2024. április 20. szombat
More

    Hogyan lehet megszabadulni a szem alatti táskáktól a bőrgyógyász szerint? – 1. rész

    Szinte mindenki járt már így: készítesz pár szelfit, majd nem tudod közzétenni egyiket sem, mert hirtelen észreveszed a sötét karikákat vagy táskákat a szemed alatt. Bár nem egészségügyi problémáról van szó, senki sem akar állandóan fáradt és feldagadt szemekkel mászkálni.


    Még a legszigorúbb bőrápolási program is, amely a legjobb bőrápoló termékeket használja, cserbenhagyhat, ha a szem alatti vékony bőrről van szó. Szerencsére sok mindent megtehetsz, hogy megszabadulj a szemed alatti táskáktól. A bőr helyreállításával, valamint a táskák és a sötét karikák mögött meghúzódó lehetséges okokkal kapcsolatos professzionális tanácsért Dr. Michele Greenhez, egy New York-i kozmetikai bőrgyógyászhoz fordultunk. Mindenféle kezelést kínál a szemek megjelenésének javítására, és szakértője minden bőrnek.

    Mi okozza a sötét karikákat és a duzzadást?

    A szem alatti sötét karikák és táskák megjelenéséhez számos tényező hozzájárulhat, beleértve a genetikai tényezőket, a kimerültséget, a kiszáradást, az allergiákat és még a túlzott képernyőidőt is. Green szerint azonban a legtöbb embernél két fő oka van: az öregedés és a napsugárzás, amelyek kimerítik a kollagént és az elasztint, amelyek a fiatalos megjelenésű bőr két alapvető összetevője.

    „A szem alatti táskák általában a természetes öregedési folyamat eredményeként alakulnak ki” – mondja Green. – „Az életkor előrehaladtával természetes kollagénszintünk kimerül, ami növeli a bőr lazaságát, ami a bőr megereszkedését, valamint a finom vonalak és ráncok kialakulását eredményezi. A bőr elvékonyodik, mivel a kollagén és az elasztin elvész, amelyek megőrzik a bőr fiatalságát és rugalmasságát. A szem alatti területen a vékony bőr javítja az erek láthatóságát, sötét karikák megjelenését okozva.”

    A napfény és a káros UV-sugarak ezt a folyamatot is súlyosbíthatják – tette hozzá.

    Vannak genetikai és örökletes okok is, mint például a hiperpigmentáció, a szem alatti zsírlerakódások és a könnycseppek jelenléte, amelyek táskák és sötét karikák megjelenését eredményezhetik. Ezekben az esetekben a vény nélkül kapható termékek nem tudják orvosolni az alaphelyzetet, és érdemes lehet bőrgyógyászhoz fordulni egy konkrét kezelési tervért.

    Milyen összetevők segítenek megszabadulni a szem alatti táskáktól?

    Mielőtt rátérnénk a legjobb termékekre és összetevőkre a szem alatti bőr helyreállítására, beszéljünk egy dologról, amit már most is megtehetsz otthon: a hideg borogatásról.

    Green szerint a hideg borogatás alacsony hőmérséklete átmenetileg csökkentheti a duzzanatot. Csak nedvesíts meg egy mosogatórongyot hideg vízzel, és helyezd a szem alatti területre körülbelül 20 percre.

    A teafilterek szintén remek borogatásnak bizonyulnak antioxidánsaik és koffeintartalmuk miatt. „A teafilterek szem alatti területre való felhelyezése átmenetileg csökkentheti a szem alatti sötétséget és a duzzadást” – mondja Green. – „A fekete tea és a zöld tea a legjobb választás erre az otthoni kezelésre, mivel az ezekben a teákban lévő antioxidánsok és koffein gyulladáscsökkentő hatásúak, és fokozzák a terület vérellátását.” Azt tanácsolta, hogy forrázd le a teafiltereket, és hagyd teljesen kihűlni őket, mielőtt a szemed alá pihenteted őket.

    Ha a borogatás nem elég, akkor fordulj néhány szem alatti termékhez. A kezelések, szérumok és krémek lesznek itt a segítségedre, de ezek csak annyira hasznosak, amennyire a hatóanyagaik. Íme a fontosak, amiket tudnod kell – és hogy miként hatnak a szem alatti táskák javítására.

    Koffein: Green szerint a koffein kiváló összetevő a szem alatti sötét karikák vagy a puffadtság elleni küzdelemben. „A koffein gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megnyugtatják a bőrt és csökkentik a duzzanatokat. Emellett érösszehúzó hatású is, ami azt jelenti, hogy elősegíti az erek szűkülését. Ez hatékonyan csökkenti a szem alatti erek láthatóságát, végső soron csökkentve a sötét karikák megjelenését”.

    C-vitamin: „A C-vitamin szerepet játszik a bőr kollagénszintézisében. A megnövekedett mennyiségű kollagén segíthet megvastagítani a szem alatti terület hihetetlenül vékony és érzékeny bőrét, így segíthet eltüntetni a sötét karikákat, valamint a finom vonalakat és ráncokat” – mondja Green. – „A C-vitamin emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek védik a bőrt, és ragyogó hatást biztosítanak.”

    Retinol: Ha hallottál már egy bőrápoló összetevőről, az valószínűleg a retinol volt. „A retinol az A-vitamin származéka és egy erőteljes öregedésgátló bőrápoló összetevő. A retinol serkenti az új kollagéntermelést, valamint növeli a bőrsejtek cserélődésének ütemét. Az eredmény mind a bőr tónusának, mind a textúrájának javulása, ami feszes, sima, tiszta, egészséges és felfrissült arcbőrt eredményez” – mondja Green.

    De ha úgy gondolod, hogy az otthoni gyógymódok és a vény nélkül kapható termékek nem lesznek elegendőek, akkor még mindig kérhetsz rendelői kezeléseket. Dr. Green sokféle kezelést ajánl, köztük speciális kémiai hámlasztást, könnycsatornákra való töltőanyagokat és szem alatti mikronedlinget, amelyek közül sok elérhető a helyi bőrgyógyászoknál.

    De előbb nézd meg a következő bejegyzésben a legjobb szem alatti termékeket. Ezeket mind a sötét karikákra és a duzzadt, táskás szemekre tervezték, és következetes használat mellett eredményt hoznak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!