2024. március 29. péntek
More

    Előzd meg a méhnyakrákot!

    A nemi betegségekre jellemző, hogy az érintettek hónapokig tünetmentesek lehetnek, így a betegek anélkül is terjeszthetik a betegséget, hogy tudnának.


    Méhnyakrák megelőzése

    A citológiai tesztek, más néven PAP tesztek, megbízható eszközök a méhnyaksejtek változásainak kimutatására. Jó esetben a P1 vagy P2 eredmények mellett gyulladásos, vagy akár daganatos sejtek jelenlétére is ráébredhetünk. A nem kívánt felfedezések elkerülése érdekében a fő ajánlás a nemi úton terjedő betegségek elkerülése.

    Ajánló   Dohányzó nők – a méhnyakrák kockázata nagyobb

    Az intim betegségek jellemzője, hogy az érintett több hónapig tünetmentes lehet, így a beteg anélkül is terjesztheti a betegséget, hogy tudná. Sok esetben a kialakult betegség kezelése nagyon összetett, hosszú távú folyamat, amely komplikációkat is rejt magában, ezért fontos a megelőzése.

    A legjobb módszer az óvszer használata. Általánosan elfogadott tény, hogy azoknál, akiknél kevesebb szexuális partner van tartós kapcsolatban, kisebb az esélye a nemi úton terjedő betegségek kialakulásának.

    Ajánló   Citológiai mintavétel

    2006-ban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyta a Gardasil-t, a HPV (humán papillomavírus) elleni vakcinát. A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, és egyes típusai méhnyakrákot is okoznak. 11-12 éves lányoknak és 13-26 éves lányoknak ajánlott, akik korábban nem kaptak oltást.

    Méhnyakrák, valamint általános egészségi állapotunk esetén a dohányzás abbahagyása javasolt. A füstmentes életmóddal és a passzív dohányzás elkerülésével nemcsak a méhnyakrák kockázatát csökkenthetjük, hanem minden daganatos megbetegedés kockázatát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!