2024. április 25. csütörtök
More

    Szedd ezt a 7 vitamint, ha hosszabb, vastagabb hajat szeretnél – 1. rész

    Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Egyesület szerint normális, ha naponta 50-100 hajszálat hullatunk. Ha azonban rendszeresen több hajhullást tapasztalsz, más tényezők is okozhatják. A hajhullás következménye lehet a genetika, az egészségügyi állapotok, a stressz és a vitaminhiány.


    Az étrend döntő szerepet játszik az egészséges haj kialakításában. Ha súlyosan hiányoznak az olyan alapvető tápanyagok, mint az A-, C-, D-, E-vitamin, cink, fehérje, zsírsavak és biotin, az hajhulláshoz vezethet.

    Megfelelő étrenddel vastagabb, egészségesebb hajad lehet. Olvass tovább, hogy megtudd, mely vitaminok a legjobbak a hajnövekedéshez.

    Ajánló   Mi áll a hajhullás hátterében?

    Milyen vitaminok jók a hajnövekedéshez?

    A vitaminok sok csodálatos dolgot tesznek a hajért: Megakadályozzák, hogy a szabad gyökök károsítsák, megakadályozzák a haj korai őszülését, és táplálják a növekedést serkentő tüszőket.

    Íme a legjobb vitaminok a haj növekedéséhez és vastagságához.

    Biotin

    A B7-vitaminként is ismert biotin serkenti a keratin termelését, hogy növelje a tüszők növekedését. A biotinhiány általában ritka, a leggyakoribb a biotinidáz-hiánnyal diagnosztizáltaknál. Ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, többek között a tojásban, húsban, halban, diófélékben, édesburgonyában és magvakban. 

    Az ajánlott bevitel felnőttek számára napi 30 mikrogramm.

    Ajánló   A hajhullás megelőzése az életkor előrehaladtával a környezeti stresszorok elkerülését jelenti

    A-vitamin

    A hajsejtek a test leggyorsabban növekvő részei. Értelemszerűen az A-vitamin tökéletes üzemanyag a növekedéshez. Amikor a szervezet felszívja az A-vitamint, faggyút termel. Ez egy olajos anyag, amely hidratálja a fejbőrt, és egészségesen tartja azt és a hajhagymákat. Az A-vitamin hiánya hajhullást eredményezhet nálad.

    Ha több A-vitamint szeretnél fogyasztani, akkor a béta-karotinban gazdag ételeket kell fogyasztanod, amelyekből A-vitamin lesz. A béta-karotinban gazdag ételek közé tartozik az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa, a spenót és a kelkáposzta. Megtalálható továbbá a csukamájolajban, a tojásban, a joghurtban és a tejben.

    Az ajánlott napi A-vitamin-bevitel férfiaknál 900 mcg, nőknél 700 mcg.

    C-vitamin

    Az oxidatív stressz az egyik legfőbb hajhullást okozó tényező. Ez akkor következik be, amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetünkben, ami elektronegyensúlyhiányhoz vezethet, ami hajhullást eredményezhet.

    A megoldás a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. A szervezeted rendelkezik antioxidánsokkal, amelyek a szabad gyökök hajkárosító hatását fékezik azáltal, hogy elektronjaikat kiegyensúlyozzák, amikor ezt teszed. A mérleg kiegyensúlyozása mellett a C-vitamin segíti a szervezetedet a kollagén termelésében (megakadályozza a haj idő előtti őszülését) és a vas felszívódásában, ami segítheti a haj növekedését. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a helytelen táplálkozás C-vitaminhiányhoz vezethet.

    C-vitamin található a citrusfélékben, a paprikában, az eperben, a paradicsomban és a guajavában. Mivel a szervezeted nem termeli, ezeket be kell építened az étrendedbe, vagy C-vitamin-kiegészítőt kell fogyasztanod.

    A C-vitamin napi bevitele felnőtt férfiak esetében legfeljebb 90 milligramm, felnőtt nők esetében pedig 75 milligramm. A túl sok C-vitamin bevitele gyomorégést, izomgörcsöket, fáradtságot, bőrpírt és esetleges vesekövet okozhat.

    Ajánló   Szedd ezt a 7 vitamint, ha hosszabb, vastagabb hajat szeretnél – 2. rész

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!