2024. március 29. péntek
More

    7 lépés, hogy bármit elérjünk

    Gondolkodtál már azon, hogy egyesek miért érnek el nagy dolgokat, mások pedig miért küzdenek azzal, hogy végigmenjenek a közértben anélkül, hogy valamit lefelejtenének a bevásárlólistáról?


    Bármi legyen is az álmod, elérheted, ha megteszed a megfelelő lépéseket, és hajlandó vagy tovább nyújtózkodni, mint a legtöbb ember.

    Vannak olyan tulajdonságok, amelyek minden sikeres emberben közösek, de az egyik legfontosabb a kitartás. A sikeres emberek akár százszor is elbukhatnak, de tovább próbálkoznak – és aztán a 101. alkalommal végre összejönnek a dolgok.

    Tanulj a kudarcokból, haladj tovább, és következetesen kövesd ezt a 7 lépést, hogy elérd a céljaidat.

    1. Határozz meg egy világos célt

    Az első lépés bárminek az eléréséhez, hogy kitűzzünk egy konkrét célt. A célodnak tartalmaznia kell:

    – Az elvárt végeredményt.

    – Egy példát erre a befejezett célra. Ha a célod egy ház építése, akkor építhetsz egy kis modellt, hogy lásd, hogyan fog kinézni a kész otthon. Vagy meglátogathatsz egy modellházat ugyanezzel az alaprajzzal, hogy szemléltetni tudd a célodat.

    – Legyél konkrét. Ne tűzz ki általános célként egy ház építését. Ehelyett írd le, hogy egy kétszintes, Cape Cod stílusú, téglaépítésű, négy hálószobával, három fürdőszobával és pincével rendelkező házat fogsz építeni. Minél konkrétabb a célod, annál jobb.

    – Egyszerre csak egy nagy célhoz ragaszkodj. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a multitasking valójában ellentétes a hatékonysággal, és még az agyadnak is árthat. Ne döntsd el például, hogy egyszerre építesz házat, tervezel esküvőt és indulsz a polgármesteri címért.

    Ha már meghatároztad a célod, írd le, és tedd ki egy jól látható helyre, hogy a végeredményre összpontosíthass.

    2. Tűzz ki minicélokat

    Ha már megvan a végeredmény a fejedben, szánj időt arra, hogy leülj, és írj le néhány minicélt, amelyek elvezetnek a nagy célodhoz. Például:

    – Mit fogsz először csinálni? Ha házat építenél, az első lépések között szerepelhet, hogy telket keresel, felbérelsz egy építészt, hogy készítsen terveket, és találsz egy jó fővállalkozót.

    – Ha nem vagy biztos a lépésekben, keress valakit, aki már végigcsinálta ezt a folyamatot, és kérdezd meg róla. A házépítéssel kapcsolatos példa esetében beszélhetsz egy helyi építési vállalkozóval vagy egy barátoddal, aki nemrég fejezte be egy új ház építését. Feltétlenül kérdezd meg, milyen hibákat követtek el az építkezés során, hogy te is elkerülhesd azokat.

    – Határozz meg egy időkeretet az egyes feladatokra. Ha nem határozol meg időpontokat a feladatok elvégzéséhez, a projekt sokkal tovább tarthat, mint szeretnéd. Még ha nem is sikerül minden kitűzött határidős célt teljesítened, akkor is fontos, hogy kitűzd őket, és törekedj az elvégzésükre.

    Miután feljegyezted a minicélokat, nézd meg alaposan a listát. Át tudod-e delegálni valamelyik feladatot, hogy legyen időd a többire? Például, ha az épülő ház fürdőszobáiba világítótesteket kell kiválasztanod, kérdezd meg, hogy ezt megtehetné-e valaki más helyetted.

    3. Fejlessz ki sikeres viselkedési formákat

    Szánj időt arra, hogy felfedezd azokat a viselkedésmódokat, amelyek sikerre visznek. Hogyan tudod ezt kitalálni? Tanulmányozz más embereket, akik sikeresek voltak abban, amit te szeretnél csinálni. Milyen lépéseket tettek a siker érdekében?

    Értsd meg, hogy a kudarcok kezelése gyakran meghatározza, hogy végül sikerrel jársz-e. Hajlandónak kell lenned arra, hogy elszenvedj egy kis fájdalmat, miközben a céljaidat követed.

    Ha a nap lemegy, mielőtt befejeznéd a házfestést, lehet, hogy egy világítótoronyra lesz szükséged, hogy egész éjszaka dolgozz. Végső soron mindent meg kell tenned azért, hogy elérd a céljaid.

    Adj időt a célnak. Ha házat építesz, számolj azzal, hogy hetente legalább több órát fogsz tölteni azzal, hogy beszélgetsz a vállalkozókkal, és ellenőrzöd a munkájukat.

