2024. április 19. péntek
More

    A testtartás védelme: Amit a szülőknek tudniuk kell – 3. rész

    Ha kisgyermekek szülője vagy, könnyű alábecsülni, hogy a fizikai igénybevétel milyen hatással lehet a testtartásra. Az emelés, a cipelés és még a játék állandó terhelése is ismétlődő megterhelési sérüléseket okozhat.

    Ajánló   A testtartás védelme: Amit a szülőknek tudniuk kell – 1. rész
    Ajánló   A testtartás védelme: Amit a szülőknek tudniuk kell – 2. rész


    Hogyan javíthatják a szülők a testtartásukat?

    A jó hír az, hogy proaktív lépéseket tehetsz a testtartás javítása és a testtartási problémák megelőzése, valamint kezelése érdekében.

    Erősítő gyakorlatok

    A törzsizomzat erősségének javítása automatikusan javítja a testtartást. Bár az újdonsült szülőknek nincs sok szabadidejük az edzőteremben töltött időre, már egy kézisúlyzó-készlet és egy jógamatrac otthon is megteszi a hatását. Dr. Long szerint napi 10 perc jóga segít a gerinc dekompressziójában és az izmok megnyújtásában.

    „A kézi súlyokkal erősíthetjük a trapézizmot, a rhomboidokat (a vállak közötti izmokat) és a hátizmokat, hogy ellensúlyozzuk a hajlítást, és erősek és egészségesek maradjanak az izmok és a csontok” – mondja Long. „Az Amerikai Szív Szövetség legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású aerob edzést javasol, ami szintén segít a vázizomzat tónusának javításában.”

    Hordj tartásjavítót

    A tartásjavítók úgy működnek, mint egy merevítő, és segítenek a testet természetes helyzetbe terelni. Különösen fontos, hogy olyan puha merevítőt válassz, amely segít aktiválni az izmokat, miközben emlékezteti a tested a helyes beállításra.

    Vannak aggályok amiatt, hogy a gerinc folyamatos alátámasztása miatt a gerinc körüli izmok elsorvadnak, de a tartásjavítók bizonyos esetekben még mindig hasznosak lehetnek, különösen, ha testmozgással párosulnak.

    Bár a tartásjavítók bizonyos mértékig segítenek, nem nyújtanak tartós előnyöket, és nem helyettesítik a jó öreg testmozgást.

    Állítsa be az iroda beállításait

    Dr. Long szerint azok a szülők, akik gyakran néznek lefelé a telefonjukra, hunyorognak a képernyőre, vagy hosszú órákon át dolgoznak a számítógépen, nagyobb valószínűséggel veszítik el a nyakuk természetes görbületét. Az ilyen jellegű munkaszokásokhoz kapcsolódó rossz testtartás fejfájáshoz, a vállak és a kezek rossz vérkeringéséhez és az állkapocs összeszorításához vezethet.

    Győződj meg róla, hogy sok szünetet tartasz, amikor az íróasztal mögött dolgozol. Dr. Wang Seattle-i rendelőjében sok olyan páciensnek segít megoldani a problémákat, akik látszólag a rossz testtartástól független tünetektől szenvednek.

    Dr. Wang szerint a hosszú ideig tartó ülés strukturális és izomegyensúlyhiányt okoz, de korlátozza a légzést és a keringést is, valamint lassítja az emésztést.

    A szülők a nap nagy részében, sőt még az esti órákban is az íróasztal mögött ülhetnek, mivel az otthoni munkavégzés egyre népszerűbbé válik. Minden eddiginél fontosabb, hogy odafigyelj az otthoni irodai ergonómiára: ellenőrizd, hogy a számítógép képernyője a szemmagasságban vagy valamivel az alatt legyen, és hogy a szék lehetővé tegye az egyenes testtartás fenntartását.

    Látogass el egy csontkovácshoz

    Sok szülő, aki hát-, nyak- és vállfájdalmaktól szenved, a csontkovács látogatása után enyhülést talál. A kiropraktikusok ortopédiai, neurológiai és mozgástartományi vizsgálatokat végeznek, hogy felmérjék a testtartást, és előírják a kezelést.

    A képzett szakemberek által végzett kiropraktikai korrekciók segíthetnek a testtartás kiegyensúlyozásában és a test megfelelő igazításában. Helyreállíthatják a mozgástartományt, ami kevesebb gyulladást és fájdalmat jelent mozgás közben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!