2024. március 29. péntek
More

    Kullancsriasztó olajok: hogy készítsd el házilag?

    Osztálykirándulások, nyári táborok, családi vakáció – a tavasz és a nyár vége remek alkalom az erdőben való sétákra és a szabad levegőn való futásra. Ugyanez vonatkozik a kullancsokra is. Bár jelenleg rengeteg kullancsriasztó lehetőség található a polcokon, amelyek közül sok „természetes” vagy „bio” felirattal van ellátva, biztonságosabb, ha nem permetezzük be magunkat és gyermekeinket vegyszerekkel.


    Bár a legtöbb kullancscsípés ártalmatlan, néhány fertőzött kullancs olyan súlyos betegségeket terjeszthet, mint a vírusos agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, Lyme-kór és nyirokcsomó-gyulladás, ezért fontos, hogy védekezzünk ellenük.

    A kullancsok nagy valószínűséggel a magas fűben és a bokrok alsó ágain találhatók. Kedvelik a magas páratartalmú, nedves területeket, erdőszéleket, patakpartokat. Magyarországon a nyugati országrész, az Északi-középhegység és a Dunántúli-középhegység számít veszélyeztetett területnek, de bárhol előfordulhatnak. A kullancsok mintegy 100 receptor segítségével keresik fel az őket vonzó illatmolekulákat. Az izzadság vajsavtartalma, a tejsav, az ammónia, a szén-dioxid mind olyan anyagok, amelyeket kedvelnek. Vonzza őket az emberi hősugárzás is. Kifejezetten a puha, vékony bőrű, melegebb testrészeket és a hajszálakat célozzák meg.

    A kullancsok általában nem szeretik a fényt, ezért megpróbálnak bemászni a ruházat által fedett területekre.

    Az angliai Coventry Egyetem kutatói 9 illóolajat találtak különösen hatásosnak a Dermacentor reticulatus nevű, Európában elterjedtebb, betegséget okozó kullancsfaj ellen: bazsalikom, bergamott, szegfűszeg, citronella, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz, majoránna, menta.

    Így védd magad!

    Hatékony védelmet nyújt a karokat és lábakat jól záró ruházat, valamint a nadrágszárat fedő zokni. A kullancsok könnyebben észrevehetők a világos színű anyagokon, ezért viselj világos színű ruházatot, amikor kimozdulsz. A legjobb védelmet a két módszer, a ruha és az illóolaj-keverék vagy spray kombinációja jelenti.

    Az illóolajkeverékek 6 év alatti gyermekek számára nem ajánlottak közvetlen, rendszeres bőrön történő használatra. A bokájukra és térdükre alkalmanként alkalmazzanak egy kis mennyiséget, de önmagában is jó, ha egy kis hidegen sajtolt kókuszolajat használnak. Ha lehet, védjük őket a ruhájukkal, és a keveréket fújjuk a nadrágszár bokájára, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemükbe!

    Este alaposan ellenőrizd a gyerekek testét, különös tekintettel a hajszálakra. A legjobb, ha ezt a rituálét maguk is megtanulják.

    A kullancsot a lehető leggyorsabban, kézzel, csipesszel kell eltávolítani. Soha ne kenjük be vagy nyomkodjuk ki olajokkal, zsírokkal vagy illóolajokkal, mert az állat a bőrbe lövi a méreganyagokat. Az eltávolított állatot célszerű megtartani, hogy szükség esetén szakrendelőben azonosítani lehessen, ha néhány hét múlva jelentkezik a fertőzés.

    1. Kullancsriasztó olaj recept

    10 ml (kb. 200 csepp) alapolajhoz adj összesen 6-8 csepp illóolajat a fentiek közül. Ebből a keverékből néhány cseppet dörzsölj a csuklódra és a bokádra. A kullancsot kifejezetten a laurinsav taszítja, amelynek közel 50%-át a kókuszolaj tartalmazza, ezért a legjobb, ha erre az olajra alapozod a keveréket. A szegfűszeg és a kakukkfű kétféle illóolaját különösen hatásosnak tartják a kullancsok elriasztásában, de például citronella és kakukkfű illóolajokból is készíthetsz erős kullancsriasztó keveréket.

    2. Alkoholos spray kullancsok ellen

    Ha az illóolajat vízzel hígítod, pumpás flakonból a ruháidra is permetezheted. Amire szükséged lesz: 30 ml víz, 2 ml vodka vagy gyógyszertári alkohol, hogy segítsen feloldani az illóolajokat, 7-7 csepp levendula, citrom vagy más kullancsriasztó illóolaj. A fenti összetevőket rázd össze és vidd magaddal, 2 óránként fújd magadra, a ruhádra is kenheted.

    3. Kullancsriasztó

    Adj egy 50 ml-es szórófejes flakonba 1 pumpányi környezetbarát kéztisztítószert oldószerként (pl. sonette) és összesen 30 csepp illóolajat (citronella, citromos eukaliptusz, levendula, bergamott), majd öntsd fel forró vízzel. Ez a spray irritáló, szárító hatással lehet a bőrre, különösen, ha sokáig rajta marad, vagy rendszeresen használod.

    Ezekre figyelj!

    Ha érzékeny a szemed, kerüld a citronella és a borsmenta olajat, ha érzékeny a bőröd, kerüld a szegfűszeget!

    A menta nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek. A citromos eukaliptusznak és a majoránnának alacsony vérnyomáscsökkentő hatása van. A bergamottolaj fényérzékenyítő hatású, napsütéses időben ne használd fedetlen bőrön!

    Lényeges, hogy a fenti illóolajokat legfeljebb 3%-os hígításban, soha nem tömény formában kell a bőrre felvinni. Sajnos a kullancsok ellen nincs 100%-os megoldás, nincs tökéletes védelem. Nem biztos, hogy egy termék, amelyik hatásos egy kullancsfaj ellen, az egy másik kullancsfaj ellen is véd.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!