 típusa és kezelése – 1. rész

    A fejfájás szenvedést okoz, ha nem is teljesen eluralkodó és a napodat vagy az életedet elrontó probléma. Néha a fejfájás gyorsan orvosolható vény nélkül kapható gyógyszerekkel, míg máskor valami komolyabb dolog jele lehet, és orvosi ellátást igényel.


    A fejfájás nem csak szenvedés. Általában két kategóriába sorolható: elsődleges és másodlagos fejfájás. Miért jó ezt tudni? Ha tudod, hogy melyik kategóriába tartozik, és tudod, hogy a fejfájás melyik konkrét típusáról van szó, segíthet kitalálni, hogyan kezelheted a legjobban.

    Íme, milyen jelekre és tünetekre kell figyelned, hogy kiderítsd, milyen típusú fejfájásod van.

    Elsődleges fejfájás

    Dr. Huma Sheikh, New York-i fejfájás-specialista és okleveles neurológus szerint az elsődleges fejfájás olyan fejfájást ír le, amely a fejben lévő fájdalom következménye. Ezek közé tartozik a tenziós fejfájás, a klaszteres fejfájás, a migrén, a hemicrania continua és a jégcsákányos fejfájás (bármilyen rosszul is hangzik).

    Feszültség okozta fejfájás

    A feszültség okozta fejfájás a leggyakoribb fejfájástípus, mondja Sarah Ling, az iowai Waukee városában működő háziorvos. Jellemzően a fej mindkét oldalán egyszerre jelentkező fájdalommal jár (kétoldali eloszlás), intenzitása enyhe vagy közepes, és gyorsan kezelhető.

    „A stressz, a mentális és a fizikai feszültség a leggyakoribb okai az ilyen típusú fejfájásnak” – mondja. „Fontos a megelőző kezelés, ha ez a típusú fejfájás gyakran fordul elő (havonta 10 vagy több alkalommal).”

    Az akut kezelési lehetőségek közé tartoznak a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), a manuális terápia (osteopátiás manuális kezelés, masszázs, csontkovács kezelés és akupunktúra). A manuális terápiák egy hosszabb távú kezelési program részét is képezhetik. A hosszabb távú kezelések közé tartoznak a gyógyszerek, például a triciklikus antidepresszánsok (TCA-k) és az SSRI-k – mondja.

    Migrén

    Dr. Ling szerint a migrén gyakran a 30-40-es éveinkben jelentkezik, és általában a fej egyik oldalán jelentkezik. Sok minden kiválthatja, például a stressz, az időjárásváltozás és az alvászavarok.

    „Általában a migrén lüktető érzés” – magyarázza. Néha olyan érzés, mintha dobolnának a fejedben. A migrént hányinger, hányás, fény- vagy hangérzékenység kísérheti.

    A migrén elleni kezelések akkor működnek a legjobban, ha már az első tünetek jelentkezésekor alkalmazod őket, nem pedig akkor, ha egy ideig kivársz.

    Ha migréned van, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kitaláld, hogyan tudod kontrollálni. Ők felírhatnak migrénspecifikus gyógyszereket, úgynevezett triptánokat. Azt is javasolhatják, hogy szedj hányinger elleni gyógyszereket.

    Ha migréned van, akkor már tudod, hogy lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy megakadályozd a migrén ismétlődését. Erre vannak gyógyszerek. Dr. Ling szerint a kalcitonin génnel kapcsolatos peptid (CGRP) antagonisták a hónap több, mint felében jelentkező fejfájások megelőzésére állnak rendelkezésre. Egyéb általános megelőző intézkedések közé tartozik a testmozgás, a kognitív-viselkedésterápia, a tanácsadás és az elektromos idegstimuláció.

    „A migrén sokkal gyakoribb a nőknél, de amikor férfiaknál jelentkezik, sokkal nehezebb lehet kezelni” – teszi hozzá Dr. Sheikh. „A migrén körülbelül 26 millió embert érint az Egyesült Államokban, és ennek körülbelül egynegyede férfi.”

    Cluster fejfájás

    Dr. Ling szerint a klaszteres fejfájás általában jól azonosítható. Általában a férfiakat jobban érinti, mint a nőket, és összefüggésbe hozható néhány olyan tényezővel, amelyet befolyásolni lehet, például a dohányzással, és másokkal, amelyeket nem, beleértve a genetikát (családi örökség) és a fejsérülést (bizonyos esetekben megelőzhető, de nem mindig).

    Valószínűleg tudni fogod, ha cluster-fejfájásról van szó, mivel a tünetek közé tartozik a fej egyik oldalán jelentkező roham (a szem, a szem fölött vagy a halánték közelében jelentkező fájdalom), amelyet gyakran „szúrásként” írnak le” – magyarázza Dr. Ling. „Alkalmanként a fejfájással azonos oldalon szemvizenyő, vörös szem és orrfolyás jelentkezik”.

    Dr. Ling szerint, ha cluster fejfájás rohamot kapsz, az akut kezelés magában foglalja az oxigént vagy a triptánokat. A klaszteres fejfájás visszatérő lehet, és az ilyen visszatérő rohamok megelőzése érdekében szükség lehet az erek ellazítására szolgáló gyógyszer (például Verapamil) szedésére, vagy rövid ideig tartó kortikoszteroid-kúra is előnyös lehet. Ha ilyen tüneteid vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, hogy kiderüljön, mi váltja ki őket, és melyik kezelés lesz a leghatékonyabb a számodra.

    Hemicrania continua

    Ez a fejfájás egy sokkal ritkább típusa, amikor az embernek folyamatos fájdalma van a feje egyik oldalán, általában a szem mögött és a halánték területén – magyarázza Dr. Sheikh. A „folyamatos” azt jelenti, hogy a hemicrania continua néha hónapokig tart. Az ilyen típusú fejfájás kezelésére előnyben részesített NSAID az indometacin.

    Jégcsákány fejfájás

    A jégcsákányos fejfájás onnan kapta a nevét, hogy a Cleveland Clinic szerint rövid, szúró fájdalommal jár, amely néhány másodpercig tart. Naponta többször is előfordulhat, és figyelmeztetés nélkül jelentkezik. Bár a fej különböző részein is előfordulhatnak, ha rendszeresen ugyanott jelentkezik a jégcsákányos fejfájás, beszélj az orvosoddal, mivel más agyi állapotok is okozhatnak hasonló fájdalmat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!