2024. március 29. péntek
More

    Ez a gyógynövény segíthet a szorongás esetén

    Kevés gyógynövényszakértőnek van kiemelkedő karrierje mind a természetgyógyászatban, mind az akadémiai orvoslásban. Az orbáncfüvet (Hypernia wort; harangvirág, ligetszépe) a középkorban erős „ördögűzőnek” tartották, mivel antidepresszáns, hangulatjavító, enyhén nyugtató és álmatlanságcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik.


    Antidepresszáns tulajdonságai tudományosan igazoltak, így testi-lelki egészségügyi előnyei miatt vény nélkül kapható.

    Az orbáncfű előnyei

    Teaként gyomor- és bélfekély, emésztési zavarok, epekő, magas vérnyomás, belső és külső vérzés, vesebántalmak esetén használják. Levertség, enyhe depresszió, alvászavarok esetén citromfű, orbáncfű, komlótoboz 1:1 arányú keverékéből készíthető nyugtató teakeverék. Lefekvés előtt 15 percig főzzük és áztassuk.

    Külsőleg főzetként használható: bőrbetegségekre (innen a neve, orrráncok kezelésére is használják), nehezen gyógyuló sebek kezelésére. Hatékony szájvízként fogínygyulladás és ínygyulladás ellen.

    Olaját a kozmetikai iparban is használják nyugtató, ránctalanító tulajdonságai miatt. Ne lepődj meg! Az orbáncfű olaja a hipericin miatt vörös színű. Légy azonban óvatos, mivel a hipericin fényérzékenységet okozhat, ezért használat után azonnal kerüld az erős napfényt!

    Hipericin tartalma miatt enyhe antidepresszánsként fejlesztették ki. Csak felnőtteknél alkalmazzák enyhe depressziós tünetek kezelésére. Azonban számos gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet (ahogy ezeket enziminduktoroknak nevezik). Ezért nem szabad együtt alkalmazni néhány általános antidepresszánssal, fogamzásgátlóval és véralvadásgátlóval. Ne használd terhesség alatt!

    Hogyan lehet azonosítani az orbáncfüvet?

    Évelő növény, amely réteken, sűrű területeken, erdőszéleken és erdőterületeken nő. A szárak 50-80 cm magasra is megnőhetnek, tetejükön ágak vannak. Levelei átellenesek és egymást metszőek, hosszúkás-tojásded alakúak, tompa, sértetlen szélűek. Szirmai sötétsárgák, sok porzóval, egész nyáron virágoznak.

    Az orbáncfüvet jellegzetes sárga virágai, hosszú porzói és a leveleken lévő, fény felé néző apró, áttetsző lyukak jellemzik. Dörzsöléskor a virágok pirosra válnak. Gyógyhatása vagy androgénje a virágszár (gyógynövény) teljes légi része.

    Mit tartalmaz az orbáncfű?

    • hipericin,
    • glikozidok,
    • tanninok,
    • színezékek,
    • cukor,
    • kolin,
    • pektin,
    • nikotinsav.

    Hogyan gyűjtsük az orbáncfüvet?

    A legjobb, ha virágzáskor, nyári napsütésben, június végétől augusztus végéig gyűjtöd.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!