2024. április 19. péntek
More

    A 21. század csodaszere

    A retinol, más néven A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a természetben állati (retinol) és növényi (karotinoid) formában fordul elő.


    A retinol természetes formában minden élő szervezetben jelen van, és alapvető biológiai folyamatok, például a látás és a sejtnövekedés nélkülözhetetlen összetevője. Belsőleg főként állati forrásokból (pl. hal, máj, szív, vese, tojás, tej, vaj) nyerhető, és ebben a formában teljes mértékben felszívódik. A karotinoidok viszont növényekben (pl. sárgarépa, sütőtök, paradicsom, saláta, sárgarépa) találhatók, amelyek közül a béta-karotin a leghatékonyabb. A szervezet a karotinoidokból állítja elő az A-vitamint, és a májban tárolja.

    Ami a bőrápolást illeti, bár korábban csak a vényköteles bőrápolási termékekben volt jelen, a retinol ma már egyre divatosabb összetevő a kozmetikumokban. Ez az egyik legfontosabb vitamin a bőr számára. Többek között erősíti a védőfunkciókat, csökkenti a kollagén lebomlását, serkenti a bőr mélyebb rétegeiben a kollagénből új kötőszöveti rostok képződését és szabályozza a faggyútermelést. Külsőleg alkalmazva bőrmegújító hatása nem magának az A-vitaminnak, hanem természetes származékainak, a retinoidoknak látványos. Ezek hatékonysága a kozmetikumokban alkalmazott erősségüktől és százalékos koncentrációjuktól függően változhat.

    Az A-vitamin-származékok különleges tulajdonsága, hogy képesek kommunikálni a sejtekkel. Átprogramozzák és ráveszik a sejteket, hogy „fiatalabb”, egészségesebb módon működjenek. Például láthatóan képesek megújítani és feszesíteni az öregedő, napkárosodott bőrt. A retinol rendszeres használata halványítja a pigmentfoltokat, kiegyenlíti a bőr tónusát, csökkenti a ráncokat, a pattanásokat és kiegyenlíti a faggyútermelést. A kutatások azt mutatják, hogy már a 0,1%-os koncentrációjú retinol is képes minderre mindössze 8 hét alatt. Az 1%-os koncentráció napi használata esetén pedig akár 7 nap után is láthatóak az eredmények, ami kiérdemli a csodaszer címet.

    Csoda vagy sem, a retinol használata számos buktatót rejthet magában. Először is fontos tudni, hogy sajnos nem mindenkinek a bőre tolerálja jól ezt a hatóanyagot. Használata bőrpírhoz, húzódáshoz, viszketéshez, hólyagosodáshoz vezethet, és az irritált bőrfelület érintésre melegebbnek érezhető. A retinol hámlást is okozhat, ha nagyobb koncentrációban alkalmazzák a kevésbé edzett bőrön.

    Ebben az esetben azonnal hagyd abba a használatát. Bár a vény nélkül kapható retinolkészítmények alacsonyabb koncentrációi kisebb valószínűséggel okoznak irritációt és a fent említett mellékhatásokat, mégis ajánlatos fokozatosan, 3-4 naponként kezdeni a használatukat. Mivel a retinol fény hatására veszíthet hatékonyságából, az esti bőrápolási rutin utolsó lépéseként alkalmazd. Nagyon fontos, hogy napközben legalább SPF 30-as fényvédővel ellátott fényvédőt használj, mivel érzékennyé teheti a bőrt. A nyári vakáció és a fény- vagy hőkezelések (például lézerkezelések) előtt 1 hónappal hagyd abba a használatát. Ha gyantázásra vagy savas hámlasztásra mész, feltétlenül mondd meg a kezelőorvosnak, hogy retinolos terméket használsz.

    Mivel a bőr öregedési folyamata a húszas éveink elején kezdődik, nyugodtan kezdhetjük el használni az enyhébb (0,1-0,2%-os) változatot (különösen, ha pigmentációs vagy pattanásos problémáink vannak). Harminc éves kor felett pedig, hacsak nem vagy érzékeny rá, kötelezővé kellene tenni, hiszen a ráncok megelőzése fontosabb, mint gondolnánk.

    Ha gyermeket tervezel, terhes vagy vagy szoptatsz, a retinol külsőleg és belsőleg történő használata szigorúan tilos, mivel káros hatással lehet a magzatra és fejlődési problémákat okozhat. Ha olyan betegségben szenvedsz, amely miatt hosszú távon gyógyszert kell szedned, a használat előtt feltétlenül tájékoztasd az orvosod. Kerüld a napozást (a szoláriumozás egyébként is tilos), és az intenzív nap-, fény- vagy hőkezelések előtt 1 hónappal hagyd abba a retinoltermékek használatát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!