2024. április 20. szombat
More

    9 tárgy a konyhában, amelyek táptalajt jelentenek a baktériumoknak

    A konyha az egyik legforgalmasabb helyiség a családok számára, akik minden nap főznek és sütnek. És ahol mozgás van, ott kosz is van.


    A konyhában számtalan rejtett zug található, ahol rengeteg baktérium telepedhet meg, és ha nem tartod őket tisztán, elkaphatsz betegségeket.

    Képzeld el, hogy éppen húst mosol, aztán hirtelen eszedbe jut valami, és piszkos kézzel kinyitod a hűtőt, amit nem törölsz le, majd valaki más is hozzányúl. Ártalmatlannak tűnik, de a hűtőszekrényen lévő baktérium átkerül máshová.

    Még a legtisztább konyhában is lehetnek veszélyes tárgyak, például a konyharuhák fertőzést okozhatnak, ha nem cseréljük őket gyakran, de a kávéfőzőre és a vízforralóra is vigyázni kell, kívül-belül tisztán kell tartani őket. Íme, mire érdemes odafigyelni!

    Mosogatótálca és lefolyó

    Gondolj csak bele, mi minden kerül a mosogatóba! Ide kerülnek a koszos evőeszközök, tányérok és poharak, és ha üres, de éppen főzöl, ott öblíted le a zöldségeket vagy a nyers húst. Az ételmaradék, a zsír és a főzőlevek is a lefolyóba kerülhetnek, ami dugulást okozhat, és könnyen elszaporodhatnak benne az emberre veszélyes baktériumok. A leghigiénikusabb megoldás, ha minden este mosogatás után kimossuk a mosogatótálcát, és lefolyótisztítót vagy szódabikarbónával kevert forró vizet öntünk a lefolyóba.

    Mosogatószivacs

    Az ételmaradékok és az állandó nedvesség a mosogatószivacsot a baktériumok kedvenc helyévé teszi. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a mosogatószivacsok sokkal koszosabbak, mint például a WC-csésze. Használat után érdemes alaposan kimosni és gyakran cserélni. Soha ne használj mosogatórongyot a tűzhely vagy a konyhai felületek tisztítására. A háziállatok táljának mosogatásához is használj külön szivacsot.

    Vágódeszka

    A fa evőeszközöknél könnyen bejutnak a kórokozók a résekbe, ezért célszerű műanyag konyhai eszközökre cserélni őket. Ha mégis ragaszkodsz a fából készült vágódeszkához, minden használat után alaposan mosd el, és tarts kéznél több darabot: legyen egy csak hús vágásra, és legalább egy a zöldségek és a kenyér szeletelésére.

    Fakanál

    A fent említett okok miatt érdemes a fát műanyagra cserélni, de ha mégis a fából készült keverőkanalat részesíted előnyben, cseréld gyakran, és minden ételhez használj másikat. Legyen olyan, amelyiket a húsételekhez fogod, és olyan, amelyik csak a zöldséges ételekhez használandó.

    Konyharuha

    Érdemes több konyharuhát is tartani, szortírozni. Amit kifejezetten sütemények lefedésére vagy piskótatekercselésre használsz, soha ne piszkold be! Mivel sütés-főzés közben gyakran mosol kezet, legyen egy olyan konyharuha, amit csak a kezed megtörlésére használsz. Dobd be gyakran a szennyesbe, mivel a használat során átnedvesedik, és vonzza a baktériumokat, ezért ajánlott a magas hőfokon történő mosás is.

    Hűtőszekrény

    Az egyik legfontosabb konyhai berendezés, amelyben az élelmiszereket tárolják. Szagok, foltok és penész alakulhat ki belül és kívül. Érdemes hetente áttörölni kívülről, de a belső polcokat is felfrissíteni. Évente egyszer-kétszer érdemes a hűtőszekrényt leüríteni, ilyenkor itt az ideje a mélytisztításnak, és a fagyasztóhoz is hozzá kell férni és rendet lehet rakni. A tisztítást mosogatószerrel vagy fertőtlenítőszerrel kell elvégezni, de ha a természetes megoldásokat kedveled, használj szódabikarbónát és citromot.

    Gáztűzhely

    Aki rendszeresen főz, az tudja, hogy minden főzés után érdemes takarítani. Egyrészt higiénikusan szépen tarthatod a tűzhelyet, másrészt megakadályozod, hogy a kiömlött tej és zsír rászáradjon a tűzhely tetejére, amit ha ott marad, sokkal nehezebb lesz eltávolítani.

    Mikrohullám

    A leggyorsabb módja az ételek felmelegítésének, bár egyesek főzésre is használják a készüléket. Akárhogy is, nagyon gyorsan koszolódhat, ahogy az étel felmelegszik benne, legyen az pörkölt vagy raguleves, és kicsapódhat, nyomot hagyva a mikrohullámú sütő belsején. Nem esztétikus és nem is higiénikus, ha egy zsíros-tapadós gépben melegíted fel a vacsorádat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!