2024. március 29. péntek
More

    Gyógynövényekkel a fejfájás és a szorongás ellen

    A fejfájás megkeseríti az életünket, és rossz körülmények között akár munkaképtelenséget is okozhat. Lássuk, miben segíthetnek a gyógynövények! Ha a fájdalmas fejfájás hátterében szervi elváltozás nem áll, gyógynövényes gyógymódokhoz is fordulhatunk, hogy a kellemetlen panaszokat mihamarabb kezeljük.


    Cickafarkfű

    A sokoldalú cickafark menstruációs zavarokra, feszültségoldásra, gyomorgörcsökre, megfázásra, de fejfájásra és migrénre is kiváló. E tulajdonsága a jó görcsoldónak tartott kamazulén tartalmának köszönhető. A cickafark rendszeres fogyasztásával enyhítheti, sőt megelőzheti a fájdalmat. Érdemes napi 1-2 csészével inni, lehetőleg cukrozatlanul! Tinktúrái fájdalomcsillapító és izomlazító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

    Elkészítés és adagolás: 1 evőkanál vizet 2 literben felforralunk, letakarva 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük!

    Ellenjavallatok: Hormontartalma miatt nem ajánlott terheseknek, fogamzásgátló tablettát szedő nőknek és daganatos betegeknek. A menstruációs ciklus beállításához ajánlatos 2 hétig szedni, a menstruáció végét követő naptól kezdve. A vizeletet sötétbarnára festheti, szóval ne félj! Nagyon érzékeny egyéneknél allergiás bőrreakciók léphetnek fel, amelyek fényérzékenységhez vezethetnek.

    Ajánló   Gyógynövények: Cickafark

    Levendula

    A kellemes illatú levendulát használhatod teának, párologtatónak vagy mindkettőnek. Nyugtató tulajdonságainak köszönhetően ellazítja a feszült izmokat és oldja a feszültséget, ami a fájdalom oka lehet. Mivel serkenti a vérkeringést, javítja az agy vérellátását is.

    Masszázsolajnak is jó: kevés jojoba- vagy mandulaolajhoz csepegtess 5-10 csepp levendula illóolajat, és fejfájás esetén kend be vele a nyakat és a halántékot! Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mellett csökkenti a gyulladást, ami tovább csökkenti a kellemetlen panaszokat.

    Rozmaring

    A legtöbb háztartásban fűszarnak használják, de nem csak a hús ízesítésére, hanem az egészség megőrzésére és a fájdalom enyhítésére is alkalmas. Számos aktív hatóanyagának köszönhetően – pl. a B-vitaminok, a kámfor, az aszkorbinsav és a béta-karotin – használata nagyon elterjedt, és jó fejfájáscsillapítónak számít. Serkenti a vérkeringést, ami fokozza az agy vérellátását és csökkenti a stresszt és az ebből adódó izomgörcsöket. Naponta akár 3-szor is idd teaként, de illóolaját masszírozókrémbe is adhatjuk – akár levendulával is, mivel fokozzák egymás hatását.

    Terhes nőknek, valamint magas vérnyomás és epilepszia esetén nem ajánlott!

    Őszi margitvirág

    Az őszi margitvirágot gyakran ajánlják makacs fejfájásra, sőt migrénre is kámfor tartalma és partenolid tartalma miatt, mivel egyes tanulmányok szerint szerotonin antagonistákkal rendelkezik és csökkenti a gyulladást. Fogyasztható teaként, vagy kapszula formájában, ha egyszerűbbnek tűnik. Terhesség és véralvadási zavarok esetén nem ajánlott, mert gátolhatja a véralvadást!

    Ajánló   Mire jók a gyógyteák?

    Borsmenta

    A borsmenta minden formájában (teák, tinktúrák, illóolaj párologtatók, masszázskrémek) a benne lévő mentolnak köszönhetően görcsoldó, fájdalomcsillapító, nyugtató és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik. Citromfűvel is jól működik, és csak fokozza annak nyugtató tulajdonságait. Enyhe tenziós fejfájás esetén jó megoldás lehet, mert a hűsítés mellett serkenti a vérkeringést.

    Amit még tudni kell a gyógynövényekről

    1 éves kor előtt ne használj mentol tartalmú készítményeket, mert szív- és légzésbénulást okozhat! Illóolajai 5 éven aluliak számára nem ajánlottak! Az érzékeny egyéneknél gyomorhurut vagy csalánkiütés alakulhat ki.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!