2024. április 20. szombat
More

    A 4 legjobb folyadékfogyasztási szokás a máj védelmére

    A legtöbben tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztást kerülni kell a máj egészsége érdekében, de azért fontos, hogy legyen néhány májvédő szokás. A szervezet működése nemcsak attól függ, hogy mit eszünk, hanem attól is, hogy mit iszunk, és minek állunk ellen.


    A máj a szervezet legnagyobb mirigye, és létfontosságú szerepet játszik az anyagcserében és a méregtelenítésben. Bár sokáig bírja és kompenzálja a negatív hatásokat, és nagyon jól regenerálódik, idővel mégis maradandó károsodást szenvedhet el, ami befolyásolja az általános életminőséget. A zsírmájbetegségre a zsírmáj, a gyulladás és a legrosszabb esetben a májsorvadás jellemző, amely széles körben elterjedt betegség, világszerte sok embert érint alkoholmentes és alkoholos formában egyaránt.

    Az életmód kulcsfontosságú tényező a megelőzésben, hiszen az elhízás, az alultápláltság és a mozgásszegény életmód nagy kockázati tényező az alkoholmentes változatnál. Mely folyadékfogyasztási szokások segíthetnek megelőzni?

    Növeld a vízbevitelt: Ha hidratálásról és szomjoltásról van szó, akkor a legjobb, ha azonnal megfontoljuk a vízivást, mivel ez a legegészségesebb megoldás minden szempontból. A kiszáradás negatívan befolyásolja a májműködést. A víz viszont segít hidratálni a szervezetet, így alacsony kalóriatartalmú választássá válik. Ha folyadékszükségleted nagy részét vízzel fedezed, a kalóriabeviteled is csökkenni fog. A magas vízfogyasztás összefüggésbe hozható a nem alkoholos zsírmájbetegség csökkenő kockázatával.

    Kerüld az üdítőitalokat: A magas hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok nemcsak a vonalakat és a vércukorszintet befolyásolják negatívan. A benne lévő fruktózt a máj zsírrá alakítja, és nagy mennyiségű zsír raktározódik el a szervezet sejtjeiben, hozzájárulva a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához. Emellett az üdítőitalok a túlzott kalóriabevitel forrásai a mindennapi életben, ami elhízáshoz vezethet, ezáltal növelve a betegségek kockázatát.

    Csökkentsd az alkoholfogyasztást: A hosszan tartó erős ivás károsíthatja a májat, mert az alkohol lebomlása mérgező acetaldehidet termel a szervezetben, amely felhalmozódhat, és zsírmájbetegséghez, gyulladásokhoz, a legsúlyosabb esetekben májzsugorodáshoz vezethet. Mivel a nők több alkoholt tudnak felvenni, hajlamosabbak az alkohol okozta májkárosodásra, mint a férfiak. A betegség kezdetben nem okoz panaszt, ezért fontos mértékkel fogyasztani, nőknek heti 8, férfiaknak heti 15 italt szabad fogyasztani maximum, de ügyelj arra, hogy ne igyál túl sokat, vagyis rövid időn belül sok alkoholt.

    Májvédő ital: Érthető, ha néha a vízen kívül másra vágysz, ebben az esetben a májműködést támogató folyadékok fogyasztása javasolt. Például tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea segíthet szabályozni a lipidanyagcserét, ezáltal csökkenti a zsírsejtek felhalmozódását a májban. Antioxidáns tartalma miatt az oxidatív stressz leküzdésére is használható. A céklalé nemcsak csökkentheti a magas vérnyomást, hanem színezéke, a betainja is védi a májat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!