2024. április 18. csütörtök
More

    Tudományosan bizonyított emlékező edzési módszer szupermemóriát biztosít az agynak

    Bárki javíthatja a memóriáját egy bizonyítottan tudományos módszerrel, amelyet az ókori görögök és rómaiak fejlesztettek ki. Az ötlet lényege egy „memóriapalota” létrehozása. Kutatók egy csoportja szerint a napi gyakorlás egy ősi technikával javíthatja az átlagos tárolási képességeket, sokaknak lehetővé téve, hogy több mint kétszeresére növeljék memóriájukat.


    Bár a tudósok már korábban is használtak technológiát az emberi memória javítására, nem mindig van szükség ilyen drasztikus beavatkozásra. Ehelyett egy ősi görög és római technika alkalmazása segíthet növelni a memóriatárolási képességeket egy kis idő befektetésével.

    Ezt az ősi technikát használhatod a memóriád javítására

    A kutatók eredetileg a Neuron című folyóiratban publikálták a memória javítására vonatkozó eredményeiket még 2017-ben. Bár a cikk már régebbi, az eredmények még mindig megdöbbentőek, és még 2022-ben is érdemes megnézni őket. A Mnemonic Training Reshapes Brain Networks to Support Superior Memory című tanulmányban Martin Dresler, William R. Shirer és mások munkái is szerepelnek.

    Az alapötlet, ahogy fentebb említettem, az, hogy egy memóriapalotát hozzunk létre azáltal, hogy az agyunkat arra képezzük, hogy jobban emlékezzen a dolgokra. A kutatók megállapították, hogy a technika alkalmazása után az 51 önkéntes alany közül az alanyok drasztikusan javítani tudták a memóriájukat.

    Ajánló   Mentális egészséget fokozó ételek

    Alig négy hónap elteltével a résztvevők 72 tesztkifejezésből 62-re emlékeztek. A kezdetekkor sokan a 72-ből csak 26-ra emlékeztek.

    A memóriapalota-módszer a memória javítására azonban nem új. Mint fentebb említettük, valójában az ókori görögök és rómaiak idejére nyúlik vissza. Úgy tűnik azonban, hogy mostanában újra divatba jön, és az ötlet még a modern médiában is megjelenik, például tévéműsorokban, filmekben, sőt még videojátékokban is.

    Hogyan használjuk a memóriapalota technikát?

    Ha szeretnéd edzeni az agyad és javítani a memóriádat, akkor megtanulhatod a memóriapalota-technikát saját magad is. Először is, el kell képzelned, hogy az elmédben sétálsz egy helyen. Ez a hely a memóriapalotád, innen a neve. Onnan képzeld el, hogy vannak különböző ajtók, szekrények vagy valami más, amelyek mindegyike különböző szavaknak felel meg, amelyeket meg kell jegyezned.

    Ha ezt a módszert minden nap gyakorlod, akkor végül javulást fogsz tapasztalni az általános memóriaerősségedben. A módszert eredetileg „method of loci” néven ismerték, ami latinul a helyek módszerét jelenti.

    Ajánló   A kutatások olyan agyi mechanizmusokat mutatnak be, amelyek összekapcsolják a fülzúgást és az alvást

    A memóriapalota-technika egyik legjobb része, hogy szinte bármilyen helyet el tudsz képzelni. Használhatsz házakat, utakat, sőt, akár kisebb közösségeket is, hogy több emléket egyesíts egyetlen helyre. Ráadásul a tudósok szerint a memóriád ilyen módon történő javítása azt eredményezi, hogy a javulás még egy ideig kitart.

    A Dresler és társai által végzett vizsgálat számos résztvevője még négy hónappal a vizsgálat befejezése után is javulást tapasztalt a memóriájában. Ha tehát javítani szeretnéd a memóriád, a tudomány szerint a memóriapalota az egyik legsikeresebb módszer erre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!