2024. március 28. csütörtök
More

    Segítünk a menopauza tüneteinek enyhítésében

    A menopauza tünetei megnehezíthetik a középkorú nők mindennapjait. A német kutatás ezen a gyógynövényen meglepő eredményeket hozott.


    Az orbáncfű az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény. Tanulmányok kimutatták, hogy segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében, megelőzheti a hangulati ingadozásokat és nyugtató hatással van az idegrendszerre.

    Már az ókori görögök is használták idegrendszeri problémák kezelésére és érzelmek egyensúlyára. Napjaink egyik legnépszerűbb gyógynövényét, teáját és kivonatát emberek milliói fogyasztják évente, elsősorban a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére.

    Az orbáncfű aktív összetevői

    Az orbáncfű hatóanyagai, mint például a hypericin, a hyperforin, a rutin, a quercetin és a kaempferol, nemcsak az idegrendszerre vannak jótékony hatással, hanem csökkentik a gyulladást is, és a legújabb kutatások szerint antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek.

    Az orbáncfűben található fitonutriensek befolyásolhatják a hormonrendszert, a szervezet regenerációs és sebgyógyító képességét, a benne lévő antioxidánsok pedig csökkenthetik az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást.

    Hormonok, menopauza és orbáncfű

    A legtöbben tudják, hogy az orbáncfű a depresszió és a szorongás természetes ellenszere, és legalább olyan hatékony, mint a vényköteles szerotonin gyógyszerek, de sokkal kevesebb mellékhatással. Szakértők szerint az orbáncfű befolyásolhatja az agyban „elérhető” szerotonin, dopamin és noradrenalin mennyiségét, ezáltal javítja a hangulatot és kiegyensúlyozottabbá teheti. Állatkísérletek is kimutatták, hogy az orbáncfű kivonat védhet a stressz káros hatásai ellen.

    Az orbáncfű mind a hangulatra, mind a hormonrendszerre kiegyensúlyozó hatása miatt a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de a menopauzán áteső, tőle kimerült nőknek is érdemes lehet használni.

    Egy német tanulmány szerint az orbáncfű kivonat rendszeres fogyasztása a nők 76%-ánál teljesen megszüntette vagy legalábbis jelentősen csökkentette az életkorral összefüggő panaszokat, de javította a szexuális egészséget.

    Az orbáncfű sebekre és bőrbetegségekre is használható

    Elképesztő módon az orbáncfű nemcsak belsőleg használható szorongásos és hangulati zavarok kezelésére, hanem külsőleg bőrproblémák esetén is! Állítólag már a középkori keresztesek is használtak ebből a növényből készült tinktúrákat és kenőcsöket a sebek gyógyítására. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően jól alkalmazható kisebb égési sérülésekre, ekcémás bőrre és horzsolásokra.

    Fontos azonban tudni, hogy az orbáncfű befolyásolhatja más gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők hatását, ezért csak orvosi felügyelet mellett szabad használni. Például azoknak, akik már antipszichotikumokat szednek, nagyon óvatosnak kell lenniük. Mert az orbáncfű csökkentheti például a véralvadásgátlók, fogamzásgátló tabletták, vírusellenes szerek hatékonyságát, de más gyógyszerek hatékonyságát is növelheti.

    Az orbáncfű mellékhatásai

    Míg az orbáncfű kivonat természetes gyógymód lehet, ez nem jelenti azt, hogy a használatát ne kísérjék mellékhatások. Ide tartozik a szájszárazság, a fejfájás, a fényérzékenység, a fáradtság és a koncentrálási nehézség, valamint a szédülés. Ne felejtsük el, hogy legalább 4-6 hét kell ahhoz, hogy megtapasztaljuk az orbáncfű pozitív hatását!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!