2024. április 19. péntek
More

    7 módszer, hogy újdonsült anyaként magabiztossá válj – 2. rész

    Mielőtt gyermeketek született, talán éltétek az életeteket, csináltátok a dolgotokat, és elég magabiztosan éreztétek magatokat. Talán volt egy olyan munkád, amit elsajátítottál, egy olyan oktatás, amiért keményen megdolgoztál, vagy olyan tevékenységek és felelősségek keveréke, amiket tudtál kezelni. Aztán egy új kis emberke érkezett a helyszínre, és az önbizalmad a mélybe zuhant.

    A témánk első felét az előző cikkünkben olvashatod el.


    Használj pozitív önbeszédet (és pozitív öngondoskodást)

    Milyen a belső monológod? Az, ahogyan magunkhoz beszélünk, nagy hatással van az önbizalmunkra, jóban-rosszban. Ahelyett, hogy ostoroznád magad, amiért „kudarcot vallottál” egy új szülői helyzetben, emlékeztesd magad arra, hogy új vagy ebben, és még tanulsz.

    Gondolj arra, hogyan beszélnél egy barátoddal ugyanilyen körülmények között. „Az anyukáknak nem szabad elfelejteniük, hogy a saját legjobb barátjuk legyenek, mert a gyerekek és a partner egész napos gondozása egy határozottan ápolásra szoruló anyát hagy” – mondja Ziskind. Attól, hogy ostorozod magad, nem leszel jobb anya – de attól, hogy kedves vagy magadhoz, még biztosan lehetsz.

    Hogy jól kezdd a napot (és ne tévedj a rosszindulatú gondolatok területére), gondolkodj el néhány pozitív igazságon önmagadról. „Az anyukák mondhatják maguknak: ‘Gyönyörű vagyok! Gyönyörű napom lesz!’ minden egyes reggel” – javasolja Ziskind.

    Ha már itt tartunk, tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy ápold magad olyan jó öngondoskodási gyakorlatokkal, mint az egészséges táplálkozás, és kérd fel partneredet, hogy vigyázzon a babára, hogy te is tudj aludni. Senki sem érzi magát szuperanyának, ha töredezett pihenéssel és rendszertelen étkezéssel áll helyt.

    Építs egy közösséget más anyukákkal

    Találj egy csoportot az azonos életszakaszban lévő anyukákból, és az együttműködés, a vigasztalás és (néha) a szánalom kincsesbányáját találod. Egyrészt a barátság általában véve javítja a mentális egészséget, ami biztosan segít ebben a nehéz átmeneti időszakban. Ráadásul az egy csónakban evezőkkel való találkozás teret biztosíthat arra, hogy megbeszéljétek a sajátos kihívásaitokat, vagy hogy új ötleteket adjatok azoknak, akik szintén átélték már ezt a helyzetet.

    Minél több időt töltesz anyatársakkal, annál inkább meglátod, hogy nem vagy egyedül. Mindenki küzd ezzel az új életszakasszal – de a számokban rejlik az erő.

    Ajánló   Ehet a babám tonhalat? – 1. rész

    Legyél szelektív a tanácsokat meghallgatni

    Bár a barátok vagy családtagok jó szándékkal adhatnak tanácsokat, néha a babaápolás minden apró részletére vonatkozó tippek hallatán úgy érezheted, hogy semmit sem csinálsz jól. Talán itt az ideje, hogy proaktívan védd a mentális tered. „Nem mindig tudod megakadályozni, hogy mások tanácsokat adjanak neked. Amit te irányíthatsz, az az, hogy hagyod-e, hogy a fejedbe jusson” – mondja Kayce Hodos.

    Szóval, hogyan állíthat határt egy újdonsült anya a basáskodó tanácsadókkal szemben? „Válts témát, ha olyan témáról van szó, amelyet nem szeretnél megvitatni” – javasolja Hodos. „Azzal is lehetsz határozott, ha tudatod az emberekkel, hogy valamit a magad módján csinálsz, vagy egyszerűen csak azt mondod, hogy nem szeretnél róla beszélni. Bárki bármit is mond, ne feledd, hogy az nem jelent semmit. Nem csak egyféleképpen lehet jó szülőnek lenni”.

    Tartsd fenn azt, amiben jó vagy

    Még ha a gyermekvállalás össze is zavart, valószínűleg sok más dologban még mindig magabiztosnak érzed magad. Jól zongorázol vagy erősen jógázol? Ne hagyd abba azokat a tevékenységeket, amelyekben tudod, hogy ragyogsz. Ha így teszel, nem csak a baba utáni életed élvezetét fokozod, de emlékeztetni fogod magad arra is, hogy kompetens felnőtt vagy, aki számos hasznos készséggel rendelkezik. Ez az önbizalom-növelés a szülői szerepvállalásodra is átragadhat.

    Ajánló   Anyatej: ezek az egészségügyi hatásai

    A nehéz dolgokat mindenképpen tedd meg

    Akár 20 perc alatt kell elhagyni a házat, akár nyilvános helyen kell szoptatni egy nyűgös csecsemőt, a baba után minden nap új kihívások merülnek fel. Csábító lehet, hogy otthon meghúzódjunk, hogy ne kelljen mindezzel szembenéznünk, de a próbatételekkel való szembenézés az, ahol a növekedés végbemegy.

    „Ha képes vagy legyőzni az önbizalomhiányt, és csak egy próbát teszel ezekkel a feladatokkal, rá fogsz jönni, hogy meg tudod csinálni őket” – mondja Hodos. Nem arról van szó, hogy irreális normáknak kell megfelelni, hanem arról, hogy szülőként megtaláld a saját utadat. „Ki fogod találni a nehéz feladatok kezelésének azt a módját, ami a legjobb neked és a babádnak”.

    És ahogy a kihívásokkal szembenézel, ne felejtsd el, hogy adj magadnak némi hitelt! „Gondolkodj el azon, hogy mennyit tanulsz és fejlődsz a gyerekeddel együtt” – biztat Hodos. „Veregesd meg a vállad, mert a legnehezebb munkát végzed.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!