2024. április 23. kedd
More

    Depressziós vagy? Ez a 6 gyógynövény segíthet leküzdeni!

    A depresszió nem egyik napról a másikra következik be, de kellő kitartással valóban le lehet győzni! A szakemberek úgy vélik, hogy a különböző gyógynövényeknek is óriási szerepük lehet a lelki betegségek kezelésében, ezért érdemes esélyt adni a következőkre!


    Sáfrány

    Ez a színes fűszer tele van antioxidánsokkal, amelyek a szakértők szerint természetes módon kezelhetik a depressziót és a letargiát. Kutatások alapján megállapították, hogy ha étel formájában (pl. sáfrányos rizottó) vagy akár teában fogyasztod, megnő a szerotonin (más néven boldogsághormon) mennyisége a szervezetedben. Sőt, a sáfránykivonat kapszulákról kiderült, hogy az antidepresszánsokhoz hasonlóan csökkentik a negatív tüneteket, ezért mindenképpen próbáld ki!

    Aranygyökér

    Az aranygyökér vagy a Rhodiola rosea méltán népszerű kapszula és tea formájában. Ez a gyógynövény pozitív hatással van egészségünkre, különösen a spirituális téren. Csökkentheti a depresszió tüneteit, javíthatja a hangulatunkat stressz alatt, és segítheti szervezetünket alkalmazkodni ezekhez a helyzetekhez. Antidepresszáns hatásairól azt gondolják, hogy fokozza a sejtek közötti kommunikációt, miközben lassítja a HPA tengely hiperaktivitását. Ez utóbbi különösen fontos, mert sokan szenvednek depressziótól e probléma miatt, így az aranygyökér hatékonyan tudja megoldani az álmosság problémáját!

    Ajánló   Gyógynövények

    Orbáncfű

    Az orbáncfüvet évszázadok óta használják mentális betegségek kezelésére, és az utóbbi időben a depresszió ellen is hatásosnak találták. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy az orbáncfű önmagában hatékonyabb, mint a placebó, és valójában majdnem olyan jól működött a betegeknél, mint egyes antidepresszánsok.

    Hosszú távú tesztelés hiányában azonban a súlyosabb depresszióban szenvedőknek azt tanácsolják, hogy feltétlenül forduljanak szakemberhez, és csak az enyhébb tünetekkel rendelkezők próbálják ki ezt a gyógynövényt. Ha az utóbbi kategóriába tartozol, érdemes gyógyteaként fogyasztani, ajánlott a boltban vásárolni, hiszen otthoni elkészítése több gyakorlást igényel.

    Citromfű

    Nem véletlen, hogy a citromfű mindig kiemelkedik a stresszoldó teák közül! Ez a gyógynövény a legjobb azok számára, akik enyhe letargiában és depresszióban szenvednek, mivel nem olyan erős, mint a listánk többi gyógynövénye, de kevésbé súlyos tünetek esetén jól használható. Akár alvászavarral, stresszel vagy hangulatingadozással küszködsz, a citromfű javíthat az állapotodon, amiért csak napi 2-3 csésze teát igyál meg.

    Ginzeng kivonat

    Mindannyian ismerjük a ginzeng kivonat illóolajait, teákat és kapszulákat, sőt, az utóbbi időben egyre többen fogyasztják valamilyen formában ezt a gyógynövényt. Persze ez sem véletlen, hiszen már évezredekkel ezelőtt használták a gyógyászatban, így olyan helyeken is népszerű, mint Kína.

    Korán felfedezték, hogy a ginzeng csodálatos összetevőinek köszönhetően segíti az agy megfelelő működését, energikusabbá tesz és csökkenti a stresszt. Ennek köszönhetően a depresszióval, letargiával küzdőknek is érdemes valamilyen formában kipróbálniuk, hiszen nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb elmét eredményezhet.

    Ajánló   A kamilla jótékony hatásai

    Kamilla

    A kamillatea jótékony hatása: elősegíti az emésztést, megnyugtatja a gyomrot, segít a torokfájásnál, és nem utolsósorban lelki téren is nagyon hatásos! Egy 2012-es felmérés szerint a kamilla természetes gyógyír lehet a depresszió és a szorongás ellen, nem csak fogyasztva, hanem belélegezve is! Szintén népszerű megfázás elleni szer, de illóolajként valójában kifejezetten jót tesz a szervezetnek, segít leküzdeni az álmatlanságot (a depresszió egyik tünete), emellett nyugtatja az idegeket és csökkenti a stressz mértékét. Érdemes más gyógynövényekkel kombinálni: például a kamillát mint illóolajat belélegezni, miközben ginzeng kivonatú teát iszol.

    Tinktúra

    Hallottál már a tinktúrákról? Ha még nem, itt az ideje, hogy tanulj róla, mert csodákat tesz a szervezeteddel! A tinktúrák önmagukban alkoholos növényi cseppeket és olajokat jelentenek, ezt a koncentrált gyógynövénykivonatot pedig érdemes kipróbálni! Természetesen elkészítheted saját magad is, ha követed az utasításokat, de a legjobb, ha először előre elkészített tinktúrákat vásárolsz a boltban.

    Számtalan változatban kapható, a citromfű cseppektől a kifejezetten depresszióra kifejlesztett változatokig. Lazítanak, megnyugtatják az idegeket és növelik a szerotoninszintet – attól függően, hogy milyen kivonatot veszel. Általában napi 2-4 ml elfogyasztását írják elő, mivel ez elegendő a pozitív hatások érzékeléséhez.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!