2024. április 23. kedd
More

    Segít a fogyásban, csökkenti a fejfájást: uborka – 1. rész

    Az uborka egészségügyi előnyei valóban lenyűgözőek, amikor a méregtelenítésről, a bőr egészségéről és a szépségről van szó. Az uborka ideális módja annak, hogy egészséges és szép maradj.


    Az uborka a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, általánosan termesztett növény. 3 alapvető fajtája van: a savanyú uborka, a mag nélküli uborka és a szeletelni való uborka. Ezeken a közös fajtákon belül is megjelent néhány különböző fajta. Az uborka eredetileg Dél-Ázsiából származik. Ma már a legtöbb kontinensen termesztik.

    Uborka egészségügyi előnyei

    Az uborka az egyik legmagasabb víztartalmú zöldségféle, ami azt jelenti, hogy értékes ásványi anyagokat és vitaminokat szállít, és nagyon alacsony a kalóriatartalma. Íme az uborka legjobb egészségügyi előnyei:

    Hidratálás

    Az uborka általában vízből áll, és tele van létfontosságú elektrolitokkal, ezért a nyári hónapokban fantasztikusan hasznos, ha kéznél van, hogy megelőzzük a kiszáradást. Néhány darab uborka hozzáadása egy pohár vízhez szintén remek módja a vízfogyasztás növelésének.

    Alacsony kalóriatartalom

    Mivel ez a zöldség körülbelül 95%-ban vízből áll, remekül eltelít, így többet ehetsz belőle és elégedettnek érezheted magad, miközben tartod magad az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú vagy kalóriaszegény fogyókúrához. Ráadásul az uborka megakadályozhatja a nassolás iránti vágyat, és segíthet a kiszáradás miatti szomjúság oltásában.

    Csontok egészsége

    Az alacsony K-vitamin-fogyasztás összefüggésbe hozható a csonttörés kockázatával. A K-vitamin megfelelő bevitelét zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érheted el (egy csésze uborka a napi szükséglet 12%-át biztosítja), és elengedhetetlen a kalcium felszívódásának javításához, ami jelentős az optimális csontegészség szempontjából.

    Bőr egészség

    Helyileg alkalmazva a bőrön, az uborka nyugtató és hűsítő hatású, ami csökkenti a gyulladást, duzzanatot és irritációt. Tehetsz egy szelet uborkát a szemedre, hogy csökkentsd a reggeli puffadtságot, vagy helyezd a bőrödre, hogy enyhítsd és kezeld a napégést.

    Rákmegelőzés

    Az uborka egészségügyi előnyei számtalanok, mivel magas az úgynevezett cucurbitacinok nevű tápanyagtartalma, amelyekről úgy vélik, hogy rákellenes hatásúak. Ezek a tulajdonságok megakadályozhatják a rákos sejtek szaporodását és túlélését. Az uborka tartalmazza az A, B, C, D és E vitaminokat. Bár nincsenek olyan létező rákellenes terápiák, amelyek ezeket a tápanyagokat használnák, van néhány előzetes laboratóriumi típusú kutatás, amelyek ígéretes eredményeket hoztak.

    Emésztőrendszeri egészség

    Számos tudós szerint az uborkamagok javíthatják az emésztést és enyhíthetik a székrekedést. Ezek a magvak arról ismertek, hogy fejfájást csökkentő, gyógyító hatással vannak a szervezetre, és sokszor használják őket a székrekedés megelőzésére és természetes enyhítésére.

    Számos ember szenved magnéziumhiányban anélkül, hogy tudna róla. Az uborka azonban a magnézium és néhány más hatékony elektrolit befogadható forrása, amely segíthet az emésztőrendszer hidratálásában, ami „szabályosabbá” tesz minket.

    Természetes fejfájás és migrén ellenszer

    Ezt a zöldséget évszázadok óta hatékony természetes gyógymódként használják fejfájás és migrén kezelésére. A fejfájást számos dolog kiválthatja, többek között a fáradtság, a stressz, a tápanyaghiány és az alacsony vércukorszint.

    Számos tanulmány bizonyította, hogy a magnéziumban és vízben gazdag élelmiszerek, mint például az uborka, a testnedvek kiegyensúlyozásával és a kiszáradás megelőzésével küzdenek a fejfájás és a migrén ellen.

    Lúgosítja a testet

    Az uborka egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy az egyik legnagyobb lúgosító élelmiszer, amely képes kiegyensúlyozni a testünk pH-szintjét, és stabilizálja a savas étrend hatásait. Továbbá, a savas ételek – mint például a cukor, a finomított szénhidrátok és a sült ételek – fogyasztásának korlátozása, és helyette több lúgosító étel fogyasztása hasznos a szervezet védelmében számos olyan egészségügyi betegségtől, amelyek savas beidegződésben virágoznak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!