2024. március 28. csütörtök
More

    Ezeket kell tudnod a napszúrásról

    Sokan a napszúrást kisebb kellemetlenségnek tartják, pedig komoly, akár életveszélyes egészségügyi probléma is lehet.


    A test 30-35 Celsius-fokos hőmérsékleten melegnek érzi magát, és a környezeti hőre hőleadással reagál. A napszúrást, ahogy a neve is mutatja, a forró napnak való tartós kitettség váltja ki. A levegő felmelegedése pozitív hőegyensúlyt hoz létre a szervezetben, ami káros folyamatokat indít el.

    Ezt tetézi a napfény közvetlen hatása a fedetlen fejre, ami miatt a fej hőmérséklete jóval meghaladja a testhőmérsékletet. Ha a fej hosszabb ideig fokozott hősugárzásnak van kitéve, az agy ténylegesen felmelegszik – ez az úgynevezett hőguta. A megnövekedett hőmérséklet következménye a koponyán belüli nyomás növekedése és az agyhártyák izgalma. A túlzott napsugárzás az egész szervezetet megviseli, az agyműködés zavarát, a vérkeringés megváltozását, a felesleges hő leadásának képtelenségét és túlmelegedést okoz.

    Ezek okozhatnak napszúrást

    Aki egészséges, az is kaphat napszúrást, de bizonyos alapbetegségek és egészségügyi állapotok jelentős hajlamosító tényezőt jelentenek. Fokozott felmelegedés nagyobb valószínűséggel fordul elő az életkor, a túlöltözés, a folyadékhiány vagy a fizikai megterhelés esetén.

    A hőtűrést rontó tényezők:

    • a hőháztartásromlás: alapbetegségek (pl. bizonyos pszichiátriai problémák, magas vérnyomás, általános ateroszklerózis).
    • általános koszorúér-betegség (pl. magas vérnyomás, általános koszorúér-betegség, általános magas vérnyomás stb.)
    • pszichiátriai gyógyszerek (pl. pszichiátriai pszichotróp gyógyszerek)

    Tünetek

    Enyhe tünetek lehetnek a fejfájás, szédülés, álmosság, hányinger, gyengeség, szomjúság és émelygés. A beteg kerüli a fényt, inkább hűvös, sötét szobában tartózkodik.

    Súlyos esetekben a testhőmérséklet hirtelen, jelentősen megemelkedik (akár 39-40 °C-ra). A súlyos fejfájás mellett merevség és nyakmerevség jelentkezik, a beteg zavarodott lehet és elveszítheti az eszméletét.

    Csecsemőknél jellegzetes visító sírás, feszülés és a hám kitüremkedése figyelhető meg. A csecsemő még az enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozdulatokkal, kipirulással, lázzal, hányással és akár eszméletvesztéssel reagál.

    Ezt tedd ellene

    A legfontosabb, hogy a beteget árnyékos helyre, lehetőleg hűvös szobába vigyük. A nyakra tett hideg vizes borogatás hatékony. A betegnek 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel kell feküdnie, és kis kortyokban hűs folyadékot kell fogyasztania – lehetőleg vizet, és semmiképpen sem alkoholt vagy koffeint, amelyek felgyorsítják a folyadékvesztést.

    Enyhe esetekben két-három napig tartó otthoni ágynyugalom javasolt hűvös, árnyékos, esetleg sötét szobában. Ha a tünetek nem javulnak, vagy esetleg súlyosbodnak, kórházi kezelésre van szükség!

    Súlyos esetekben a fentieken túlmenően mindenképpen mentőt vagy orvost kell hívni, mivel a beteg kórházi megfigyelést igényel. A csecsemőket mindig orvosnak kell megvizsgálnia!

    Megelőzés

    A legfontosabb, hogy ne tartózkodj fedetlen fejjel a napon. Kisgyermekeket és csecsemőket soha ne tegyünk ki közvetlen napfénynek, játék közben viseljenek fehér (vagy legalább világos színű) sapkát, és gyakran kínáld őket folyadékkal.

    Soha ne tartózkodj hosszú ideig az autóban erős nyári napsütésben, és utazáshoz mindenképpen szerelj árnyékolót az ablakokra.

    Tanácsok forró időjárás esetén

    • Ne hagyd a gyermekeket vagy háziállatokat bezárva az autóban, még rövid időre sem.
    • Ne hagyd gyermekedet vagy háziállatodat hosszabb időre az autóban. Mindig vigyél magaddal folyadékot, ha kirándulni vagy utazni indulsz.
    • Meleg időben különösen ügyelj az idősek egészségére, valamint a szív-, vese-, máj- és cukorbetegekre. Fordíts figyelmet a gyermekekre, a kórházakban és idősek otthonában tartózkodókra – ők különösen érzékenyek a hőségre és a napfényre.
    • A hőségben korlátozd a fizikai aktivitást, és 11 és 15 óra között tartózkodj árnyékban és hűvös helyeken.
    • A napon hagyott járművek nagyon gyorsan felmelegedhetnek, ezért utazás előtt célszerű alaposan kiszellőztetni az utasteret. A forró járműben való utazás rosszulléthez vagy akár ájuláshoz is vezethet, ami növeli a balesetek kockázatát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!