2024. április 19. péntek
More

    Kezeld gyógyszeresen a cukorbetegséget! – 2. rész

    Ha a kóros laboratóriumi értékek nem javulnak az életmód megváltoztatásával és az étrendi ajánlások betartásával, el kell kezdeni a cukorbetegség gyógyszeres kezelését.

    Ajánló   Kezeld gyógyszeresen a cukorbetegséget! – 1. rész


    Szulfonilureák (gliklazid, glipizid, gliburid, glimepirid, glitazon)

    Az inzulinszekréció egyik vagy mindkét fázisa stimulálódik étkezés közben, de fokozza a bazális inzulintermelést is. Ezenkívül gátolják a glükóz regenerációját és csökkentik az inzulinrezisztenciát. A kezelés várhatóan akkor lesz sikeres, ha a beteg kevesebb, mint 5 éve cukorbeteg, 40 évesnél idősebb, és éhgyomri vércukorszintje megközelítőleg 11,1 mmol/l. A szulfonilureák nem hatásosak egyes cukorbetegeknél.

    A hipoglikémia ennek az osztálynak az egyik legkritikusabb mellékhatása. Súlygyarapodást okozhatnak, egyes termékeknek szív- és érrendszeri mellékhatásai lehetnek, ezért vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél óvatosan kell alkalmazni. Néha alacsony fehérvérsejtszámot és fényérzékenységet okoznak. Fontos, hogy a hosszú hatású szulfonil-karbamidok nem megengedettek időseknél (65 év felett). Terhesség alatt és májbetegek nem szedhetik, mert ott bomlanak le.

    Étrendi glükózszabályozók, glinidek, meglitinidek (repaglinid, nateglinid)

    Új, gyorsan ható inzulinszekréciót fokozó szerek. Az inzulin szekréció korai vagy első fázisa étkezés közben stimulálódik. Gyors fellépésük és rövid hatástartamuk miatt a hipoglikémia kockázata alacsonyabb, mint a szulfonilureák esetén. Biztonságosan alkalmazható idősek és közepesen súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeknél is.

    A mellékhatások közé tartozhat az orrfolyás. Terhességben, májbetegségben szenvedő betegeknél vagy funkcionális béta-sejtek elvesztésében szenvedő betegeknél ellenjavallt.

    DPP-4 inhibitor vagy gliptin (szitagliptin, vildagliptin)

    A bélben termelődnek az inkretin hormonok, amelyek fokozzák az inzulin felszabadulását és meghosszabbítják hatásának időtartamát. Ezek a gyógyszerek gátolják az inkretint lebontó enzimeket, növelve az inkretin hormon szintjét. Jól tolerálhatók, nem okoznak súlygyarapodást, és alacsony a hipoglikémia előfordulási gyakorisága.

    Incretin mimetikum (Exenatid)

    A DPP-4 gátlókhoz hasonlóan ez a gyógyszercsoport is kihasználja az inkretinek jótékony hatásait, de a szitagliptin és a vildagliptin gátolja az inkretineket lebontó enzimeket, az inkretinutánzók pedig az inkretin hatását utánozva fejtik ki hatásukat. Az exenatid csökkenti a testtömeget, és a preklinikai vizsgálatok során a béta-sejt tömeg növekedését figyelték meg. Mellékhatásként hányinger és hányás fordul elő.

    Ajánló   Az inzulinrezisztencia

    Orális gyógyszerek

    A cukorbetegség kezelésében a szövődmények megelőzésének fő célja, hogy a HbA1c szintet a cél alatt (7%-nál kevesebb) tartsuk. Az adott beteg számára előnyben részesített készítmény típusa a beteg hipoglikémiájának típusától függ, és a kiválasztást a táplálkozási szint, az életkor és a kialakulás ideje befolyásolja.

    Inzulinrezisztencia (elhízás) esetén az előnyben részesített kezelés a metformin. Ha túlérzékenységi reakciók vagy ellenjavallatok lépnek fel a metforminnal szemben, tiazolidin típusú vagy alfa-glükozidáz gátlókat kell alkalmazni.

    Az úgynevezett inzulinszekréciót fokozó szereket (az étkezési inzulinszekréció első fázisában étrendi glükózszabályozókat vagy szulfonilureákat) kell választani, ha a betegnek inzulinszekréciós problémái vannak (főleg normál vagy karcsú betegeknél).

    Ajánló   A cukorbetegség elleni gyógyszer segít a betegeknek soha nem látott mennyiségű súlyvesztésben – 1. rész

    Kombinált kezelés

    Ha 1 hónapig tartó életmódváltás és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatástalanok, akkor kombinált terápia szükséges. A kombinált terápia azért is hatásos, mert a betegek gyakran inzulinrezisztenciával és inzulinszekrécióval kombinálódnak. Ha két gyógyszer együtt nem alkalmazható, hármas terápia is kipróbálható.

    Előnyben részesített kombináció:

    • Metformin és roziglitazon: Bár mindkettő úgy fejti ki hatását, hogy fokozza az inzulin hatását, eltérő módon fejtik ki hatásukat, így jótékony hatásaik összeadódnak.
    • Metformin és akarbóz: mindkettő eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, mindkettő alacsonyabb szérum inzulinszinttel, mindkettő alacsonyabb a keringési kockázattal, de mellékhatásként hasi kellemetlenséget okozhat,
    • Metformin és étrendi glükózszabályozók
    • Metformin és szulfonilureák,
    • Tiazolidindionok és szulfonil-karbamidok,
    • Metformin és egy DPP-4 inhibitor (gliptin).

    Ha a hasnyálmirigy egyre inkább elveszíti inzulintermelő képességét a szulfonilurea-kezelés során, a kombináció csak átmenetileg hatásos lehet. Ezután inzulinterápia javasolt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!