2024. március 28. csütörtök
More

    Az alkohol és a koffein megemeli a vérnyomást?

    A kávé és az alkohol sok ember életének nagy részét képezi. Az Egyesült Államokban az amerikaiak 62%-a iszik kávét minden nap, a National Coffee Association szerint. De figyelembe véve az ezen italokról szóló számos eltérő tanulmányt, zavaros lehet kitalálni, hogy a kávé és az alkohol jó vagy rossz-e az számodra. Aggodalomra ad okot, hogy ezek az italok hogyan befolyásolhatják a vérnyomást. Mélyre merültünk, hogy kiderítsük, a napi egy csésze kávé vagy egy pohár bor megemelheti-e a vérnyomásod. És hogy mikor érdemes megfontolni a csökkentést (vagy átváltani koffeinmentes vagy alkoholmentes lehetőségekre).


    Mi is pontosan a vérnyomás?

    A vér nyomását jelenti, amely az erek falára nehezedik, segíti a vér mozgását a szervezetben. És lehetővé teszi, hogy az oxigén és a tápanyagok eljussanak a tested más részeibe (például szövetek és szervek). Normális vérnyomásnak a 120/80 higanymilliméter alatti értéket tekintjük. És nem, nem vagy egyedül, ha fogalmad sincs, mit jelentenek ezek a számok. Itt van a puskatáblája: A felső szám a szisztolés vérnyomást méri (azt a nyomást, amelyet a szív ütés közben gyakorol), az alsó szám pedig a diasztolés vérnyomást (amikor a szív elernyed a szívverések között).

    Ha „magas” a vérnyomásod (ami 140/90 mmHg-nél kezdődik), az azt jelenti, hogy a szívednek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a test többi részébe pumpálja. Ez pedig a szívbetegségek és a szívelégtelenség nagyobb kockázatának tesznek ki téged.

    Ajánló   Feokromocitóma: magas vérnyomás, fejfájás, szorongás és ingerlékenység is jelzi

    Emeli az alkohol a vérnyomást?

    Igen. Még a mérsékelt mennyiségű alkohol is növelheti a vérnyomást. Ha iszol, a vérnyomásod megemelkedhet, mert…

    • Hormonok. Az alkohol növeli a renin-angiotenzin-aldoszteron nevű hormont, amely összehúzza az ereket.
    • Baroreceptor érzékenység. A baroreceptorok szabályozzák a vérnyomást. És az alkohol megakadályozza őket ebben.
    • Vérkalcium. Az alkoholfogyasztás hatására a kalcium mennyisége az erekhez kötődik, ami azok szűkülését okozhatja.

    Lehet alkoholt inni, ha magas a vérnyomásom?

    Ha magas a vérnyomásod, a Mayo Clinic azt javasolja, hogy kerüld az alkoholfogyasztást, vagy csak mértékkel igyál alkoholt. Az alkohol ugyanis tovább növelheti a vérnyomást. A mértékletes ivásnak nők esetében napi egy ital, férfiak esetében napi két ital számít. Ha pedig vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedsz, kérdezd meg orvosod, mivel az alkohol kölcsönhatásba léphet velük.

    Ajánló   Betegségek, amik megingatják a vérnyomást

    Emeli a kávé a vérnyomást?

    A kávé átmenetileg megemelheti a vérnyomást, mivel összehúzza az ereket. A növekedés azonban általában csak három-négy órán át tart, és előfordulhat, hogy egyáltalán nem is jelentkezik, ha magas koffeintoleranciát fejlesztettél ki.

    Lehet kávét inni, ha magas a vérnyomásom?

    Ha magas a vérnyomásod, akkor érdemes mértékkel (legfeljebb napi három-négy csészével) kávézni. De ha már rendszeresen iszod, akkor lehet, hogy már kialakult a koffein toleranciád, ami azt jelentheti, hogy a vérnyomásod nem változik annyira, ezért kérdezd meg orvosod, hogy mennyi kávé biztonságos a számodra.

    Hogyan előzhetem meg a magas vérnyomás kialakulását?

    Sokféleképpen. Megpróbálhatod beiktatni a rendszeres testmozgást a rutinodba, visszaszoríthatod az alkoholfogyasztást, egészséges ételeket (kevesebb sóval) fogyaszthatsz. Ha magas a vérnyomásod (amit csak orvos tud megállapítani), az orvos gyógyszert írhat fel a vérnyomás kezelésére.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!