2024. április 24. szerda
More

    A gasztroenterológus szerint a 7 legrosszabb étel a bélrendszer egészségére nézve – 2. rész

    Ha megpróbálod javítani (vagy legalábbis gondozni) a bélrendszered egészségét, a napi étrended fontos szerepet játszik.

    Ajánló   A gasztroenterológus szerint a 7 legrosszabb étel a bélrendszer egészségére nézve – 1. rész


    5. Mesterséges édesítőszerek

    A cukor cseréje mesterséges édesítőszerekre sem biztos, hogy okos stratégia.

    „A mesterséges édesítőszerek, mint például a cukoralkoholok, puffadást, gyomorfájást, fájdalmas gázokat és hasmenést okozhatnak” – mondja Taub-Dix. „Nem mindenkinél jelentkeznek ezek a reakciók, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, a cukoralkoholokat tartalmazó élelmiszerek felboríthatják a bélrendszerünket.”

    Mi több, „a mesterséges édesítőszerek potenciálisan megváltoztathatják az anyagcseréért felelős bélbaktériumokat, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet” – mondja Dr. Ivanina.

    Kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek a bélbaktériumokra – olvasható a Molecules című szaklapban 2018 szeptemberében megjelent tanulmányban.

    A mesterséges édesítőszerek elkerülése érdekében ellenőrizd az élelmiszerek címkéjét. „Keresd az „-ol” végződésű szavakat, hogy azonosítsd az olyan cukoralkoholokat, mint a szorbit” – mondja Taub-Dix.

    6. Erősen feldolgozott élelmiszerek

    Tagadhatatlan, hogy az előre elkészített ételeket és a készételeket (gondoljunk csak a fagyasztott pizzára és a mikrózható vacsorákra) egy pillanat alatt könnyű elkészíteni. De a bélrendszered egészsége lehet, hogy prémium árat fizet a feldolgozott élelmiszerek kényelméért.

    Sajnos „az ultra-feldolgozott élelmiszerek az IBD fokozott kockázatával járnak együtt” – mondja Dr. Ivanina.

    Az élelmiszerek tartósítása és jó ízűvé tétele érdekében az ultrafeldolgozott élelmiszerek mesterséges összetevőket, például hozzáadott édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, sűrítőanyagokat és ízesítőket tartalmaznak, amelyek mind károsak lehetnek a bélrendszer egészségére.

    „Az étrendi emulgeálószerek például bizonyítottan elősegítik a vastagbélgyulladást azáltal, hogy megváltoztatják a mikrobiomot és károsítják a bélnyálkahártyát” – mondja Dr. Ivanina.

    Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell minden feldolgozott élelmiszert leírni. „A hasznos vagy káros élelmiszerek esetében nem csak a feldolgozásukról van szó, hanem az összetevők listájáról is” – mondja Taub-Dix.

    A legtöbb feldolgozott élelmiszert korlátozni vagy kerülni kell, de sok tápláló készétel is létezik. Például a babkonzerv, a halkonzerv és a fagyasztott zöldségek technikailag mind „feldolgozott” élelmiszerek, de az összetevők listája általában három vagy annál kevesebb egyszerű összetevőből áll, ami tápláló választássá teszi őket.

    7. Tejtermékek

    Egyesek számára a tejtermékek károsak lehetnek a bélrendszer egészségére.

    „A tejtermékek általában többféle mechanizmuson keresztül okoznak tüneteket, beleértve a laktóz-intoleranciát, a csökkent laktáz enzimet, a FODMAP-intoleranciát vagy a tejallergiát” – mondja Dr. Ivanina. Egyes tejtermékek potenciálisan káros hormonokat és antibiotikumokat is tartalmaznak.

    „Bár az antibiotikumok fontosak, sőt néha elengedhetetlenek a rossz baktériumok elpusztításához, a jó baktériumokat is károsíthatják vagy elpusztíthatják” – mondja Taub-Dix. Ez azt jelenti, hogy felboríthatják a bélrendszer barátságos flórájának egyensúlyát.

    Most talán arra gondolsz, hogy le kell mondanod ezekről az ételekről?

    Taub-Dix biztosít minket arról, hogy minden ételnek van helye az étkezési tervben. „A fenti élelmiszerek egyikét sem kell „kerülni”, ha az étrendünk alapvetően kiegyensúlyozott, és változatos, teljes értékű élelmiszerekből áll” – mondja. „Inkább az jelenthet problémát, hogy milyen gyakran fogyasztod őket”.

    Dr. Ivanina egyetért azzal, hogy a mértékletesség a kulcs: „A kockázat annál nagyobb, minél többet eszik valaki a káros élelmiszerből. Ha valaki a születésnapján vörös húst eszik egy steakhouse-ban, az nem vezet rákhoz, de rendszeresen fogyasztva mindenképpen kockázatot jelent”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!