2024. április 20. szombat
More

    Ehet a babám tonhalat? – 1. rész

    A halakkal való táplálás segíti az agyuk fejlődését, valamint egészségesen és erősen tartja őket. De nem minden halfajta biztonságos a csecsemők számára. Sajnos minden halban van legalább némi higany, ezért fontos, hogy olyan halat válassz, amelyben a legkisebb a méreganyag mennyisége.


    „A tonhal biztonságos a baba számára, és nagyon egészséges, ha az alacsony higanytartalmú fajtákat választod” – mondja Preeti Parikh, gyermekorvos és a GoodRx ügyvezető orvosi igazgatója.

    Egyes tonhalfajták korlátozott mennyiségben biztonságosak és egészségesek a baba számára, míg más fajtákat teljesen el kell kerülni. Általában a nagyobb, hosszabb ideig élő halak higanyszintje magasabb. Vannak kisebb tonhalfajták, amelyeket a baba is fogyaszthat.

    Lássuk, mely tonhalfajták biztonságosak a csecsemők számára, és mennyit ehetnek belőlük.

    Ajánló   Amikor a baba nem alszik. Ételallergia?

    Biztonságos a tonhal a babámnak?

    A könnyű tonhalkonzerv és a bonitó tonhalkonzerv biztonságosnak tekinthető a csecsemők számára. Csak arra kell ügyelni, hogy a teljes halbevitelt heti két adag alacsony higanytartalmú halra korlátozzuk. Minden halnak, amit a baba fogyaszt, teljesen átfőzöttnek kell lennie. Mivel a legtöbb halkonzervet a konzerválási folyamat során megfőzik, a baba nyugodtan ehet tonhalat konzervből. (Csak tálalás előtt feltétlenül ellenőrizd kétszer is!)

    Minden baba más és más. Mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal, ha bármilyen kérdésed van a tonhal adásával kapcsolatban.

    Ajánló   A gyerekek önállósodása

    A tonhal adásának előnyei

    A tonhal számos előnnyel jár a baba számára.

    Fokozza az agy fejlődését

    Gyermeked agya gyorsan növekszik az első életévekben. „A tonhal az agy fejlődéséhez és növekedéséhez fontos tápanyagokat tartalmaz” – jegyzi meg Dr. Parikh. A halfogyasztás omega-3 és omega-6 zsírsavakkal és vassal látja el gyermeket, amelyek mindegyike nélkülözhetetlen a kognitív fejlődéshez.

    Jó fehérjeforrás

    A tonhal az egyik legjobb fehérjeforrás a baba számára. Az 1 éves kor alatti csecsemőknek naponta körülbelül 1/2 uncia és 1 uncia fehérjére van szükségük. Bár számos fehérjetartalmú élelmiszer létezik, például a diófélék, a tofu vagy a tojás, a hal számos más előnnyel is rendelkezik. „A tonhal sok fehérjét kínál sok telített zsír nélkül” – mondja Dr. Parikh.

    A telített zsírok nagy mennyisége megemeli az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét, ami az élet későbbi szakaszában növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát. Másrészt a zsíros halak, például a tonhal fogyasztása növeli a HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szintjét, ami csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

    Csökkenti az elhízás kockázatát

    Bár sok tényező játszik szerepet, azt tudjuk, hogy azoknál az embereknél, akik több tengeri halat és kevesebb vörös húst esznek, kisebb az elhízás kockázata. Azt is tudjuk, hogy a halban és zöldségekben gazdag, hozzáadott cukrot és telített zsírokat alig tartalmazó étrend csökkenti az elhízás kockázatát. Tehát bár gyermekednek mindig sokféle tápláló ételt kell ennie, a tonhalhoz hasonló halak beiktatása az étrendjébe segíthet abban, hogy olyan ételek ízlését fejlessze ki, amelyek hosszú távon a számára legmegfelelőbb súlyt tartják meg.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!