2024. április 18. csütörtök
More

    Mit tegyünk egy olyan emberrel, aki elájult a hőségtől?

    A meleg nyári napok számának növekedése miatt Magyarországon egyre több a hősérüléssel összefüggő eset, amelyek közül a leggyakoribb a hőségtől való ájulás, még gyermekeknél, serdülőknél, felnőtteknél és időseknél is.


    A hőájulás (orvosi terminológiában hétköznapi hőösszeomlás) fontos kritériuma, hogy az eszméletvesztés rövid ideig tartson: legfeljebb 15 percig!

    A betegek ájulás előtt gyengeséget és hányingert tapasztalnak, fülzúgást vagy homályos látást, és hirtelen izzadnak az egész testben. Ezeket a panaszokat a környezetében élőknek is jelezheti. Sokan, akik már elájultak, ezen panaszok alapján előre tudják, hogy el fognak ismét ájulni, és ezt a közelben lévőknek is el tudják mondani. Más esetekben minden előzetes jelzés nélkül a beteg térde megrogy, és a legtöbb esetben elesik.

    Az öntudatra térés után a beteg verbalizálja az ájulását, és képes teljes mértékben együttműködni. A gyermekek nem képesek ezt kifejezni: esetükben az elmúlt időszakra való emlékezés hiányosságai az eszméletvesztést jelzik.

    Miért történik ez?

    A hőgutát a magas külső hőmérséklet okozta keringési zavarok okozzák: a szervezet a perifériás (a test középvonalától távolabb eső) erek kitágításával próbálja lehűteni magát, ami segít a hő átadásában. Ezzel egyidejűleg intenzív izzadás figyelhető meg.

    Az erre hajlamos egyéneknél ez a két tényező együttesen az agyi véráramlás átmeneti zavarát okozza, ami eszméletvesztéshez vezet. Időseknél és vízhajtó vagy értágító kezelésben részesülő személyeknél gyakoribb. Az alkoholfogyasztás szintén fokozhatja a hőhatást.

    Nagyon fontos, hogy hőguta esetén a tudat magától visszatérjen, a légzés és a keringés pedig normális maradjon.

    Ha az eszméletvesztés negyed óránál tovább tart, vagy ha görcsrohamok lépnek fel (akár az ájulás előtt, alatt vagy után), ha a beteg vizeletet vagy székletet ürít, ha a zavartság, tájékozódási zavar, beszédzavar vagy bármilyen más rendellenes állapot az öntudatra térés után is fennáll – minden esetben a lehető leghamarabb fordulj orvoshoz, mivel fennáll a lehetősége, hogy súlyosabb ok áll a háttérben.

    Mi a teendő az öntudatlan emberrel?

    A beteget a lehető leghamarabb ágyba kell fektetni, lehetőleg hűvös, árnyékos, szellős helyre. A lábakat kissé emeljük fel, és polcozzunk alá. Lazítsd el a ruházatot. Ha még nem tért magához, ellenőrizd a légzését és a keringését (banális hőguta esetén normális). Ha a beteg elesett, ellenőrizd, hogy nem szenvedett-e súlyos sérüléseket.

    Miután magához tért, maradj vele, kérdezd meg, hogy megsérült-e, és hogy szüksége van-e segítségre.

    Azok a betegek, akiknél viszonylag gyakran fordul elő a különböző okok miatt ájulás, valószínűleg ismerik a mechanizmust. Ha tudod, hogy egy ismerősöd ezek közé tartozik, mindig igyekezz úgy helyezkedni, hogy szükség esetén meg tudd tartani, ha hőség van, hogy csökkentsd az esésből eredő sérülések súlyosságát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!