2024. április 19. péntek
More

    Víz – az egészség megőrzéséért

    A megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. Papp Evelin szatmári táplálkozási tanácsadó és jógaoktató beszélt a folyadékpótlás és a folyadékbevitel fontosságáról.


    A vízre a szervezetben minden élettani folyamathoz, például az emésztéshez, az anyagcseréhez és a szövetek felépítéséhez is szükség van. A megfelelő folyadékbevitel fontos szerepet játszik a hosszú távú egészség megőrzésében. A szakember szerint az ajánlott napi vízbevitel életkortól függ: a folyadékbevitel a gyermekek, a felnőttek és az idősek számára egyaránt ajánlott.

    A szakértő szerint a folyadékok meghatározzák a test szerveinek működését, szabályozzák a testhőmérsékletet és a vérnyomást, miközben kiválasztják és eltávolítják a salakanyagokat, hogy segítsék a szellemi munkát.

    A szervezetből távozó vizelet mennyisége és színe a legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsuk, elegendő folyadékot vesz-e fel a szervezetünk – teszi hozzá.

    „Minél sötétebb a vizelet, annál szárazabbak vagyunk, de ezt nem szabad összekeverni bizonyos betegségekkel és élettani állapotokkal. Sokféleképpen veszíthetünk naponta vizet, és ezt pótolni kell” – magyarázza a dietetikus.

    Ideális esetben a napi folyadékbevitel nőknél legalább 2 liter, férfiaknál pedig 2,5 liter kellene, hogy legyen, de az egyén fizikai aktivitása, életkora, testsúlya, bizonyos élettani állapotok és egészségügyi problémák is meghatározhatják a szövetekben lévő víz mennyiségét – tette hozzá.

    Azok, akik nem isznak elég folyadékot, a dietetikusok szerint kiegészíthetik a napi vízbevitelüket magas víztartalmú élelmiszerekkel. A különféle levesek nagyszerűek lehetnek ahhoz, hogy több folyadékot juttassunk a szervezetünkbe. Egy tál leves 2,5-4 deciliter folyadékot tartalmaz. Amellett, hogy magas a víztartalmuk, egyes zöldségek és gyümölcsök rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Igyekezz szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyek vízben és zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, hogy a hidegebb hónapokban erősítsd az immunrendszert. Emellett a szakértők a növényi és állati tejből készült turmixokat ajánlják folyadékforrásként.

    A megerőltető fizikai megterhelés a fokozott izzadás és a légszomj miatt víz-, ásványi anyag- és nyomelemveszteséghez vezethet, ezért edzés vagy fizikai munka közben igyál sok vizet, vagy alakíts ki tápanyagokban gazdag étrendet a teljesítmény elősegítése érdekében. Emellett a szakértő 60 percnél hosszabb edzés esetén a vér ozmotikus koncentrációjának megfelelő izotóniás ital fogyasztását javasolja.

    A szatmári dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekeknek több folyadékot kell inniuk, mert a testsúlyuknál több folyadékra van szükségük, és hajlamosabbak a kiszáradásra.

    „Annyira belefeledkezhetnek a játékba, akár meleg van, akár hideg, hogy elfelejtik a megfelelő folyadékpótlást. Rendszeresen ellátjuk őket teával és vízzel, mert az ő esetükben nem csak az elvesztett folyadék pótlásáról van szó, hanem a növekedésükhöz szükséges anyagok pótlásáról is” – mondta.

    Hozzátette, hogy a gyermekekhez hasonlóan az idősebb felnőtteknek is jobban oda kell figyelniük a napi folyadékbevitelre. A nem megfelelő folyadékbevitel csökkenti az agyműködést, ami esésekhez és törésekhez vezethet, valamint növeli a székrekedés és a vesekő kialakulásának kockázatát. A dietetikusok a nap bármely szakában ajánlják, hogy étkezés előtt és után egy pohár vizet igyunk, de ideális folyadékfogyasztás a szénsavmentes ásványvíz, a cukormentes gyógy- és gyümölcsteák, gyümölcslevek vagy forró italok. Emellett a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy vigyázzunk a koffeinben gazdag italokkal, például a kávéval, fekete teával vagy zöld teával, amelyeket a nap első felében érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük az elalvást.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!