2024. március 28. csütörtök
More

    Ha még nem számoltad a makrókat… – 1. rész

    Néhány ember számára a napi étrend nyomon követése hasznos módja lehet annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden nap a megfelelő mennyiségű üzemanyagot kapja. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha minden egyes kalóriát nyomon követsz. Ehelyett fontold meg a makrotápanyagok nyomon követését – ez alapvetően egy szebb szó a szervezet számára szükséges fő tápanyagcsoportokra, azaz a szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre.


    A kalóriák helyett a makrók nyomon követésének számos előnye van. Először is, kiegyensúlyozottabb lesz a táplálkozásod, mivel a különböző tápanyagok fogyasztására összpontosítasz, amelyek energiát adnak a szervezetednek és segítik az emésztőrendszered működését. Ez a gyakorlat nem csak abban segíthet, hogy gyorsabban elérd az egészségügyi céljaidat, mintha csak a kalóriákra koncentrálnál, de az étkezés naplózásának ez a módszere segíthet abban is, hogy megértsd, milyen típusú ételektől érzed jól vagy rosszul magad, mely ételek javítják a sportteljesítményedet, és mely ételek segítenek összpontosítani, vagy éppen húzzák az időt. A makrók számolása abban is segíthet, hogy jelenlegi étkezési szokásaidat hosszú távon egészségesebb mintákra állítsd át.

    Ehhez a megközelítéshez meg kell tanulnod, hogyan kell elolvasni a tápértéktáblázatot, de az előnyök messze felülmúlják azt az időt, amit a makro diéta fogalmának megértésével fogsz tölteni.

    Mik azok a makrotápanyagok?

    A makrotápanyagok olyan molekulák, amelyekre nagy mennyiségben van szükségünk, más néven a fő tápanyagok, amelyekre egyszerűen a túléléshez van szükségünk. A mikrotápanyagok ezzel szemben sokkal kisebb mennyiségben szükséges anyagok, mint például a vitaminok, ásványi anyagok és elektrolitok.

    A három makrotápanyag a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. A divatos diéták ellenére mindháromra szükség van: Bármelyik makrotápanyag elhagyása a tápanyaghiány és a betegségek kockázatának tesz ki.

    Szénhidrátok

    A szénhidrátok gyors energiát adnak. Amikor szénhidrátot eszel, a szervezeted glükózzá (cukorrá) alakítja őket, és vagy azonnal felhasználja a cukrot, vagy glikogénként tárolja későbbi felhasználásra, gyakran edzés közben és két étkezés között. Az összetett szénhidrátok – mint a keményítőtartalmú zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék – az emésztés egészségét is elősegítik, mivel magas a rosttartalmuk.

    Ajánló   Szénhidrát-csökkentett étrend

    Fehérje

    A fehérje segít a növekedésben, a sérülések javításában, az izomépítésben és a fertőzések elhárításában, hogy csak néhány funkciót említsünk. A fehérjék aminosavakból állnak, amelyek a tested számos szerkezetének építőkövei. Húsz különböző aminosavra van szükséged, amelyek közül kilenc esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezeted nem tudja őket saját maga előállítani, ezért táplálékból kell beszerezned.

    A magas fehérjetartalmú élelmiszerek közé tartozik a baromfi, a marhahús, a hal, a szója, a joghurt, a sajt és más tejtermékek. Ha ragaszkodsz a növényi alapú étrendhez, néhány keményítő, zöldség és bab szintén jó fehérjeforrás.

    Ajánló   Cukorral töltött fehérje a kulcs az Alzheimer-kórhoz és annak lehetséges gyógyításához – 1. rész

    Zsírok

    A táplálékkal bevitt zsiradékra a szervezetnek számos munkájához szüksége van. Zsírra van szüksége a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) felszívódásához, hideg időben a test hőszigeteléséhez, és ahhoz, hogy hosszú időn keresztül ne kelljen étkezned. Az étkezési zsír emellett védi a szerveid, támogatja a sejtek növekedését és beindítja a hormontermelést.

    Ajánló   Ketogén diéta – A fehérjék, zsírok és szénhidrátok

    Hány kalóriát tartalmaznak az egyes makrotápanyagok?

    Minden egyes makrotápanyag grammonként meghatározott kalóriamennyiségnek felel meg: 

    • A szénhidrátok grammonként 4 kalóriát tartalmaznak.
    • A fehérjék grammonként 4 kalóriát tartalmaznak
    • A zsírok grammonként 9 kalóriát tartalmaznak

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!