2024. április 19. péntek
More

    5 ok, amiért a fogyókúra a legrosszabb, amit az egészségéért tehetsz – 1. rész

    A legtöbb észak-amerikai a karcsú testalkatot az egészséghez társítja, ami ahhoz a meggyőződéshez vezet, hogy a fogyás az optimális módja az egészségügyi problémák megoldásának vagy a betegségek elkerülésének. Sajnos a fogyókúra-ipar kivételes munkát végzett ennek a narratívának a táplálásában, a kudarcok aránya megközelíti a 95 százalékot.


    Ez a narratíva annyira elterjedt, hogy beszivárgott az egészségügyi rendszerbe. Sokan, akiknek anyagcserezavarral, például cukorbetegséggel vagy szívbetegséggel kapcsolatos egészségügyi problémáik vannak, azt fogják hallani az orvosuktól, hogy fogyjanak. Sajnos gyakran nem kifejezetten arra vonatkozóan kapnak útmutatást, hogy ezt hogyan tehetik meg egészségesen, hanem egyszerűen csak fogyjanak. Ez nagy teret enged a diétás iparnak, hogy varázsoljon, és hasznot húzzon a jó szándékú fogyasztókból.

    Azt azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a fogyás nem feltétlenül szünteti meg az egészségügyi problémákat. A fogyást úgy lehet elérni, hogy tápanyagokat nélkülöző és szintetikus anyagokkal teli ételeket fogyasztasz – végső soron éppen az ellenkezőjét teszed annak, amit a fogyás ígért, ami hosszú távon az egészség romlásához vezet.

    Ez és a következő cikk azt az öt okot tárgyalja, amiért érdemes elkerülni a fogyókúrát, és azt, hogy az milyen negatív hatással lehet az egészségedre, még akkor is, ha nem nyúlsz az ételszerű anyagokkal vagy mesterséges édesítőszerekkel teli, mérgező mellékhatásokkal járó diétás turmixokhoz.

    1. A szigorúan a fogyásra való összpontosítás szuboptimális táplálkozási választásokhoz vezethet

    Bár a fogyást az egészségügyi problémáink megoldásának optimális megoldásaként hirdetik, a fogyókúrás ipar által támogatott módszerek mindenekelőtt egészségesek.  A „diétás” ételként árult élelmiszerek közül sok, amit az emberek végül választanak, az egészséges ételek ellentéte. Ez azért van, mert olyan távol állnak a természettől, amennyire csak lehet.  

    Például a legtöbb cukorbeteg vagy a cukrot kerülni próbáló ember a cukrot szintetikus édesítőszerekkel, például aszpartámmal, szacharinnal és szukralózzal kezdi helyettesíteni. A legtöbb diétás ételt és italt ezekkel a kémiai édesítőszerekkel édesítik. Az ezeket a termékeket fogyasztó emberek azért választhatják ezeket az élelmiszereket, mert alacsony kalóriatartalmúak, ami rövid távon hozzájárulhat a fogyáshoz. Hosszú távon azonban ezek nem mellékhatásoktól mentesek.

    A mesterséges édesítőszereket például laboratóriumi vizsgálatok és megfigyelési tanulmányok alapján magasabb rákkockázattal hozták összefüggésbe. A mikrobiomra gyakorolt hatásuk miatt az inzulinrezisztencia magasabb kockázatával és a bélrendszer egészségének romlásával is összefüggésbe hozták őket.

    Tehát bár a „diétás” élelmiszerek rövid távon segítenek a testsúly csökkentésében, nem arra szolgálnak, hogy támogassák az egészséges, betegségektől mentes szervezetet. Épp ellenkezőleg.

    2. A kalóriák csökkentésére való összpontosítás a mikrotápanyagok kimerüléséhez vezet

    A legtöbben tudjuk, hogy a szervezetünknek olyan makrotápanyagokra van szüksége, mint a fehérje, a zsír és a szénhidrátok, hogy energiát és sejteket, például izmot, vért és kötőszövetet termeljen. A legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az olyan mikrotápanyagok, mint a vitaminok és ásványi anyagok mennyire létfontosságúak az egészségünk szempontjából. 

    Az emberi szervezet nem képes optimálisan működni, energiát termelni, emészteni, aludni, hormonokat és enzimeket termelni a megfelelő vitamin- és ásványi anyagbevitel nélkül, beleértve az olyan alapvető elektrolitokat, mint a magnézium, kalcium, nátrium és kálium.

    A kalóriacsökkentésre és a makrotápanyagokra összpontosítva, a mikrotápanyagokra való tekintet nélkül, sok diétára kényszerített embernek komoly sóvárgást fog tapasztalni bizonyos élelmiszerek után, amelyeket kivettek az étrendjükből. Ezeknek a sóvárgásoknak van egy pszichológiai tényezőjük, amelyet rövidesen tárgyalni fogunk. Vannak azonban fiziológiai tényezői is. 

    Amikor a szervezetedből hiányzik egy tápanyag, mondjuk a kálium – egy alapvető elektrolit -, akkor továbbra is vágyni fog az ételre, amíg meg nem adod neki, amire szüksége van. A testünk ilyen értelemben bölcs. Például a ciklusuk előtt a legtöbb nő csokoládét kíván. A kakaó (nem a feldolgozott tejcsokoládé) magnéziumban gazdag, és a magnéziumban gazdag ételekre szükség van a nők luteális ciklusának fázisában. Ez a sóvárgás a szervezet természetes mechanizmusa arra, hogy a nő számára biztosítsa azt, amire a szervezetének szüksége van a ciklus adott szakaszában. A sóvárgás pedig annak a jele, hogy a nőnek több magnéziumra van szüksége az étrendjében, és esetleg hiányt tapasztal.

    Nem minden kalória egyenlő, és a megfelelő, mikrotápanyagokban gazdag ételek kiválasztása hosszú távon egészséges testsúlyhoz és egészséges testhez vezet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!