2024. március 29. péntek
More

    Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 2. rész

    A méhnyakrák olyan rák, amely a méhnyak bármely részén, a hüvely és a méh közötti nyílásban található. Sajnos az Egyesült Királyságban évente körülbelül 3200 embert diagnosztizálnak méhnyakrákkal, és sajnos évente körülbelül 850-en halnak meg a betegség következtében.

    Ajánló   Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 1. rész


    Hogyan kezelik a méhnyakrákot?

    „A méhnyakrák kezelése az Ön egyéni helyzetétől függ, de magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát és esetleg műtétet, például méheltávolítást.”

    Hogyan változhatnak a kenetvizsgálatok?

    „Egy nemrégiben készült tanulmány fényében megállapították, hogy valószínűleg biztonságos, ha a HPV-re negatív HPV-tesztet végző nők 5 évet várnak a kenetvizsgálatok között. Skóciában és Walesben ezt már megtették.”

    Ajánló   Előzd meg a méhnyakrákot!

    „Sok nő számára nagyon üdvözlendő lenne az 5 évente elvégzendő kenetvizsgálatra való áttérés, bár a kenetvizsgálaton való részvétel fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.”

    „A HPV-vakcinát kapott nők esetében a kenetvizsgálatra még ritkábban lehet szükség. Egy tanulmány szerint jelentősen csökkent a méhnyakrákos megbetegedések száma azoknál, akik megkapták a vakcinát. Ez az elkövetkező években a méhnyakszűrés további változására ösztönözhet.”

    „A nők által igényelt kenetvizsgálatok számának bármilyen csökkenése kétségtelenül üdvözlendő. Ez azzal a további előnnyel is jár, hogy lehetőség szerint csökkenti a túlterhelt háziorvosi rendelők terheit. Egyelőre azonban fontos, hogy a nők továbbra is rendszeresen részt vegyenek a kenetvizsgálaton, amikor erre felkérik őket, és a kenetvizsgálat után szükséges utóvizsgálatokra is válaszoljanak, és természetesen keressék fel háziorvosukat, ha bármilyen aggasztó tünetük van.” – mondta a szakértő.


    Ajánló   Méhnyakrák-vakcina: ezektől véd!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!