2024. április 25. csütörtök
More

    Kell-e kreatint használni a fogyáshoz? – 1. rész

    A kreatint sok sportoló és fitneszrajongó szedi, hogy javítsa sportteljesítményét, de használható-e a kreatint fogyókúrás célokra is?


    A kreatin egy olyan vegyület, amely természetes módon a vörös húsokban és halakban fordul elő, így azok, akik növényi alapú étrenden élnek, és javítani szeretnék teljesítményüket az edzőteremben, érdemes kreatinnal kiegészíteni az étrendjüket. A kreatin ugyanis elősegítheti az izomnövekedést, felgyorsíthatja az edzésből való regenerálódást, sőt még az agyműködést is javíthatja. 

    A kreatin szedése esetén az izmok több edzést képesek elviselni, ami kulcsfontosságú az új izomszövetek építése során. Emellett növeli a vízvisszatartást az izmokban, így azok nagyobbnak tűnnek. Emiatt a kreatin nem fogyókúrás kiegészítő, és általában nem kizárólag fogyás céljából használják. Mivel azonban a kreatin-kiegészítők segíthetnek megelőzni az izomkárosodást és fokozzák a regenerálódást edzés közben, azok, akik több időt szeretnének az edzőteremben tölteni, profitálhatnak a gyorsabb regenerálódási időszakból.

    Lily Chapmannel, a P3RFORM teljesítményedzőjével és táplálkozási tanácsadója elmondta, hogyan működik a kreatin, és miért van az, hogy egyesek úgy döntenek, hogy beépítik a fitnesztervükbe.

    Mire jó a kreatin?

    „A kreatin egy természetes anyag, amelyet a szervezet egyszerre állít elő saját maga, és vesz fel fehérjében gazdag élelmiszerekből” – magyarázza Chapman. – „A szervezet természetes módon használja az izmaink működtetésére, de a tudósok felfedezték, hogyan lehet izolálni és táplálékkiegészítőkben is felhasználni.”

    A szükséges kreatin körülbelül fele a táplálékból származik, míg a többi a májban és a vesében termelődik. A kreatin-kiegészítők hozzáadása tehát a szervezet természetes kreatinraktárainak maximalizálásával működik, ami azt jelenti, hogy a sportolók potenciálisan növelhetik az izomerő és -méret, a foszfokreatin reszintézis, a kognitív működés és a glikogénraktározás mértékét. 

    A kreatint általában por vagy kapszula formájában szedik, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a kreatin kiegészítésként való bevételének optimális időpontja röviddel edzés előtt vagy után, szemben a több órával azelőtt vagy utána történő szedéssel.

    A kreatin előnyei közé tartozik az izomnövekedés, az edzés utáni regenerálódás elősegítése és az agyműködés javítása. Emellett a kreatin energiát biztosít az izmoknak, ami növelheti a teljesítményt olyan robbanékony mozgások, mint a sprintek, nehéz emelések és HIIT edzések során.

    A kreatin segít a fogyásban egyáltalán?

    „A kreatin nem fogyókúrás étrend-kiegészítő, és inkább a sportteljesítmény maximalizálására, mint zsírégetőnek szánták” – magyarázza Chapman. Valójában a kreatin egyik mellékhatása, hogy esetleg súlygyarapodáshoz vezethet – bár ez valószínűleg az izmokon belüli fokozott vízvisszatartásnak köszönhető. 

    Akik kizárólag fogyás céljából szednek kreatint, azoknak óvatosnak kell lenniük. A Journal of the International Society of Sports Nutrition szerint a szájon át szedett kreatin szedésének első hetében egyesek 2-4,5 kilót híznak. De mint már említettük, ez elsősorban a vízvisszatartás miatt van. A megnövekedett izomtömeg az összsúlyodat is növelheti, bár ez nem jelent zsírnövekedést. Észreveheted azonban, hogy a tested megjelenése kissé megváltozik. 

    Másrészt, ha a fogyás érdekében növelni szeretnéd a testmozgásodat, akkor a kreatin segíthet a sportteljesítményed maximalizálásában, hogy ezt megtehesd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kreatin önmagában nem étrend-kiegészítő.

    Vannak-e egészségügyi előnyei a kreatin szedésének?

    Chapman elmagyarázza, hogyan lehet azt állítani, hogy a kreatin egyszerre egészségügyi és teljesítménykiegészítő. „Az izomerő és -méret maximalizálásán, valamint a foszfokreatin reszintézisén keresztül a kreatin képes lehet javítani az egyén funkcionális erejét az életkor előrehaladtával, hogy megőrizze az izmokban lévő erőt a mindennapi élethez” – mondja.

    A Nutrients című szaklapban megjelent áttekintés azt is kimutatta, hogy a kreatin pótlása antikatabolikus hatású lehet, vagyis segít csökkenteni az izomtömeg lebomlását, míg egy másik, az Experimental gerontology című szaklapban megjelent áttekintés szerint a kreatin egészséges egyéneknél javíthatja a rövid távú memóriát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!