2024. március 29. péntek
More

    Viszketés, bőrpír, gyulladások: az atópiás dermatitis támadása

    Krónikus gyulladásos, nagyon viszkető bőrbetegség: atópiás dermatitis. A bajok már csecsemőkorban kezdődnek. Eleinte a tünetek súlyosbodnak, majd az iskoláskor környékén fokozatosan enyhültek.


    Az ekcémával való együttélés nem könnyű, de a prognózis és a kilátások jók. Az atópiás dermatitis tünetei enyhíthetőek. A betegek és a családok könnyebben tarthatják kordában a betegséget, ha megértik a betegség természetét. Sok múlik a páciensen és a környezetén!

    Atópiás dermatitis

    A fenti elnevezés veleszületett, öröklött hajlamon alapuló krónikus dermatitisre utal. Ez egy száraz, vörös, hámló és nagyon viszkető bőrelváltozás. Az allergiás, atópiás események következő lehetséges szakaszai az asztma és a szénanátha. Az asztma a pangásos ekcéma eseteinek 10-40%-ában fordul elő. A modern orvoslás célja ma a súlyos légúti betegségek megelőzése minden eszközzel. A káros környezeti tényezők (légszennyezés, dohányzás, stb.) kiiktatásával és különösen ártalmatlan gyógyszerek alkalmazásával minden betegnél megelőzhetjük az asztmát, esetleg csökkenthetjük az ekcéma súlyosságát.

    Ha ez egy viszonylag gyakori betegség, akkor felmerül a kérdés: Hány beteget érint? Magyarországon statisztikai adatok hiányában nincsenek pontos adatok az atópiás dermatitiszről. Az ország egyes részei között is nagy különbségek vannak, például kevésbé tapasztalt vidéken, mint városi területeken. Az elmúlt 25 évben az új betegek 6-16%-a került nagy forgalmú gyermekbőrgyógyászati ​​osztályunkra strukturális ekcéma miatt. A lakosság egészét tekintve a külföldön végzett felmérések is nagy eltéréseket mutatnak, a fejlett ipari országokban 10% és 25% között mozog az arány. A kevésbé fejlett országokban sokkal kevesebb atópiás ekcémás ember él.

    Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

    Az életmódváltás, a táplálkozási szokások (sok adalék az „előre elkészített” ételekben), a háziporatkák elszaporodása a jól szigetelt, nyirkos, meleg otthonokban nemcsak asztmát, de ekcémát is okozhat. Tudnunk kell azonban, hogy a két betegség között lehetetlen teljes párhuzamot teremteni.

    A baba nagyobb valószínűséggel kap ekcémát, ha anyatej helyett tápszerrel etetjük, ha édesanyja dohányzik, ha kutyák és macskák vannak a környezetében, és ha szennyezett levegőjű városban él. A szülők felelőssége, hogy mindent megtegyenek csecsemőik védelmében, különösen, ha otthon alakul ki ekcéma, asztma és szénanátha.

    Még enyhe ekcéma és szokatlanul száraz bőr esetén is fontos szerepet játszik a baba vagy kisgyermek családja. A megfelelő fürdőtermékek, testápolók és zsírok használata fontos kiegészítője a bőr ápolásának, sőt az ekcéma megelőzésének is.

    Ma még mindig alacsonyabbnak tűnik a pangásos ekcéma előfordulása Magyarországon, mint a környező országokban, de a tendencia határozottan emelkedő.

    A következő évszázad elejére allergiás betegségek járványára kell számítanunk. Ami a betegség allergiás jellegét illeti, úgy gondolják, hogy a mindennapi fertőzések (baktériumok, gombák, paraziták) az immunrendszert a normális utakra terelik, ezáltal allergiás egyénekre jellemző módon megvédik a kóros reakcióktól – így az ekcéma és az asztma nem valószínű a gyerekeknél.

    Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

    Kóros reakció kialakulása és családi hajlam esetén biztonságos helyi és beltéri gyógyszerekkel kezelhetjük az ekcémás gyermeket, tünetmentesíthetjük a bőrt, igyekszünk megóvni a későbbi szövődményektől.

    Az ekcémás gyermekek érzékenyebbek számos környezeti allergénre (fű pollen, kutya- és macskaszőr, házi poratka), és érzékenyebbek a genny és bizonyos vírusok okozta fertőzésekre. Az immunrendszer nem megfelelő szabályozással rendelkezik pangásos ekcémában szenvedő betegeknél. Szinte minden gyermek családjában előfordul genetikai hajlam. A családban egy vagy több személy gyakran szenved ekcémában, szénanáthában vagy asztmában.

    A legtöbb esetben a strukturális ekcéma fokozatosan javul az életkorral. Az, hogy ez mikor történik, személyenként változó. A változások általában 3-5 éves kor körül következnek be, a pubertás korban további javulás várható.

    Az atópiás ekcéma ellen nincs általános gyógymód, de az ekcéma kezelhető, a tünetek csökkenthetők, és a betegek hosszabb-rövidebb ideig tünetmentesek maradhatnak. Az ekcéma lefolyása változó: fellángolások és nyugalmi időszakok váltják egymást. Ez a hullámzás gyakran megmagyarázhatatlan. A legtöbb gyermeknél a külső és belső gyógyszerek kombinációja érte el a legkedvezőbb hatást. Fontosak az egyéni kiegészítő módszerek (edzés, úszás, relaxációs terápia) is. Minden betegnek és orvosának együtt kell dolgoznia, hogy megtalálja az egyéni krém és tabletta kombinációt.

    A sikeres kezelés kulcsa az orvos utasításainak betartása:

    • mikor, mit, mennyi ideig és mennyi kenőcsöt kell használni;
    • ha a kezelés nem segít, menj vissza ahhoz, aki elkezdte a kezelést, és ne válassz új orvost;
    • minden gyermek bőre más, még akkor is, ha ugyanaz a betegsége (ekcéma);
    • soha ne használj másnak felírt kenőcsöt, még akkor sem, ha az egy másik betegnél hatásos volt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!