2024. március 29. péntek
More

    A mézelő méh mérge gyógyítja a mellrákot

    A rákos közösség egy új tanulmány miatt nyüzsög, amely szerint a méhek mérge elpusztíthatja a rákos sejteket.


    A nyugat-ausztráliai Harry Perkins Orvosi Kutatóintézet tudósai több mint 300 mézelő méh és poszméh mérgét tesztelték az agresszív, nehezen kezelhető mellrák két típusa ellen: a hármas negatív és a humán epidermális növekedési faktor receptor 2 (HER2) által dúsított emlőrák ellen. Azt találták, hogy a méregben lévő melittin nevű vegyület egy órán belül képes elpusztítani a mellrákos sejteket anélkül, hogy más sejtekben kárt okozna. Azt is megállapították, hogy kemoterápiás gyógyszerekkel együtt alkalmazva a melittin segített pórusokat képezni a rákos sejtek membránjában, ami potenciálisan lehetővé teszi, hogy a terápiák jobban behatoljanak a sejtekbe.

    Bár a vizsgálatot csak laboratóriumi körülmények között végezték, a kutatók úgy vélik, hogy a vegyület szintetikusan reprodukálható a mellrák kezelésére.

    Dr. Marilena Tauro, a Moffitt Cancer Center mellrákkutatója szerint a felfedezés lenyűgöző, de további kutatásokra lenne szükség, mielőtt életképes terápiává válhatna.  „A jó hír az, hogy ez a tanulmány kimutatta, hogy a melittin képes megzavarni a mellrákos sejtek jelátviteli útvonalait, amelyek a betegség növekedéséért és terjedéséért felelősek” – mondta. – „Ugyanakkor számos olyan vizsgálat volt már, ahol a vegyületek a laboratóriumban vagy állatmodellekben sikeresnek bizonyultak a rákos sejtek elpusztításában, de sok évbe telt, amíg ezek a felfedezések eljutottak a betegekhez, ha egyáltalán eljutottak”.

    Tauro hozzátette, hogy a jelenlegi gyógyszerek mintegy fele természetes termékekből származik, ami jól mutatja a méhméreg felhasználásának lehetőségét a gyógyszerkutatásban.

    „A természet a hatóanyagok nagyszerű szállítója, és a kémiai szintézis lehetővé tette, hogy számos természetes eredetű gyógyszert a terápiás felhasználáshoz szükséges dózisban biztosítsunk, annak ellenére, hogy eredeti forrásaik gyakran nagyon korlátozottak” – mondta.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!