2024. április 20. szombat
More

    Cukorral töltött fehérje a kulcs az Alzheimer-kórhoz és annak lehetséges gyógyításához – 1. rész

    A Johns Hopkins Medicine kutatói öt, Alzheimer-kórban elhunyt ember agyszövetének felhasználásával végzett „fordított mérnöki” kutatás során felfedezték, hogy egy speciális cukormolekula kulcsszerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.


    Ha a további kutatások megerősítik a felfedezést, akkor a glikánnak nevezett molekula új célpontként szolgálhat a korai diagnosztikai tesztek, kezelések és talán az Alzheimer-kór megelőzésének célpontjaként – mondják a kutatók.

    A tanulmányt a Journal of Biological Chemistry című folyóiratban 2022. április 20-án online publikálták.

    Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája az Egyesült Államokban. A becslések szerint az 5,8 millió amerikait érintő, progresszív betegség akkor alakul ki, amikor az agyban az amiloid és a tau nevű fehérjék káros formáinak felhalmozódása miatt elhalnak az idegsejtek.

    Az amiloid és a tau betegséget okozó formáinak eltakarítása az agy immunsejtjeinek, az úgynevezett mikroglia sejteknek a feladata. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy ha a tisztítás károsodik, nagyobb valószínűséggel alakul ki az Alzheimer-kór. Egyes embereknél ezt a mikroglia-sejteken található CD33 nevű receptor túlsúlya okozza.

    Ajánló   Alzheimer-kór

    „A receptorok önmagukban nem aktívak. Valaminek kapcsolódnia kell hozzájuk, hogy megakadályozza, hogy a mikroglia eltakarítsa ezeket a mérgező fehérjéket az agyban – mondja Dr. Ronald Schnaar, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának John Jacob Abel farmakológiai professzora és a vizsgálatot vezető laboratórium igazgatója.

    A kutatók korábbi vizsgálatai kimutatták, hogy a CD33 esetében ezek a „csatlakozó” molekulák speciális cukrok. A tudósok által glikánoknak nevezett molekulákat speciális fehérjék szállítják a sejtben, amelyek segítenek nekik megtalálni a megfelelő receptorokat. A fehérje-glikán kombinációt glikoproteinnek nevezik. 

    Annak érdekében, hogy kiderítsék, melyik konkrét glikoprotein kapcsolódik a CD33-hoz, Schnaar kutatócsoportja a Johns Hopkins Alzheimer-kór Kutatóközpontból öt Alzheimer-kórban elhunyt és öt más okból elhunyt ember agyszövetét szerezte be. Az agyszövetekből összegyűjtött sok ezer glikoprotein közül csak egy kapcsolódott a CD33-hoz.

    Ahhoz, hogy ezt a rejtélyes glikoproteint azonosítani tudják, a kutatóknak először el kellett különíteniük a többi agyi glikoproteintől. Mivel ez volt az egyetlen az agyban, amelyik a CD33-hoz kapcsolódott, ezt a tulajdonságát használták fel arra, hogy „elkapják” és elkülönítsék.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!