2024. március 29. péntek
More

    Fülproblémák 6. – Zúgó hang a fülben? Pulzáló fülzúgás lehet (1. rész)

    Hallod a füledben a zúgó hangot? Ez a hang összefügg a szívveréseddel? Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, akkor pulzáló fülzúgásod lehet. A pulzáló fülzúgás olyan zaj, amelyet gyakran zúgó, lüktető, sípoló vagy rohanó hangként írnak le. Hasonlít az általánosan ismert fülzúgáshoz, vagy fülcsengéshez, de a pulzáló fülzúgás esetében a pulzusoddal együtt lüktet.


    Sokak számára ez csak egy bosszúság, másoknak azonban megnehezíti az alvást, a koncentrációt és még sok mást is. A pulzáló fülzúgást nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez egy súlyos alapbetegség tünete is lehet. Olvass tovább, hogy többet tudj meg a pulzáló fülzúgás tüneteiről, okairól és kezeléséről, hogy gyorsan a gyógyulás útjára léphess.

    Tünetek

    Zaj belülről

    A pulzáló fülzúgás egyik legfontosabb tünete a test belsejéből származó zaj hallása. Egyesek ezt fülcsengésnek nevezik. A zaj személyenként eltérő lehet, de a legtöbb pulzáló tinnitusban szenvedő ember arról számol be, hogy zúgó vagy lüktető hangot hall. Ez a zaj a közeli erekből származik.

    Néha normális, ha a testedből zajokat hallasz, például edzés után, de a zaj soha nem maradhat fenn azután, hogy már felépültél az edzésből. Ha pulzáló fülzúgásod vagy a sokkal gyakoribb fülzúgás van, beszélj az orvosoddal.

    Zaj, amely a szívveréseddel egy időben van

    A pulzáló fülzúgás másik fontos tünete, hogy a hallott zaj korrelál a szívveréssel. A pulzus a vér mozgását jelenti az egész testben. Amikor valakinek pulzáló fülzúgása van, a zaj, amit hall, a vér mozgása.

    A pulzus ellenőrzésével ellenőrizheted, hogy pulzáló fülzúgásról van-e szó. Tedd a mutatóujjadat a csuklód belső oldalára (hüvelykujj felőli oldal), és tapintsd meg a pulzusod. Ha a pulzusod a füledben lévő zajjal együtt mozog, akkor pulzáló fülzúgásról van szó.

    Kezelések

    Kezeld az alapfeltételeket

    Az egyik legjobb módja a pulzáló fülzúgás megszüntetésének vagy csökkentésének az, hogy kezeld a mögöttes feltételeket. A magas vérnyomás az egyik olyan állapot, amelyet könnyen kezelhet az orvosod, és javítja az általános egészségi állapotodat is. A pulzáló fülzúgást okozó egyes állapotok nem könnyen orvosolhatók, és azokat szakembereknek kell megvizsgálniuk.

    Hangterápia

    A hangterápia bármilyen hang használata a pulzáló fülzúgás tudatosságának csökkentésére, mondja a Medical News Today. A forrás szerint: „Sok fülzúgásban szenvedő ember jobban észreveszi a tüneteket, ha csendes környezetben van, így más hangok hallgatása kevésbé tolakodóvá teheti azokat.” Lényegében ez egyfajta figyelemelterelés, amely segít elfelejteni a pulzáló zajt.

    A hangterápia alkalmazásához kapcsolj be zenét, menj ki a szabadba, vagy nyisd ki az ablakot, hogy halld a kültéri zajokat. A Medical News Today által javasolt egyéb lehetőségek az asztali hanggenerátorok vagy egy viselhető hanggenerátor. Lehet, hogy egy kis próbálkozás és tévedés kell ahhoz, hogy megtaláljuk, mi működik a legjobban a számodra.

    Relaxáció

    Vegyél mély lélegzetet, és engedd ki a stresszt a testedből. Ha időt szánsz az ellazulásra, csökken a szívverésed és a vérnyomásod, és kitisztul az elméd. Felfrissültnek fogod érezni magad, és a pulzáló fülzúgás az okától függően csendesebb lesz vagy megszűnik.

    Minden nap keress időt meditációra, légzőgyakorlatokra vagy gyengéd nyújtásra. Ez növeli a testtudatosságot, és segíthet a pulzáló fülzúgás kezelésében. Néhány ember számára azonban az orvosi kezelés az egyetlen lehetőség. Tehát, soha ne habozz, hogy az orvosodhoz fordulj a pulzáló fülzúgás legjobb kezelése érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!