2023. április 1. szombat
More

  Az FDA új típusú, elhízás elleni gyógyszert hagyott jóvá

  Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a 2-es típusú cukorbetegség újfajta kezelését. A heti egyszeri injekció, az úgynevezett Mounjaro (tirzepatid), hatékonyabbnak bizonyult a vércukorszint szabályozásában, mint más jelenlegi kezelések, és egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint a gyógyszer hasznos lehet elhízás elleni terápiaként is.


  „Tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel sok beteg szembesül a kitűzött vércukorszint elérése során, a Mounjaro mai jóváhagyása fontos előrelépés a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében” – mondta Patrick Archdeacon, az FDA Gyógyszerértékelő és Kutatóközpontjának munkatársa.

  A Mounjaro a cukorbetegség elleni gyógyszeres kezelések új osztályába tartozik, amelyet a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormon utánzása céljából fejlesztettek ki, amely a belekből természetesen szabadul fel, és amelyről ismert, hogy szabályozza a vércukorszintet és az étvágyat. Az első, ezt a GLP-1-mechanizmust célzó gyógyszert, a Wegovy-t 2017-ben engedélyezték a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.

  Ez az új gyógyszer kissé eltér a Wegovytól. Úgy tervezték, hogy utánozza a GLP-1-et és egy másik gyomor-gátló polipeptid (GIP) nevű bélhormont. Klinikai vizsgálatok azt találták, hogy a kettős hatású GLP-1 és GIP agonista hatásosabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, mint a kizárólag a GLP-1-et célzó terápiák.

  Ajánló   A kutatók ultrahang segítségével mutatják be a cukorbetegség gyógymódját

  Az FDA Mounjaro jóváhagyása kifejezetten a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttekre korlátozódik. Javasoljuk továbbá, hogy a gyógyszert a vércukorszint szabályozására használd diéta és edzésprogram mellett.

  Érdekes módon ezeket a GLP-1-terápiákat a közelmúltban erős elhízás elleni gyógyszerként vizsgálták. Bár a Wegovy-t kezdetben az FDA cukorbetegség kezelésére hagyta jóvá, a későbbi klinikai vizsgálatok azt találták, hogy hatékony elhízás elleni gyógyszer a túlsúlyos, nem cukorbeteg alanyoknál. Tavaly az FDA engedélyezte a Wegovy-t elhízás elleni kezelésként.

  Ajánló   Tények a cukorbetegségről

  Csak a múlt hónapban jelentek meg előzetes adatok egy nagy, 3. fázisú kísérletből, amely a Mounjaro elhízás elleni tulajdonságait tesztelte. Ezek az eredmények, amelyeket még nem publikáltak egy lektorált folyóiratban, azt mutatják, hogy a Mounjaro nagy dózisát szedő túlsúlyos alanyok körülbelül kétharmada a szer egy éves használata után testsúlyának 20 százalékát csökkentette.

  A Mounjaro elhízás elleni tulajdonságait még mindig számos folyamatban lévő klinikai vizsgálat során vizsgálják, és az FDA ezen engedélye nem hagyja jóvá a Mounjaro-t a 2-es típusú cukorbetegségen kívüli felhasználásra.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!