2024. április 25. csütörtök
More

    Olívaolaj, a demencia elleni szer

    Az egyik legkedveltebb olajat olívabogyóból nyerik ki, értékes hatóanyag-tartalmának köszönhetően nem csak külsőleg, hanem belsőleg is érdemes használni.


    A mediterrán étrend alapját képező szűz olívaolaj nemcsak többszörösen telítetlen zsírsavai miatt különleges, hanem egyéb összetevői miatt is segíthet megelőzni a súlyosabb krónikus betegségeket, például az Alzheimer-kórt.

    A mediterrán olívaolaj antioxidáns tartalmának és gyulladáscsökkentő olajsav-vegyületeinek jótékony hatása tagadhatatlan. A rendszeres, hosszú távú fogyasztásnak megvannak a jótékony hatásai. A legegészségesebb és leghatékonyabb összetevők az extra szűz vagy a szűz olajok, attól függően, hogyan nyerik őket.

    Az extra szűz olívaolaj esetében, ahol a bogyókat a betakarítás után 24 órával préselik, a termék szabad savtartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot, míg a szűz olívaolajban nem csak friss bogyókat használnak, hanem enyhén savanyúak is. Mindkettő közvetlen fogyasztásra is alkalmas.

    Ezzel szemben az olcsóbb olíva törkölyolajat nem ajánljuk, mert a növényi zsírt a préselt olajbogyó felesleges maradékából vonják ki. A kezelés miatt aggodalomra ad okot, hogy a forgalomba hozott olajok rákkeltő vegyszermaradványokat tartalmaznak, és tápanyagokban sem gazdagok.

    Ajánló   Ezért egészséges az extra szűz olivaolaj

    Egy átfogó tanulmány azt vizsgálta, hogy az olívaolaj 40%-kal csökkentette az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint más neurológiai betegségek kockázatát. Memóriajavító hatása is van, megszünteti az erekkel és más agyi idegsejtekkel kapcsolatos rendellenességeket, valamint csökkenti a depresszió tüneteit.

    Az úgynevezett FINGER tanulmány azt mutatja, hogy megfelelő táplálkozással, például mediterrán diétával megelőzhetők a neurológiai rendellenességek. Alapja a már említett olívaolaj, valamint gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, halak és zsírszegény tejtermékek, és gyulladáscsökkentő hatóanyagok.

    Az olívaolajról kimutatták, hogy csökkenti a rák előfordulását. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, alacsonyabb a mellrák kockázata, és a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy segíthet megelőzni a vastag- és végbélrákot. Az oleokantális vegyületek gátolják a vérlemezkék adhézióját és a plakkképződést, ezáltal elkerülhető a trombózis legtöbb szövődménye.

    Elhízás ellenes hatása is van, többszörösen telítetlen zsírsav- és gyulladáscsökkentő polifenol tartalma miatt csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

    Ajánló   A polifenolok és az olívaolaj

    Az olívaolajról köztudott, hogy a hőkezelés után fontos tápanyagokat veszít, ezért a fogyasztók leggyakrabban saláták ízesítésére használják. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a tulajdonság növeli a hajlamot a nyers zöldségek fogyasztására.

    Egy 2000-es tanulmány az olívaolaj égett bőrre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. Az egereket UV-sugárzásnak tették ki, és helyileg olívaolajjal kezelték, hogy jelentősen csökkentsék a bőrrák kockázatát.

    Már Kleopátra is szerette használni ezt az értékes olajat, melynek hajra és szemöldökre gyakorolt ​​jótékony hatásait a szépségipar is jól ismeri. A bőrgyógyászok szerint sminklemosóként is használható, hatékonyan távolítja el a vízálló sminkmaradványokat, hidratálja és ápolja a szempillákat, akárcsak a hajat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően elősegíti a sebgyógyulást is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!