2024. március 29. péntek
More

    Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 1. rész

    A méhnyakrák olyan rák, amely a méhnyak bármely részén, a hüvely és a méh közötti nyílásban található. Sajnos az Egyesült Királyságban évente körülbelül 3200 embert diagnosztizálnak méhnyakrákkal, és sajnos évente körülbelül 850-en halnak meg a betegség következtében.


    Az Egyesült Királyságban a méhnyakrákos esetek 99,8%-a megelőzhető, így – mint minden rákos megbetegedés esetében – minél korábban diagnosztizálják, annál jobb. Fontos, hogy ismerd a figyelmeztető jeleket és tüneteket, hogy szükség esetén fel tudd keresni a háziorvosodat.

    A méhnyakszűrési tudatossági hét (június 20-26.) fényében Kate Goodman, a Patient Claim Line vezető peres ügyvezetője tanácsokat adott ki arról, hogy melyek a méhnyakrák vörös zászlós tünetei, és mit kell tenned, ha késedelmes kezelést kaptál.

    Ajánló   Dohányzó nők – a méhnyakrák kockázata nagyobb

    Mi a méhnyakrák és hogyan alakul ki?

    „A méhnyakrák bárhol megtalálható a méhnyakon, amely a hüvely és a méh közötti nyílás. A legtöbb méhnyakrákot a HPV bizonyos típusai által okozott fertőzés okozza.”

    Melyek a méhnyakrák vészjelző tünetei?

    „Keresd fel a háziorvosod, ha bármilyen változást tapasztalsz a hüvelyváladékban, vérzést vagy fájdalmat tapasztalsz szex közben vagy után, valamint derék- és/vagy alhasi fájdalmat.”

    „Ha szokatlan hüvelyi vérzést észlelsz, például vérzést a menstruáció között, a menopauza után, vagy a normálisnál erősebb menstruációt, az méhnyakrák jele lehet.”

    „Fontos, hogy ne feledjük, hogy csak azért, mert olyan tüneteket észlelünk, amelyek méhnyakrákot jelezhetnek, még nem jelenti azt, hogy valóban az a diagnózis. Sok más gyakori betegségnek is vannak ilyen tünetei, de fontos, hogy mégis ellenőriztesd magad; ne várj a rutinszerű kenetvizsgálatig.

    Ajánló   Citológiai mintavétel

    Milyen a jelenlegi szűrőprogram?

    „Angliában és Észak-Írországban a 25 és 64 év közötti nőket 3 évente, az 50 év felettieket pedig 5 évente, 64 éves korukig méhnyakszűrésre hívják.”

    „A kenetvizsgálat ma már a HPV-vírust vizsgálja ahelyett, hogy a méhnyak rendellenes sejtjeit vizsgálná. Tanulmányok kimutatták, hogy a HPV gyakran okozója a méhnyakráknak, így a HPV jelenléte segíthet megjósolni, hogy az illetőnél fennáll-e a méhnyakrák kialakulásának kockázata.”

    „Ha valakiről kiderül, hogy HPV-vel fertőzött, a mintát megvizsgálják, hogy nem találnak-e benne kóros sejteket, amelyek méhnyakrákra vagy rákot megelőző sejtekre utalhatnak. A vizsgálat eredménye alapján további vizsgálatokra kerülhet sor a kórházban, de az is előfordulhat, hogy úgy találják, hogy jelenleg nincs szükség további vizsgálatokra és kezelésre.”

    „Azoknak a nőknek, akiknek a HPV-tesztje negatív, nincs szükségük további vizsgálatokra, és várhatják a következő kenetvizsgálatot.”

    Ajánló Hátfájás és más intő jelek, amelyek a méhnyakrák jelei lehetnek – 2. rész

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!