2024. április 25. csütörtök
More

    Nyári tanácsok asztmásoknak

    A nyár a jó idő és a szabadtéri tevékenységek ideje. Az asztmások számára azonban a környezeti szennyező anyagok és allergének rohamokat okozhatnak.


    Asztma, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. A betegség tünetei közé tartozik a légszomj, a mellkasi szorító érzés, a köhögés és a sípoló légzés, amelyek a roham kezdetén felerősödnek. Az asztmás rohamot allergének vagy más ingerek válthatják ki, amelyek további gyulladást okoznak a légutakban, szűkítik azokat, és megakadályozzák a hörgőkben rekedt levegő kiáramlását.

    Az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Akadémia szerint az asztmás rohamok közel 60 százalékát a környezeti szennyező anyagok és allergének, például a dohányfüst, a pollenek és az állati szőrmék okozzák. Ezenkívül a magas ózonszint és a páratartalom, sőt még az erős szél is kiválthat rohamokat.

    Tartsd szemmel az időjárást! Figyelj minden olyan tényezőre, amely támadást okozhat, például emelkedő ózonszint, hőmérséklet-változás, páratartalom, légnyomás, erős szél.

    Meleg időben tartsd minimálisra a megerőltető testmozgást!

    A gyaloglás, a túrázás, a golf, az úszás vagy a torna mind ajánlott sportág az asztmások számára. Ha testmozgás okozta asztmás rohamoktól szenvedsz, ez nem ok arra, hogy ne kezdj el sportolni. Sok asztmás beteg tapasztalta, hogy megfelelő testmozgással és gyógyszeres kezeléssel fokozatosan csökkennek a tünetei.

    Az edzés előtt inhalálva a rohamellenes gyógyszer megakadályozza a testmozgás okozta tüneteket. A pollenallergiásoknak a szezonban kerülniük kell a napközbeni testmozgást.

    Ajánló   Mi az asztma, és mit tehetünk ellene?

    A gyógyszereket az orvos által előírt mennyiségben és gyakorisággal vedd be. Ne szedj több gyógyszert a súlyosabb tünetek enyhítésére anélkül, hogy konzultálnál az orvosoddal.

    Dr. Potecz Györgyi Potecz, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy asztmás betegek esetében a légkondicionáló óvatos használata is hasznos lehet. Fontos, hogy a hőmérsékletet ne állítsuk túl hidegre (a beltéri és a kültéri hőmérséklet közötti különbség ne legyen túl nagy), a légáramlás lehetőleg közvetett legyen, és a berendezéseket rendszeresen tisztítsuk.

    Tartsd távol magad a tábortüzek füstjétől, és kerüld azokat a helyeket, ahol dohányfüst van! Vigyázz, hogy ne állj mozgó autó kipufogója mögött, mert a füst belélegzése rohamot okozhat.

    Nyaraláskor és otthon is szellőztess (rendszeresen) reggel és késő este, amikor a pollenkoncentráció alacsonyabb! Törekedj a penész eltávolítására és távoltartására!

    Minden este alaposan zuhanyozz le, és mosd meg a hajad, hogy eltávolítsd az allergéneket a fejbőrödről, hogy azok ne halmozódjanak fel a párnádon! Ha cipőnket távol tartjuk a lakásban, az is csökkenti az otthonunkba kerülő allergének mennyiségét.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!