2024. április 20. szombat
More

    Hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek a termelékenységet? – 1. rész

    Ha valaha is érezted már azt az őrült rohanást, miután egy hétig halogattad mindazt, amit el kellett volna végezned, akkor tudod, miért fontos a termelékenység. Ugyanakkor, ha valaha is érezted már azt a pozitív érzelemkitörést, ami azzal jár, hogy a házimunkák, a munkafeladatok és a hobbik csúcsán vagy, akkor megtapasztaltad a termelékenység előnyeit.


    A gyerekek munkamoráljának fejlesztése lehetetlen feladatnak tűnhet, de a termelékenységre való tanítás egyszerre megvalósítható és fontos. A termelékenység olyan készségek eredménye, amelyeket már fiatal korban megtaníthatunk és gyakorolhatunk. Ezeknek a készségeknek az elsajátítása hosszú éveken át előnyösnek bizonyul majd gyermeked sikerei szempontjából.

    A termelékenység valójában olyan szokások sorozata, amelyek segítenek abban, hogy kevesebb idő alatt többet végezzünk, vagy rövidebb idő alatt jobb munkát végezzünk. Ezeket a szokásokat megtaníthatjuk a kisgyermekeknek, és éveken át gyakorolhatjuk őket, így jobban felkészülve az iskolára és később az önálló élet kihívásaira.

    Ajánló   Mi a teendő, ha nem ért egyet partnerével a gyerekvállalással kapcsolatban?

    Mi a termelékenység?

    A termelékenység azt jelenti, hogy a feladatok elvégzése során mennyire jól gazdálkodsz az idővel és a végtermék minőségével. Több feladat elvégzése kevesebb idő alatt produktív, ahogyan az is, ha egy kiváló jelentést ugyanannyi vagy rövidebb idő alatt írsz meg, mint egy átlagos jelentést. És néha a produktivitás azt jelenti, hogy tudod, mikor kell szünetet tartani és pihenni, hogy később jobban el tudd végezni a feladatokat.

    Ahhoz, hogy produktív legyél, tudnod kell tervezni, fontossági sorrendet felállítani, összpontosítani és kitartani a kihívások ellenére, valamint fel kell ismerned, mikor van itt az ideje, hogy visszalépj.

    Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a termelékenységről?

    A gyerekek nem feltétlenül értik a „végtermék minősége” kifejezést, de úgy beszélhetsz velük a termelékenységről, hogy az a legjobban elérje őket. „A gyerekek jobban megértik a fogalmakat az ábrázoláson keresztül, így a könyvek vagy történetek használata segíthet nekik” – jegyzi meg Martha Horta-Granados, a Sensible Digs tanára, pszichológus és pszichológiai tanácsadója.

    Ajánló   Kell a gyerekeknek legjobb barát?

    „A könyvek megtanítják a gyerekeket a szervezettség fontosságára, és segítenek nekik abban, hogy elérjék napi céljaikat” – magyarázza Horta-Granados. „Amellett, hogy megtanítják a gyerekeknek a termelékenység jelentését és fontosságát, ezek a források megtaníthatnak nekik néhány technikát, és személyes útmutatóként szolgálhatnak, ha szülőként azt tervezed, hogy erre a tanításra összpontosítod gyermekeid.

    Egy probléma-megoldási forgatókönyv felállítása szintén jó módja lehet annak, hogy beszélgetést kezdeményezz arról, hogy miért fontos a termelékenység. Például beszélhetsz a gyerekekkel a reggeli rohanásról, hogy készüljenek fel az iskolába, vagy arról, hogy a tanáruk a hiányzó házi feladatokról számolt be. Ezután fordítsd feléjük a lehetséges megoldásokat. Egy irányított beszélgetés során álljanak elő néhány tervvel, például azzal, hogy készítsenek egy tennivalólistát, vagy az iskolából hazaérkezve, még a játék előtt fejezzék be először a házi feladatot.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!