2024. április 19. péntek
More

    Hogyan tanítsuk a gyerekeket a strand biztonságára? – 2. rész

    Fontos, hogy a szülők óvintézkedéseket tegyenek, és beszéljenek gyermekeikkel a strand és az óceán biztonságáról. Bár egy pihentető nap a tengerparton vagy egy teljes tengerparti nyaralás üdvözlendő kikapcsolódás lehet a munkahelyi követelményekkel, sportedzésekkel, zongoraleckékkel és egyéb kötelezettségekkel teli, hektikus életből, ugyanakkor hamis biztonságérzetbe is ringathatja az embereket.

    Ajánló   Hogyan tanítsuk a gyerekeket a strand biztonságára? – 1. rész


    Felkészülés a strandra

    Beszélgetés az óceáni áramlatokról

    Kétféle áramlatot tapasztalhatsz a tengerparton. Ezek közé tartoznak a hosszanti part menti áramlatok és a szakadó áramlatok. A hosszanti áramlatok, azok az áramlatok, amelyek miatt minden hullámmal fokozatosan befelé mozogsz. A gyerekeknek tisztában kell lenniük ezekkel az áramlatokkal, mert előfordulhat, hogy az óceánban játszva felnéznek, és nem veszik észre, hogy 10 lábnyira vannak attól, ahonnan elindultak.

    Eközben a szakadó áramlatok olyan áramlatok, amelyek jellemzően mólók és más állandó építmények közelében, valamint a homokpadok alacsony pontjain vagy törésein alakulnak ki. Ezek az áramlatok nagyon erősek, és képesek az úszót az óceán alá, mélyebbre húzni.

    Az Egyesült Államok Életmentő Szövetsége (USLA) szerint a szörfös strandokon történő mentések több, mint 80%-a a hullámok miatt történik.

    A középiskolás és tizenéves úszók számára különösen fontos, hogy megértsék, hogyan menekülhetnek biztonságba, ha sodrásba kerülnek. Ne próbáljanak meg egyenesen az áramlatba úszni a part felé. Ehelyett a parttal párhuzamosan kell úszniuk, amíg már nem kerülnek bele az áramlatba, majd ússzanak a part felé. Ha megpróbálnak az áramlaton keresztül a part felé úszni, az kifárasztja őket, és gyakran sikertelen – különösen a tapasztalatlan úszók esetében.

    Biztonságban maradni a strandon

    Amint a családod megérkezik a napra és a homokra, az óceán izgalma elvonhatja a figyelmet. Ha tehát úgy érzed, hogy a gyerekek nem igazán figyelnek, amikor megerősíted az elvárásokat vagy szabályokat, akkor lehet, hogy meg kell kérned őket, hogy ismételjék vissza, amit mondtál. De ha előre felkészítetted őket, akkor a mondanivalód nagy része csak annak az ismétlése lesz, amit már tudnak.

    Először vizsgáld meg a dolgokat

    Sok gyerek azonnal a vízbe akar menni, amint a strandra ér. De jó ötlet, ha előbb körbejárjátok a dolgokat. Nézd meg, hol állomásoznak az úszómesterek, és nézd meg, hogy vannak-e vízre figyelmeztető táblák. Figyeld a hullámokat is.

    Az óceán megtévesztően nyugodtnak tűnhet, még akkor is, ha a hullámok magasak. Szerezzünk képet arról, hogy milyen magasak és erősek a hullámok. A fiatalabb gyerekek számára játékot csinálhatsz abból, hogy megpróbáljátok megjósolni, mely hullámok lesznek magasak.

    Emlékeztesd a gyerekeket az áramlatokról

    Bár már biztosan beszéltél a gyerekekkel az óceáni áramlatokról, jó ötlet felfrissíteni az emlékezetüket, különösen a szakadó áramlatokkal kapcsolatban.

    Az USLA szerint a szakadó áramlatok erősek és gyorsak, gyakran másodpercenként 1-2 láb sebességgel mozognak. Azonban mértek már olyan sebességet is, amely elérte a másodpercenkénti 8 lábat. Következésképpen még a legerősebb úszók is kimosódhatnak a tengerbe, ha nem tudják, hogyan kell észrevenni a szakadó áramlatokat, vagy hogyan kell kiúszni belőlük.

    Határok megállapítása

    Mivel a part menti áramlatok fokozatosan mozgathatják a gyerekeket, érdemes néhány határt felállítani a gyerekek számára, és megkérni őket, hogy két pont között maradjanak, amikor az óceánban játszanak.

    Kiválaszthatsz például egy életmentő széket és egy magas épületet a háttérben. Ha megpróbálnak e két ponton belül maradni, mindig tudni fogjátok, hol találjátok a család többi tagját.

    Ez különösen hasznos a középiskolás és tizenéves úszók számára. Azt is érdemes meghatározni, hogy a gyerekek milyen messzire mehetnek ki. Döntésedet alapozza meg arra, hogy gyermeked mennyire tud úszni, valamint arra, hogy milyen magasak és erősek a hullámok.

    Használd a védelmi rendszert

    Soha nem jó ötlet egyedül úszni. Ezért bátorítsd gyermekedet, hogy egy társával ússzanak. A kisgyerekek esetében nyilvánvalóan te vagy a társ. Felváltva ússz vele te vagy a csoportban lévő más felnőtt, hogy pihenhessetek is.

    Az idősebb gyerekeknek egy testvérrel vagy egy baráttal kell úszniuk. Sokszor előfordul, hogy a vízbe fulladás akkor következik be, amikor az emberek egyedül úsznak. Ha azonban egy társukkal úsznak, akkor egy másik személy is jelen van, aki szükség esetén jelezheti, hogy segítségre van szükség.

    Emlékezz a szerepedre

    Bár csábító lehet, hogy becsukod a szemed, és szundikálsz egyet, ha gyermekeid az óceánban játszanak, szemmel kell tartanod őket, még akkor is, ha tizenévesek. A kicsiknek pedig mindig karnyújtásnyira kell lenniük.

    Ideális esetben az óceánban leszel velük, miközben a hullámokban játszanak. Bizonyos helyzetekben az is megfelelő lehet, ha a víz szélén ülsz, amíg gyermeked a közelben van. Ha házastársaddal vagy partnereddel vagy a strandon, felváltva vigyázzatok a gyerekekre. Soha ne hagyatkozz a vízimentőkre, hogy vigyázzanak a gyermekeidre.

    Viselj naptejet és igyál vizet

    Egy ragyogó, napsütéses nap a strandon gyorsan katasztrofálissá válhat, ha nem teszel lépéseket a gyerekek és a saját testednek védelme érdekében. A saját és az ő bőrük védelme érdekében válassz széles spektrumú fényvédő krémet, vagy olyan ruházatot, amely a bőrt takarja.

    Ezután győződj meg róla, hogy a nap folyamán újra alkalmazd. Arra is ügyelj, hogy te és gyermekeid hidratáltak maradjanak. Feltétlenül csomagolj egy hűtőtáskába vizet, és igyál belőle egész nap.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!