2024. április 23. kedd
More

    Hogyan tanítsuk a gyerekeket a strand biztonságára? – 1. rész

    Fontos, hogy a szülők óvintézkedéseket tegyenek, és beszéljenek gyermekeikkel a strand és az óceán biztonságáról. Bár egy pihentető nap a tengerparton vagy egy teljes tengerparti nyaralás üdvözlendő kikapcsolódás lehet a munkahelyi követelményekkel, sportedzésekkel, zongoraleckékkel és egyéb kötelezettségekkel teli, hektikus életből, ugyanakkor hamis biztonságérzetbe is ringathatja az embereket.


    Sajnos a strandokon valós veszélyekkel kell tisztában lenni, és a tragédia egy pillanat alatt bekövetkezhet, ha te és családod nincs felkészülve. Valójában a fulladás veszélye az egyik vezető aggodalomra okot adó tényező – különösen a kisgyermekek esetében.

    A Centers for Disease Control (CDC) jelentése szerint évente több mint 3500 akaratlan fulladásos haláleset történik, és ezek közül minden ötödik 14 év alatti gyermek. Ráadásul minden egyes fulladásban elhunyt gyermek után további ötöt kezelnek a sürgősségi osztályokon nem halálos vízbe merülés okozta sérülések miatt.

    Bár a vízbefulladások többsége uszodákban történik, a strandon még mindig jelentősek a kockázatok. Az alábbi ötletekből többet megtudhatsz arról, hogyan készítheted fel a családod a strandon töltött napra, valamint arról, hogyan maradhatsz biztonságban, ha már ott vagy.

    Ajánló   Milyen papucsot vigyek a strandra?

    Felkészülés a strandra

    Akár egy napot tervezel a tengerparton, akár családi tengerparti nyaralásra mész, vagy az óceán közelében laksz, jó ötlet, ha előre megbeszéled a gyerekekkel, mit jelent a strandon biztonságban lenni. Így nagyobb valószínűséggel lesz osztatlan figyelmük.

    Ha megvárod, amíg a lábuk a homokba ér, hogy beszélj az elvárásaidról és a szabályaidról, akkor fennáll a veszélye, hogy nem fogsz teljes figyelmet kapni tőlük. Íme néhány dolog, amit érdemes előre megbeszélni.

    Az úszási készségek felfrissítése

    Az óceánban úszni sokkal másabb, mint a medencében. Valójában az óceánban való úszáshoz sokkal nagyobb szakértelem és fizikai erőfeszítés szükséges, mint a helyi közösségi vagy hátsó udvari medencében. Ráadásul a víz sötét, tele van élőlényekkel, és nincsenek létrák vagy betonszegélyek, amelyekbe kapaszkodhatnánk.

    Emiatt nem ritka, hogy a kicsiknek nehezükre esik úszni az óceánban. Az is megijesztheti őket, hogy a hullámok lökdösik őket, és nem látják a mélységet.

    Ajánló   Hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek a termelékenységet? – 1. rész

    Ha ez a gyermeked első tengerparti kirándulása, akkor már előre fel kell készítened őt ezekre a különbségekre. Az is hasznos lehet – különösen a kisgyermekek esetében -, hogy előzetesen vegyetek néhány túlélési úszásoktatást.

    A kisgyerekeket például arra kell utasítani, hogy soha ne fordítsanak hátat az óceánnak. Nagyobb esélyük van arra, hogy az erős hullámokban egyenesen maradjanak, mint ha hátulról kapják el őket.

    Ezenkívül a háton való lebegés megtanulása remek módja annak, hogy a gyerekek megpihenjenek, ha túl messze vannak, és nem tudnak a partra jutni. A lebegéssel időt adnak a felnőtteknek, hogy eljussanak hozzájuk, ahelyett, hogy sok energiát fordítanának a semmibe.

    Még ha gyermeked idősebb vagy „erős úszó” is, akkor is figyelned kell rá, amíg úszik vagy csobban az óceánban. Vagy még jobb, ha csatlakozol hozzá, ha van rá lehetőséged. Az óceánok biztonsága a biztonsági rendszerről szól.

    Életmentő kabátok vásárlása

    Ha kisgyermekeid vagy óvodáskorú gyermekeid vannak, fontold meg egy mentőmellény beszerzését. Annak ellenére, hogy valószínűleg karnyújtásnyira leszel a kicsitől, könnyen megzavarodhatsz, vagy a kicsi könnyen a vízbe merülhet.

    Következésképpen a mentőmellény extra védőréteget jelent, és remek kiegészítője a strandfelszerelésnek. Csak arra ügyelj, hogy olyat válassz, amelyik illik a gyermekedre, és próbáld ki a medencében, mielőtt a strandra indultok, különösen akkor, ha ez az első alkalom, hogy gyermeked mentőmellényt visel.

    Válassz strandokat vízimentőkkel

    Ha a családoddal strandolni mész, a biztonság érdekében a legjobb módja, ha olyan strandokat választasz, ahol van vízimentő. Egy tanulmány szerint ugyanis egy vízimentő nélküli strandon majdnem ötször nagyobb az esélye a fulladásnak, mint egy vízimentővel ellátott strandon.

    Tanítsuk meg a gyerekeket engedélyt kérni

    Túl sokszor előfordul, hogy a kisgyerekek a víz felé veszik az irányt, amikor te el van foglalva. És abban a rövid időben, ami a naptej felkenéséhez vagy egy SMS megválaszolásához szükséges, katasztrófa történhet.

    Ennek eredményeképpen tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy nem mehetnek a vízbe anélkül, hogy előbb megkérdeznének téged vagy a partneredet. Ez a szabály segít hozzáadni egy védelmi réteget a strand biztonsági tervéhez.

    A cikk a következő bejegyzésben folytatódik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!