    A hosszú távon sikeres emberek általában rendelkeznek néhány közös tulajdonsággal, mint például a jó időgazdálkodási készség, a részletekre való odafigyelés és a nagyfokú szervezettség.

    4. Lépj túl a komfortzónádon

    Azok az emberek, akik nagy dolgokat érnek el, gyakran akkor is megteszik a dolgokat, ha félnek vagy kényelmetlenül érzik magukat. Hogy kilökd magad a komfortzónádból:

    – Kényszerítsd magad arra, hogy beszélj olyan emberekkel, akikkel normális esetben nem beszélnél, és akár segítséget is kérj tőlük. Lehet, hogy mentort nyerhetsz. Például beszélj azzal a díjnyertes építésszel, akivel egy kapcsolatépítő ebéden beszélgettél álmaid házáról, amit építeni készülsz. Lehet, hogy neki is van néhány ötlete, amivel segíthet.

    – Ha stresszelsz a határidők miatt, akkor is tűzz ki néhányat. Aztán erőltesd meg magad, hogy betartsd őket.

    – Találj egy mentort, aki arra fogja ösztönözni, hogy keményebben és messzebbre menj, mint ahogyan azt eddig gondoltad.

    Ha nagy dolgokat akarsz elérni, új dolgokat és új ötleteket kell kipróbálnod. A siker azt jelenti, hogy át kell vészelni a kellemetlenségeket.

    5. Légy szenvedélyes

    Könnyű lelkesedni egy új ötletért, de mi van akkor, ha a projekt unalmas, és már nem vagy annyira izgatott? Íme néhány tipp:

    – Nézd újra a jövőképed. Próbáld megkeresni azt az izgalmat, amit kezdetben éreztél. Ha éppen házat építesz, és kimerültél az apró részletekben, például a szőnyeg kiválasztásában és a festők felbérlésében, képzeld el a mintaotthont, hogy segítsen újra lángra lobbantani a projekt iránti szenvedélyed.

    – Beszélgess másokkal a projektjéről. Azok az emberek, akik még nem hallottak a célodról, izgatottá válhatnak, és ez segíthet emlékezni az eredeti elképzelésedre.

    – Valószínűleg hallottad már a mondást: „addig színlelj, amíg meg nem valósítod”. Még akkor is, ha már belefáradtál a projektedbe, kényszerítsd magad, hogy beleássd magad. Végül eszedbe fog jutni, hogy miért szeretted meg a célodat az elején.

    Egy cél iránti szenvedélyesnek maradni nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik, de egy kis munkával megőrizheted a kezdeti víziódat, ami segít a szinte bármi megvalósításának lépéseiben.

    6. Ünnepeld a sikereket

    Vannak emberek, akiknek a belső hangja nagyon kegyetlen. Sőt, néha egyenesen gonoszak vagyunk önmagunkkal, és úgy bánunk magunkkal, amit soha nem tűrnénk el egy másik embertől. Ne feledd!

    – Ne ostorozd magad mindig a kudarcok miatt. Tanulj belőlük, és lépj tovább.

    – Ünnepeljük meg, amikor valami újat tanulunk vagy megoldunk egy problémát. Írd a sikereidet egy öntapadós cetlire, és tedd ki a fürdőszobatükörre, hogy minden alkalommal lásd, amikor megmosod az arcod vagy fogat mosol.

    – Ünnepeld meg másokkal, amikor valami jó történik. Félig kész a házad? Felvettél egy zseniális villanyszerelőt? Menj el egy étterembe a barátaiddal, és koccints a jól végzett munkára.

    Szánj időt arra, hogy értékeld az apró sikereket, mert ezek nagy eredményekké állnak össze.

    7. Soha ne hagyd abba a tanulást

    A világ legsikeresebb emberei a saját kudarcaikból, valamint mások sikereiből és kudarcaiból tanultak. Erősségeiket erősítik és legyőzik gyengeségeiket. Hogy élethosszig tartó tanulóvá válj:

    – Olvass könyveket a saját szakterületeden.

    – Vegyél részt tanfolyamokon, vagy lépj kapcsolatba olyan emberekkel, akik többet tudnak egy témáról, mint te.

    – Soha ne zárj ki senkit, aki zseniális. Lehet, hogy a házmester az épületedben józan ésszel tud megoldást a nyikorgó székedre, még akkor is, ha a doktorált mérnök nem tud rájönni.

    A kíváncsiság olyan tulajdonság, amely jó szolgálatot tesz majd neked.

    Bármit elérhetsz, amit a fejedbe veszel. Törekedj továbbra is a céljaid elérésére, és mielőtt észrevennéd, te leszel a következő nagy sikertörténet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!