2024. április 18. csütörtök
More

    Utazáskor hasmenés!?

    A legtöbb utazással kapcsolatos hasmenéses megbetegedés elkerülhető néhány egyszerű szabály betartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol a köztisztaság problémát jelent.


    Az utazók hasmenése olyan betegség, amelynek fő tünete a hasmenés, és amely az utazás alatt vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődik. Ez a leggyakoribb betegség az utazók körében. A hasmenéshez társulhat homályos hasi diszkomfortérzés, puffadás, heves székletürítés, hányinger, hányás, gyakori székletürítés, láz, gyengeség, fáradékonyság. Egyes kórokozóknál a hasmenés véres széklettel jár.

    Általában kezelés nélkül egy héten belül gyógyul, de az esetek tizede hosszabb ideig, akár 4-5 hétig is eltarthat.

    A legjelentősebb kockázati tényező a célállomás. A fejlődő országokban a legmagasabb a betegség előfordulása. Az utazási hasmenés gyakrabban érinti a fiatalokat, mint az idősebbeket, főként a „kalandosabb” utazások és időtöltések miatt.

    Ajánló   Nyaralás: hasmenés nélkül!

    A hasmenéses betegségek kórokozói széklettel szennyezett élelmiszerrel vagy ivóvízzel jutnak be az emberi szervezetbe. A nem megfelelően elkészített ételek – nyers vagy rosszul főzött hús, hal, tenger gyümölcsei, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek – fogyasztása nagy kockázatot jelent.

    Az utazók hasmenését sokféle mikroorganizmus (vírusok, baktériumok, paraziták) okozhatja. Az enyhe eseteket leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb eseteket többnyire egysejtű paraziták vagy bizonyos baktériumok okozzák.

    Fogyassz jól átsütött, túlfőtt ételeket, kerüld a hideg ételeket, a tojásételeket, a majonézt és a fagylaltot. Nyers zöldséget és gyümölcsöt csak fertőtlenítés és öblítés után fogyassz. Az ételek elkészítésekor a mottónk legyen: „Főzd meg, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”.

    A palackozott italok és az elkészítés során felforralt italok biztonságosan fogyaszthatók. Használj palackozott vizet még fogmosáshoz is!

    Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor fertőtlenítőszerekkel (Neomagnol tabletta, Solutio iodi alcoholica) készíthetünk magunknak kórokozómentes ivóvizet, vagy fertőtleníthetjük a gyümölcsöket és az edényeket.

    Ajánló   Hasmenés a szalmonella miatt

    Hasznos lehet a kereskedelemben kapható víztisztítók beszerzése is.

    A hasmenéses betegségek kezelésében az elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése, ezért a vizet, a sót és a cukrot szájon át vagy súlyos esetekben infúzióval kell bevenni. Erre a célra a gyógyszertárakban beszerezhetők a vízoldható sót és dextrózt tartalmazó, előre csomagolt készítmények. Ezenkívül a bélflórát támogató probiotikumok csökkenthetik a tünetek időtartamát. A legjobb választás egy gyógyszerészeti minőségű probiotikum, magas baktériumszámmal (amely több milliárd jó baktériumot tartalmaz).

    Súlyos esetekben a kórokozótól függően antibiotikummal vagy parazitaellenes szerekkel történő kezelésre van szükség.

    A gyógyszerek megelőző célú szedése általában nem ajánlott, de néhány különleges esetben (krónikus betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, szívbetegek, fontos küldetéseken résztvevők) megfontolandó.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!