2024. április 25. csütörtök
More

    Itt az igazság arról, hogy mennyi ideig marad a koffein a szervezetedben

    Kávé, energiaitalok, tea… sokféle módon juthatsz koffeinhez. Az igazi művészet az, hogy tudjuk, mennyi ideig tart a koffein-élmény, és azt, hogy mikor van itt az ideje a koffeinfogyasztásnak, attól függően, hogy mikor akarsz elaludni. Itt jövünk mi a képbe. Pontosan lebontottuk, hogy mennyi ideig marad a koffein a szervezetedben – így ennek megfelelően tervezheted meg a napodat (és a szundikálást).


    Kezdjük az elején. Mennyi idő alatt hat a koffein?

    Vannak, akik már 15 perccel a koffein fogyasztása után felpörgetettnek érezhetik magukat a koffeintől. A koffein hatása pedig körülbelül egy óra elteltével éri el a csúcspontját.

    De azok, akiknek magas a koffeintoleranciája, talán nem érzik olyan hamar – vagy nem olyan intenzíven – az energialöketet. Ez azt jelenti, hogy ha már kialakult a toleranciád, akkor több koffeint kell fogyasztanod ahhoz, hogy érezd a hatását. Ha ez rád vall, ne feledd, hogy 400 mg koffein (körülbelül négy csésze kávé) az általános ajánlott napi határérték.

    Ajánló   Mit szeretnének az orvosok, ha a betegek tudnának a koffein hatásáról? – 1. rész

    Mennyi ideig marad meg a koffein a szervezetedben?

    Míg a koffein hatása csak öt-hat órán át tart, addig egy csésze kávé (nyolc uncia) koffeinjének teljes távozása a szervezetedből akár 10 óráig is eltarthat.

    De az, hogy a koffein mennyi ideig tart, a személyes koffeintoleranciádtól és genetikádtól is függ. Ezért van az, hogy a világ Lorelai Gilmore-jainak több kávét kell inniuk, mint azoknak, akik ritkán fogyasztanak kávét, hogy továbbra is érezzék a hatását.

    Mennyi idő alatt múlik el a koffein hatása, hogy tudjak aludni?

    Ahhoz, hogy biztosan jól aludj, lefekvés előtt hat órával kerüld a koffeintartalmú italok fogyasztását, és a teljes koffeinbevitelt korlátozd napi legfeljebb négy csésze kávéval egyenértékűre. De még ha el is alszol, a szervezetedben maradt koffein akkor is megzavarhatja az alvásod minőségét.

    Ajánló   Mi az eszpresszó és miben különbözik a hagyományos kávétól?

    Hogyan tudnám gyorsabban kiüríteni a koffeint a szervezetemből?

    Megittál egy csésze kávét délután 4 óra után, most este 10 óra van, és ébren vagy? Voltam már én is így. Itt a rossz hír: a koffeintől nem igazán tudsz „megszabadulni”, ha egyszer már a szervezetedben van. Csak ki kell várnod. De vannak módszerek, amelyekkel enyhítheted a túlzott koffeintartalom tüneteit. Hidratálás a koffein okozta fejfájás ellen és testmozgás az esetleges idegesség ellen. És ha már ugrálsz, ez alkalom lehet arra is, hogy megvizsgáld az alváshigiéniádat.

    Nem azért vagyunk itt, hogy azt mondjuk, mondj le arról, ami örömet okoz neked. De ha túl későn iszol koffeint, az hatással lehet az alvásodra. Ha tehát azon kapod magad, hogy éjszaka a plafont bámulod, a délutáni Starbucks-futásod lehet a hibás.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!